fbpixel

Search icon
Search
Mια μονοκατοικία στην Εύβοια είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα δείτε σήμερα
DESIGN

Mια μονοκατοικία στην Εύβοια είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα δείτε σήμερα

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Neiheiser Argyros


Το αρχιτεκτονικό studio Neiheiser Argyros ανακαίνισε μια βίλα της δεκαετίας του 1970 στην ελληνική ακτή, η οποία διαθέτει μια τσιμεντένια οροφή και μοναδικές καμάρες που πλαισιώνουν τη θέα προς τη θάλασσα. Η κατοικία, που ονομάζεται St Minas House, βρίσκεται βόρεια της Αθήνας κοντά στο χωριό Άγιος Μηνάς, σε μια δεντρόφυτη τοποθεσία που έχει θέα στον Ευβοϊκό Πέλαγος.

Η Neiheiser Argyros ανέλαβε την αναβάθμιση της υπάρχουσας δομής, η οποία σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη τη δεκαετία του 1970 και είχε μείνει ακατοίκητη τα τελευταία 10 χρόνια. Το studio επέλεξε να διατηρήσει τμήματα του αρχικού κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα μοντερνιστικά χαρακτηριστικά του. Παρεμβάσεις όπως νέα ανοίγματα κι επεκτάσεις επαναπροσανατολίζουν τους χώρους και βοηθούν στη βελτιστοποίηση της θέας.

the-greek-foundation-stminas-house1.jpg


«
Ενώ το αρχικό σπίτι ήταν μοναδικά επικεντρωμένο προς τη θάλασσα, περιορίζοντας τα μεγάλα ανοίγματα της αρχικής δομής κι επεκτείνοντας τους εξωτερικούς χώρους προς όλες τις κατευθύνσεις, εμπλουτίζεται η ποικιλομορφία του συνόλου», εξηγεί το studio Neiheiser Argyros. Το St Minas House είναι κρυμμένο από ελαιώνες κι ένα πευκοδάσος. Το επικλινές έδαφος της τοποθεσίας κρύβει εν μέρει μια σειρά από υπνοδωμάτια. Κάθετα στη γραμμή των υπνοδωματίων είναι ο κύριος διόροφος όγκος του σπιτιού, ο οποίος προεξέχει προς τη θάλασσα και ανοίγει από όλες τις πλευρές για να συνδεθεί με βεράντες που σχηματίζουν υπαίθριους χώρους διαβίωσης.

Η κάτω πλευρά της οροφής του κτιρίου ενσωματώνει δύο τσιμεντένιες καμάρες που πλαισιώνουν τη θέα στη θάλασσα μέσα από το σαλόνι και την τραπεζαρία του πρώτου ορόφου. Αυτές οι καμάρες εκτείνονται από τους χώρους διαβίωσης για να στεγάσουν ένα μεγάλο μπαλκόνι που εκτείνεται στον επάνω όροφο. Αυτός ο σκιερός εξωτερικός χώρος συνδέεται με τους κήπους με μια εξωτερική σπειροειδή σκάλα.

the-greek-foundation-stminas-house8.jpg


Στο ισόγειο, το καθιστικό συνδέεται με συρόμενες πόρτες με τη διπλανή βεράντα. Σε όλο το St Minas House, το στούντιο έχει εισαγάγει παιχνιδιάρικα στοιχεία και υλικά που συμπληρώνουν τις υπάρχουσες μοντερνιστικές λεπτομέρειες.

Το σπίτι είναι σκόπιμα διφορούμενο ως προς το παλιό και το νέο, και δεν είναι απόλυτα πιστό στον αρχικό σχεδιασμό του αναμειγνύοντας το νέο με παλιό και συνδυάζοντας παρελθόν και παρόν. Μια περιορισμένη παλέτα υλικών από εμφανές σκυρόδεμα και τούβλα σε συνδυασμό με ξύλινα κουφώματα και χαλύβδινα κιγκλιδώματα χρησιμοποιείται τόσο εντός όσο κι εκτός του σπιτιού.

Σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με θέα στο Ευβοϊκό Πέλαγος κοντά στο μικρό χωριό του Αγίου Μηνά, ένας συνδυασμός εκλεπτυσμένων υλικών ποντάρει στο να δημιουργήσει ένα μοναδικό εξοχικό που ανοίγει στο τοπίο προς όλες τις κατευθύνσεις.

the-greek-foundation-stminas-house4.jpg


Δύο μεγάλες ρηχές τσιμεντένιες καμάρες προσανατολίζουν τους κύριους χώρους διαβίωσης προς τη θάλασσα. Το σπίτι εξαφανίζεται μέσα στους ελαιώνες και το άγριο πευκοδάσος από τον δρόμο προσέγγισης, αλλά ανοίγει σε δύο ορόφους για να αγκαλιάσει όλη την έκταση της θέας μπροστά στη θάλασσα. Εκτεταμένες βεράντες γύρω από το σπίτι δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο δίκτυο εξωτερικών καθιστικών.

Η ποικιλομορφία του χώρου απογειώνει τις αισθήσεις, ενώ πολλές από τις σύγχρονες λεπτομέρειες έχουν ανασχεδιαστεί, αλλά κι έχουν συμπληρωθεί με playful νέες προσθήκες.

the-greek-foundation-stminas-house10-500x667.jpg


Το εμφανές σκυρόδεμα των δομικών τοίχων και της οροφής συμπληρώνεται από εμφανές τούβλο, ξύλινα παράθυρα, προσαρμοσμένα δάπεδα terrazzo, διάτρητα ντουλάπια αλουμινίου κι εντοιχισμένα έπιπλα παντού. Σε ένα σύνολο που θυμίζει άλλες εποχές ενώ διατηρεί παράλληλα έναν απόλυτα σύγχρονο χαρακτήρα.

Φωτογραφία Lorenzo Zandri

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!