fbpixel

Search icon
Search
Μεσημεριανό nap: Τελικά βοηθάει ή βλάπτει την παραγωγικότητα;
HEALTH

Μεσημεριανό nap: Τελικά βοηθάει ή βλάπτει την παραγωγικότητα;

Μια νέα έρευνα φανερώνει γιατί ένα day-time nap είναι, στην πραγματικότητα, εξαιρετικά παραγωγικό


Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ένα σύντομο nap στη μέση της εργάσιμης ημέρας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση, όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

shutterstock-1943796208.jpg

New research shows...

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο σας. Πιο συγκεκριμένα μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, το journal του National Sleep Foundation, έναν non-profit Αμερικάνικο οργανισμό, διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ του συνηθισμένου μεσημεριανού ύπνου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από την UK Biobank2 - ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων με περισσότερους από 500.000 ενήλικες που κυμαίνονται από 40-69 ετών. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Mendelian randomization ή MR, ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των συνηθειών των συμμετεχόντων στη βιοτράπεζα για ημερήσιο ύπνο και των εγκεφαλικών δεικτών τους, όπως ο όγκος του ιππόκαμπου, ο χρόνος αντίδρασης, η οπτική μνήμη και ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι ξεκουράζονταν με ένα nap κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν την τάση να έχουν αυξημένο όγκο εγκεφάλου. Ο όγκος του εγκεφάλου ακούγεται λίγο αφηρημένος, αλλά είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. (Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, ο υψηλότερος συνολικός όγκος του εγκεφάλου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας). Καθώς μεγαλώνουμε, ο όγκος του εγκεφάλου μας τείνει να μειώνεται, αλλά ο στόχος είναι να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη φθορά, και αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι σύντομοι ύπνοι μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί το ίδιο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας τους ακόμη πιο παραγωγική συνήθεια.

shutterstock-2015745845.jpg

Πώς να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο σας

Φροντίστε να έχει τη σωστή διάρκεια: 

Όταν πρόκειται για γνωστικά οφέλη, φαίνεται ότι οι συντομότεροι ύπνοι είναι καλύτεροι. Τα οφέλη της γνωστικής λειτουργίας φαίνεται να προκύπτουν αμέσως μετά από ένα nap διάρκειας περίπου 5-15 λεπτών) και μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες. Μετά από έναν πιο μεγάλης διάρκειας ύπνο (30+ λεπτά), ωστόσο, εμφανίζεται μια προσωρινή επιδείνωση των επιδόσεων, ακολουθούμενη από βελτιώσεις που μπορεί να διαρκέσουν έως και μία ημέρα - οπότε να το έχετε αυτό κατά νου όταν σχεδιάζετε το sleep schedule σας.

Μην καταστρέφετε την όρεξη σας για ύπνο: 

Αν κοιμηθείτε αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεαστεί ο βραδινός σας ύπνος, κάνοντάς σας λιγότερο κουρασμένους αργότερα και διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Let (some of) the sunshine in:

Ένα siesta στο σκοτάδι μπορεί να ξεγελάσει το σώμα σας ώστε να πέσει σε βαθύτερο ύπνο, μοιράστηκε κάποτε η Janet Kennedy, Ph.D., κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια του NYC Sleep Doctor. Για να το αποφύγετε αυτό, κοιμηθείτε σε ένα δωμάτιο με φυσικό φως ή ανάψτε ένα μικρό φως.
Με όλα αυτά να λέγονται, κάποιοι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν. Και αυτό δεν πειράζει. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας, από τη βελτιστοποίηση της ρουτίνας του νυχτερινού σας ύπνου μέχρι τη λήψη συμπληρωμάτων που ενισχύουν τον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

Ας είναι λοιπόν, αυτό, μια ευγενική υπενθύμιση ότι το να κάνετε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας για να χαλαρώσετε ή και να κοιμηθείτε. Ακούστε το σώμα σας και προγραμματίστε έναν υπνάκο όταν τον χρειάζεστε - και ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί.


Feature image source: goop