fbpixel

Search icon
Search
Μετακίνηση 6: Τα μέρη για περπάτημα στη Θεσσαλονίκη που δεν έχετε εξερευνήσει ακόμα
CITY VIBES

Μετακίνηση 6: Τα μέρη για περπάτημα στη Θεσσαλονίκη που δεν έχετε εξερευνήσει ακόμα

Διαφορετικές διαδρομές για όμορφους περιπάτους


Η μετακίνηση 6 έχει έρθει για να μείνει για πολύ καιρό ακόμα στις ζωές μας, όμως σε μία μεγάλη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, υπάρχει ο κίνδυνος συνωστισμού σε δημοφιλή μέρη για περπάτημα, όπως η νέα παραλία της πόλης. Μπορεί, λοιπόν, τα πολυσύχναστα μέρη της Θεσσαλονίκης να αποτελούν την εύκολη λύση, αλλά η πόλη κρύβει και άλλους επίσης εξαιρετικούς προορισμούς για περπάτημα και οι περισσότεροι είναι μία ανάσα από το κέντρο της πόλης.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τον επόμενο προορισμό που θα επισκεφθείτε για τη σωματική σας άσκηση!

Κήποι του Πασά

skg.jpg

Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από την Καμάρα, οι Κήποι του Πασά δίνουν μία ανάσα δροσιάς και ηρεμίας μέσα στο αστικό τοπίο. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο πάρκο 1000 τετραγωνικών μέτρων, ιδανικό και για βόλτες με κατοικίδια, που λέγεται ότι χτίστηκε το 1904, έπειτα από εντολή του Πασά της Θεσσαλονίκης. Πέρα από το μεγάλο χώρο πράσινου που προσφέρει, φιλοξενεί κάποια ιδιαίτερα από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσματα, που αποκαλούνται από πολλούς «Δρακόσπιτα». Αποτελούν παράδειγμα φανταστικής αρχιτεκτονικής, καθώς δημιουργούνται με βάση την ελεύθερη φαντασία του καλλιτέχνη και δεν έχουν κάποια πρακτικότητα. Μάλιστα, το πάρκο εκτός από την ηρεμία που προσφέρει, συνδέεται με ενδιαφέροντες αστικούς μύθους. Αυτοί θέλουν τους Κήπους του Πασά να χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για μυστηριακές τελετές κάθαρσης, ανθρωποθυσίες και ως μυστικό πέρασμα που οδηγούσε σε άλλες μεριές της πόλης. Η τοποθεσία αξίζει σίγουρα την επίσκεψη σας!

Άνω Πόλη

7f0310cf96fe5b93665580388c06b908.jpg

Αν σας αρέσει κάτι πιο αστικό και παραδοσιακό και δεν φοβάστε τις ανηφόρες, τότε μπορείτε να πάτε για περπάτημα στην Άνω Πόλη. Ανηφορίζοντας από το κέντρο της πόλης, σιγά σιγά μπαίνετε σε ένα άλλο τοπίο που θυμίζει χωριό. Η Άνω Πόλη, ή παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι γεμάτη με γραφικές γειτονιές, αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με λουλούδια στις αυλές και στενά καλντερίμια σε πλακόστρωτους δρόμους. Σε αυτή τη μετακίνηση 6 θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Μονή Βλατάδων, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και το τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ώστε να απολαύσετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα της Θεσσαλονίκης από τα εντυπωσιακά κάστρα της πόλης, που προσφέρουν πανοραμική θέα.

Σέιχ Σου 

soy.jpg

Το Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της πόλης, αποτελεί τον πνεύμονα της Θεσσαλονίκης και θα σας προσφέρει τη δόση ηρεμίας και γαλήνης που χρειάζεστε. Το Σέιχ Σου, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «το νερό του Σεΐχη», φιλοξενεί 277 είδη ανώτερων φυτών και κατά 75% καλύπτεται από πευκοδάση. Φορέστε τα αθλητικά σας ρούχα και ετοιμάστε κάποια μικρά γεύματα, καθώς η περιοχή αναδεικνύεται και για πικ-νικ στη φύση. Μπορείτε να φέρετε μαζί και το ποδήλατο σας, αφού το έδαφος αποτελεί εύκολη διαδρομή για mountain-bikes. Η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, όπου βγαίνετε στο σπιτάκι της Δασικής Υπηρεσίας στον κόμβο του Αγίου Παύλου. Ακολουθείτε τον κεντρικό χωματόδρομο για ένα περίπου χιλιόμετρο και φτάσατε στο δάσος.

Αρετσού

aretsoy-1-0.jpg

Εφόσον η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη με περιπατητές, μπορείτε να επιλέξετε για μετακίνηση 6 το λιμάνι και την παραλία της Αρετσού στην Καλαμαριά. Τη δεκαετία του 1960, η Αρετσού ήταν γνωστή για τα φρέσκα της ψάρια, τη φιλοξενία των κατοίκων της και φυσικά την πλαζ. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχασε την αίγλη της, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης. Θα αποτελέσει για εσάς τον τέλειο προορισμό για βόλτα δίπλα στη θάλασσα είτε στον πλακόστρωτο δρόμο του λιμανιού είτε στην αμμουδιά της πλαζ.

Φράγμα Θέρμης 

thermis-koyloyma-2017.jpg

Το φράγμα της Θέρμης δημιουργήθηκε το 1993 και βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν υπέροχο χώρο φυσικού κάλλους, που χωρίζεται με μία τεχνητή λίμνη σε δύο μέρη και αποτελεί τον τέλειο προορισμό για βόλτα στη φύση. Φιλοξενεί πολλά και διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αν έχετε αντοχή, όρεξη και γνώση της περιοχής μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τα Πλατανάκια, έναν επίσης πανέμορφο χώρο πρασίνου.