fbpixel

Search icon
Search
Λονδίνο: Ό,τι πιο καινούριο συμβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα και αξίζει να γνωρίσετε
MAGAZINE

Λονδίνο: Ό,τι πιο καινούριο συμβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα και αξίζει να γνωρίσετε

Μέσα από τα μάτια ενός London insider


Καλωσορίσατε στην πιο δημιουργική μητρόπολη όλων των εποχών, όπου η πολυπολιτισμικότητα συνυφαίνεται με τη βαριά αριστοκρατική παράδοση της Μ. Βρετανίας! Το Λονδίνο είναι η πόλη των αντιθέσεων: αναπάντεχα μοντέρνο αλλά παράλληλα κλασικό, προοδευτικό, όμως και σταθερό σε αντιλήψεις του παρελθόντος, στις οποίες αποδίδεται πάντα ιδιαίτερος συμβολισμός. Ένας ταξιδιωτικός προορισμός που δε θα σας απογοητεύσει ποτέ, καθώς έχει πάντα κάτι καινούριο να προσφέρει. Όπως είναι γνωστό, κανείς δεν μπορεί να προλάβει να τα δει όλα με μια μόνο επίσκεψή του εδώ. Κι αυτό, γιατί σε κάθε περιοχή και κάθε γωνιά του έχει κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο να δώσει.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, η ανάγκη για αλληλοϋποστήριξη στη βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε ιδιαίτερα έντονη. Έτσι, το «μαζί» ξεκίνησε να εκφράζεται μέσω της τέχνης σε κάθε μικρό ή μεγάλο σημείο της πόλης. Νέα εικαστικά έργα με quotes γεμίζουν πλέον τους δρόμους της με όμορφα μηνύματα, για να δώσουν έναν αέρα αισιοδοξίας στους περαστικούς. Η δράση αυτή, που ονομάζεται "Seconds Apart", προσφέρει κάτι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στους τοίχους της: την ανάμνηση μιας εποχής δύσκολης, που έκανε όλη την ανθρωπότητα να εκτιμήσει τα απλά και καθημερινά. Όμως, η τέχνη στο Λονδίνο βρίσκεται πρωτίστως στα μουσεία του, που κρατούν τα ηνία ως τα καλύτερα του κόσμου. 

Φέτος, η Tate Modern φιλοξενεί τα αριστουργηματικά “Infinity Mirror Rooms” της Yayoi Kusama με τα χιλιάδες λαμπιόνια και τους κρυστάλλινους πολυελαίους. Αν και είναι sold-out μέχρι τον Μάρτιο του 2022, λίγοι τυχεροί θα μπορέσουν να «ποντάρουν» σ’ ένα εισιτήριο, αν καταφέρουν να μπουν με σειρά προτεραιότητας στη λίστα με τις ακυρώσεις. 

may2020prints-02.jpg
Δωμάτιο από το infinity room του Anthony James στο Marble Arch

Εναλλακτικά, ένα εξίσου φαντασμαγορικό infinity room έχει δημιουργηθεί στο Marble Arch από τον Anthony James. Η δωρεάν έκθεσή του “Lightfield” θα φιλοξενηθεί στον νέο -και εν μέρει αμφισβητήσιμο- κεντρικό πολιτιστικό χώρο της πόλης μέχρι τέλος του χρόνου και παρουσιάζει ένα «δάσος» ατσάλινων κύβων με λεπτομέρειες από γυαλί και LED, που δημιουργούν έναν καμβά για να χορεύει το φως στο σκοτάδι.

Στο Design Museum, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο της ταλαντούχας Amy Winehouse, στήνεται μια έκθεση αφιερωμένη στη Βρετανίδα ερμηνεύτρια με τα δυναμικά κοντράλτο φωνητικά. Εάν επισκεφτείτε την πόλη, αξίζει ακόμη να περάσετε μια βόλτα και από το Covent Garden, για να θαυμάσετε από κοντά τα μοναδικά έργα τέχνης του Bansky, ενώ μην ξεχνάτε πως φημίζεται για τα musical της. 

image-QoyUJ.jpg
Η αφίσα της παράστασης “The Glass Menagerie” στο Duke of York's Theatre με πρωταγωνίστρια την Amy Adams

Το “Frozen” και το “Harry Potter And The Cursed Child” στο West End είναι δύο παραστάσεις που υπόσχονται να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους. Εάν, ωστόσο, προτιμάτε το αγγλικό θέατρο, η βραβευμένη Amy Adams έρχεται στο Duke of York’s Theater για να πρωταγωνιστήσει στην παράσταση “The Glass Menagerie”, ένα κλασικό έργο αναμνήσεων με τέσσερις χαρακτήρες.

2f1858398537c3dc38e22446d4160661.jpg
Πιατέλα με λαχταριστά macarons και κεκάκια από το afternoon tea στο Ladurée Tea Salon του Mayfair από τη συνεργασία με την La Double J

Το Λονδίνο κατέχει τα πρωτεία και στο lifestyle, οπότε κάθε πέρασμα από τα μουσεία και τις γκαλερί του επιβάλλεται να διακόπτεται για ένα afternoon tea ή να ολοκληρώνεται μ’ ένα πολυτελές dinner. To Ladurée Tea Salon στο Burlington Arcade, στην καρδιά του Mayfair, συνδυάζει γαλλική φινέτσα με λονδρέζικο στιλ, προσφέροντας λαχταριστά γλυκίσματα και ροφήματα.

atrium-ofthemoment4.jpg
Ο εκπληκτικός χώρος του εστιατορίου στο ξενοδοχείο The NoMad που φωτίζεται κάτω από τη γυάλινη οροφή

Το νέο εστιατόριο του ξενοδοχείου The NoMad στο Covent Garden βρίσκεται μέσα σ’ ένα καταπράσινα διαμορφωμένο αίθριο με ψηλή γυάλινη οροφή, που πλημμυρίζεται από φυσικό φως τη μέρα, ενώ το βράδυ τυλίγεται στο μυστήριο. Στο θρυλικό κατάλυμα The Connaught, ο νέος χώρος με την ονομασία “Red Room” σερβίρει το καλύτερο κρασί στον κόσμο, με την τέχνη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρχιτεκτονική του. Το όνομά του προέκυψε από τα κόκκινα έργα, που κοσμούν μοναδικά τους τοίχους του και έχουν φιλοτεχνήσει μόνο γυναίκες visionaries. 

the-connaught-pierre-yovanovitch-02-vert-1200x1600.jpg
Ο ατμοσφαιρικός χώρος του ολοκαίνουριου bar “Red Room” εντός του υπερπολυτελούς καταλύματος The Connaught

Για μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία επιβάλλεται να επισκεφθεί κανείς και το Aire Ancient Baths, το πρώτο wine bar spa της πολυτελούς αλυσίδας που ξεκίνησε από τη Σεβίλλη και βρίσκεται σ’ ένα κτίριο του 18ου αιώνα που υπήρξε το σπίτι του συγγραφέα του Peter Pan, J. M. Barrie.

airetribeca-eUsY7.jpg
Το ιαματικό λουτρό υπό το φως των κεριών στο χαλαρωτικό και πολυτελές σπα Aire Ancient Baths

the city’s insider

img-5232.jpg
Αναστάσιος Μοίρας


Oικοδεσπότης μας στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Αναστάσιος Μοίρας, που κατάγεται από την Αθήνα, αλλά αποκαλεί το Λονδίνο «σπίτι» του τα τελευταία δέκα χρόνια. Ασχολείται επαγγελματικά με τα social media και το μάρκετινγκ μόδας, έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στην Condé Nast, τα Selfridges, το Net-a-Porter Group και τα Harvey Nichols, είναι καθηγητής Branding στο Leeds Art University και δημιουργός του brand Listening Store. Ο ίδιος «ξεδιπλώνει» το δικό του Λονδίνο.

Τα 5 must-see αξιοθέατα για εκείνον: το μουσείο Victoria and Albert, οι βασιλικοί βοτανικοί κήποι στο Kew, τα ιταλικά σιντριβάνια στο Hyde Park, οι περιοχές Soho και China Town και το garden center “Petersham Nurseries Richmond”.

Στους 5 «κρυμμένους θησαυρούς» της πόλης συγκαταλέγει: τη local pub “The Anglesea Arms”, το Hyde Park, την αγορά στο Brick Lane, το picnic στο Primrose Hill και το Electric Cinema στην οδό Portobello.

Από τις νέες αφίξεις στην πόλη θα διάλεγε: το εστιατόριο Ave Mario, την έκθεση “Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms”, όπως και την “Van Gogh: The Immersive Experience”, την αγορά στο Mercato Mayfair και το εστιατόριο Amazonico.

Προσωπικά, ξεχωρίζει το Light Festival του Φεβρουαρίου, διαλέγει τη New Bond Street για ψώνια, ενώ αγαπά το iconic βιβλιοπωλείο Daunt Books. Όσο για τις εξόδους του, επιλέγει τις περιοχές Shoreditch και Mayfair. Αγαπημένο του brunch spot είναι το NAC στην Audley Street, ενώ ανυπομονεί να παρακολουθήσει την παράσταση “Harry Potter”.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021