fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στην πολυαναμενόμενη έκθεση Τakis στην Τate Μodern
ARTS & CULTURE

Μια ματιά στην πολυαναμενόμενη έκθεση Τakis στην Τate Μodern

Το σπουδαιότερο εικαστικό event στο Λονδίνο έχει ήδη ξεκινήσει από τις 3 Ιουλίου


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου και το private view της έκθεσης Takis, που διοργανώθηκε από την Tate Modern του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου, το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας αντίστοιχα.

Δημοσιογράφοι από τον διεθνή τύπο και πλήθος φιλότεχνων από το διεθνές jet set, συλλέκτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, Διευθυντές Μουσείων και άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, παρευρέθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση που αποτελείται από 80 και πλέον έργα του περίφημου Έλληνα εικαστικού, Takis. Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Achim Borchardt-Hume, Διευθυντής Προγραμμάτων και Εκθέσεων της Tate Modern, η Μένια Κούλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Takis KETE και ο επιμελητής της έκθεσης Michael Wellen. Δημοσιογράφοι και κριτικοί τέχνης από όλο τον κόσμο έγραψαν διθυραμβικές κριτικές και αφιερώματα σε παγκόσμιας εμβάλειας έντυπα, όπως Times, The Guardian, Financial Times και Forbes.

ef7559c0-34d5-463f-9086-ca832ca2305c.jpg
Από αριστερά: Helen O' Malley Assistant Curator της έκθεσης "Takis", Michael Wellen Curator, Ειρήνη Παναγοπούλου συλλέκτρια, Achim Borchardt - Hume, Director of Exhibitions and Programmes στην Tate Modern, Μένια Κούλη, Director of Public Affairs στο Takis Foundation KETE

Μία μέρα μετά, η έκθεση άνοιξε για το ευρύ κοινό και η προσέλευση ήταν αξιοσημείωτη. Οι επισκέπτες θαύμασαν έργα του Takis από ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία.
80efd913-dec7-46c9-adfe-2a75fe2e25fc.jpg
Πηνελόπη Σιδέρη Vice President του Takis Foundation KETE & Κορίνα Γραφανάκη


Σε συνεργασία με την γκαλερί Tate, για τη διεκπεραίωση της έκθεσης, το Ίδρυμα Takis δάνεισε 25 και πλέον σημαντικά και ιστορικά έργα του γλύπτη και προσκομίζει υλικό από το αρχείο του, όπως κείμενα, συνεντεύξεις και καταλόγους. Τα υπόλοιπα σημαντικά και ιστορικά έργα της έκθεσης προέρχονται από μεγάλα Μουσεία, όπως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και τη Foundation Louis Vuitton στο Παρίσι, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.

2b943e29-6352-417e-99ee-553a7aad9037.jpg


Στην 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, γεν.1925) δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ουαιώνα. Ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του '60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα. Το Tate Modern στήνει τη μεγαλύτερη έκθεση του Takis στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields, μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και μερικά από τα χαρακτηριστικά του Σινιάλα, τα πρωτοποριακά γλυπτά-κεραίες για τα οποία κέρδισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

4aa058c5-4365-4fef-905d-e4e8f4932bc6.jpg
Guy Brett, international κριτικός τέχνης, συγγραφέας και Curator, Michael Wellen, Curator της έκθεσης "Takis" Tate Modern, Μένια Κούλη, Director of Public Affairs του Takis Foundation KETE

Η έκθεση 'θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου. Διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d'Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ταξιδέψει στις 21 Νοεμβρίου, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020. Curators αποτελούν ο συγγραφέας και κριτικός τέχνης Guy Brett και ο Michael Wellen, Eπιμελητής Διεθνούς Τέχνης της Tate Modern. Τέλος, εκδόθηκε κατάλογος, για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική έγχρωμη φωτογράφιση, ενώ περιέχει και δοκίμια σχετικά με τη ζωή και το έργο του Takis. www.tate.org.uk


Photo credits: Hlias Nak