fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη εξοχική κατοικία στην Τζιά μετατρέπεται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο
INTERIORS

Μια πέτρινη εξοχική κατοικία στην Τζιά μετατρέπεται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των A2 Architects


Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο άνω τμήμα ενός οικοπέδου με έντονη κλίση και θέα στην θάλασσα, σε μία πλαγιά της περιοχής «Θόλοι» στην Τζιά. Η μελέτη της κατοικίας ανατέθηκε αφού είχε κατασκευαστεί ο στατικός φορέας του κτίσματος και κάποιοι πέτρινοι τοίχοι, αρχικής κατασκευής του 2000. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα διώροφο κυβικό κτίσμα σε γειτνίαση με ισόγειο, κλειστό χώρο στάθμευσης. Ο εξωτερικός χώρος δε, λόγω της έντονης κλίσης, ήταν σαφώς διαχωρισμένος μεταξύ των δύο επιπέδων της κατοικίας. Η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας  A2 Architects, αποπειράθηκε να τροποποιήσει τη χρήση και τις αναλογίες του κτίσματος και να ενώσει μέσω της εξομάλυνσης του περιβάλλοντα χώρου,τα διαφορετικά επίπεδα του σπιτιού.

a2-house-in-tzia-15-nY4hn.jpg


Στο χαμηλότερο επίπεδο επιλέχθηκε η ενσωμάτωση του χώρου στάθμευσης, στο κεντρικό κτίσμα και η μετατροπή του σε τρίτο υπνοδωμάτιο. Αντίστοιχα στο άνω επίπεδο της εισόδου, η προσθήκη ενός μικρού δωματίου ως WC σε συνδυασμό με τις δύο πέργκολες άλλαξαν το κτίριο δίνοντάς του μήκος και νέες αναλογίες.

Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο άνω επίπεδο του κτίσματος, όπου τοποθετήθηκαν οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας, καθώς και ο μικρός, νέος όγκος του WC. Στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετήθηκαν τρία υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους. Όλο το πίσω τμήμα του επιπέδου αυτού, λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου παραμένει υπόγειο και διαχωρίζεται από τον βράχο, μέσω ενός στενού διάδρομου που προστατεύει την κατοικία από την υγρασία.

house-tzia-a2-architects7-TEmmq.jpg


Ο περιβάλλων χώρος μελετήθηκε εξ αρχής, με βασικό σκοπό την δημιουργία διαδοχικών πλατωμάτων, ραμπών και σκαλιών, τα οποία εξυπηρετούν την υπαίθρια κυκλοφορία και την ήπια μετάβαση μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων. Ένας επιμήκης αναλημματικός τοίχος ξεκινά από την είσοδο, στο ανώτερο μέρος του οικοπέδου και ορίζει την κατηφορική πορεία προς την είσοδο της οικίας.

Στην πίσω πλευρά του κτίσματος, στο επίπεδο της εισόδου και μεταξύ του κτίσματος και του αναλημματικού τοιχίου, το κτίριο «βυθίζεται» ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και έτσι προκύπτει ο υπαίθριος, στεγασμένος με πέργκολα χώρος εισόδου και καθιστικού, προστατευμένος από τον έντονο αέρα της περιοχής. Στα πλάγια του κτιρίου, σε επαφή με τους χώρους καθιστικού και κουζίνας, μια μεγάλη βεράντα έχει ανεμπόδιστη θέα, ενώ δίπλα της κάτω από την μεγάλη βελανιδιά, σχεδιάστηκε ένας υπαίθριος χώρος φαγητού. Από το επίπεδο αυτό, κλιμακωτές διαμορφώσεις οδηγούν στον υπαίθριο χώρο των υπνοδωματίων, στην χαμηλότερη στάθμη.

a2-house-in-tzia-14-vM43p.jpg


Οι όψεις ακολουθούν την τυπολογία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τα ανοίγματα, που παραμένουν κυρίως μικρά, σχεδιάστηκαν με βάση τον νοτιοανατολικό προσανατολισμό αλλά και την απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο. Στο χαμηλότερο επίπεδο των υπνοδωματίων, οι χώροι έχουν άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο και στους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, μέσω ανοιγμάτων που ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος επενδύεται με την τοπική πέτρα, ώστε να διατηρηθεί η οπτική συνέχεια σε σχέση με την αρχική κατασκευή. Ο όγκος της κουζίνας και του wc διαφοροποιούνται από το πέτρινο κτίσμα και επενδύονται με λευκό σοβά.

Δυο ξύλινες πέργκολες, η μια σε συνέχεια του λευκού όγκου της κουζίνας και η άλλη σε συνέχεια του πίσω τμήματος της εισόδου , ολοκληρώνουν την σύνθεση. Πέτρα προτείνεται και στα πεζούλια και στα νέα τοιχία διαμορφώσεων, με σκοπό την ένταξη τους στο φυσικό τοπίο με τις ξερολιθιές. Στα δάπεδα, ο συνδυασμός πλακιδίων και πέτρας, ενοποιεί και συνδέει τα κτίσματα με το φυσικό τοπίο. Στον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου σχεδιάστηκαν υπαίθρια καθιστικά και φυτεύτηκαν ελληνικά φυτά χαμηλής βλάστησης.

a2-house-in-tzia-8-DUuJY.jpg

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης