fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Λιπαρό δέρμα: Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε μια και καλή

Οι κανόνες του skincare προσαρμόζονται σε κάθε σας ανάγκη


Λιπαρό δέρμα: Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε μια και καλή

Το λιπαρό δέρμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες: η γενετική, η διατροφή, το στρες και το κλίμα είναι μερικοί από αυτούς. Στον πυρήνα του, ωστόσο, το λιπαρό δέρμα είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής σμήγματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους και διευρυμένους πόρους. Έτσι, ενώ λίγη επιπλέον λάμψη μπορεί να μην είναι ο όλεθρος της καθημερινής σας ρουτίνας, η ολική αλλαγή στην υφή του δέρματος σας δεν είναι το ιδανικό σενάριο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε το δέρμα να φαίνεται λιγότερο λιπαρό χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα (και, φυσικά, αποφεύγοντας τα λάθος). Και ακόμη αλλάζοντας τις συνήθειες στην καθημερινότητα σας.

oily-skinq.jpg

Αλλάξτε διατροφή

Μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που επιδρούν στο λιπαρό δέρμα, από τα γονίδιά σας μέχρι τις ορμόνες. Όμως, ξέρετε ότι η διατροφή σας επηρεάζει και το δέρμα σας; Ναι, σωστά! Οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Έτσι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά, το αλκοόλ, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά και ζάχαρη μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να μοιάζει πιο λιπαρό. Περιοριστεί τα και θα δείτε άμεσα αλλαγή.

 Boost me

Boost me

Hydrating Cleanser, CeraVe, Hondos Center

BUY ME
 2 in 1

2 in 1

Vitamin C Glow Boost Serum Cream, Garnier, Attica

BUY ME
 Capital soleil

Capital soleil

UV-Age Daily, Vichy

SEE MORE

Επιλέξτε το σωστό καθαριστικό

Το πιο σημαντικό βήμα οποιασδήποτε ρουτίνας περιποίησης δέρματος είναι ο καθαρισμός του δέρματος σας.  Ειδικά αν το δέρμα σας τείνει να είναι λιπαρό, μπορείτε πιθανότατα να τον έχετε μέσα στη ρουτίνα σας περισσότερο συγκριτικά με ένα άτομο που υποφέρει από ξηρότητα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πλένουν το πρόσωπό τους πρωί και βράδυ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν λιπαρό δέρμα να καθαρίζουν πλήρως το πρόσωπό τους το πρωί. Παρόλο που μπορεί να νιώθετε ότι το δέρμα σας είναι ακόμα καθαρό από το προηγούμενο βράδυ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το δέρμα σας είναι "απασχολημένο" να αποβάλλει τα κύτταρα του δέρματος και να παράγει έλαια. Γι' αυτό συνιστάται το πλύσιμο με ένα καλό απολεπιστικό καθαριστικό, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Εντάξτε το σαλικυλικό οξύ στη ρουτίνα σας.

Πείτε "ναι" στην ενυδατική κρέμα

Όταν επιλέγετε μια φόρμουλα, αναζητήσετε συστατικά που περιλαμβάνουν γλυκερίνη, βιταμίνη c και υαλουρονικό οξύ για την ενυδάτωση του δέρματος και νιασιναμίδη για να εξομαλυνθεί ο τόνος του δέρματος. Αυτά τα συστατικά δε θα φράξουν τους πόρους σας ενώ παράλληλα θα σας χαρίσουν και ένα δέρμα που απλουστευμένα δε θα χρειάζεται να υπερπαράγει σμήγμα. Κατά συνέπεια θα είναι πιο ισορροπημένο και φυσικά λιγότερο λιπαρό.

cleanser-for-oily-skin.jpg

Κάντε χημική απολέπιση

Ενισχύοντας τη φυσική διαδικασία απολέπισης του δέρματος θα πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Η απολέπιση είναι ένας τρόπος να αφαιρέσετε τη λιπαρότητα, τα υπολείμματα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράζουν τους πόρους σας. Οι ειδικοί συνιστούν χημικά απολεπιστικά που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με ενεργά συστατικά όπως το άλφα υδροξυ οξύ (AHA) και το βήτα υδροξυ οξύ (BHA). Τα AHA που είναι καλύτερα για το λιπαρό δέρμα περιλαμβάνουν το γλυκολικό οξύ. Και τα φιλικά προς τα λιπαρά δέρματα BHA περιλαμβάνουν το σαλικυλικό οξύ.

Extra tip: δεν θα έχετε τις βλαβερές επιπτώσεις των μικροτραυματισμών στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσει ένα φυσικό peeling.

Μην παραλείπετε το αντιηλιακό

Αν θέλετε να αφήσετε το δέρμα σας να λάμψει τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε χώρο για τις δικές του διεργασίες. Έτσι, είτε έχετε λιπαρό, είτε ξηρό δέρμα το SPF είναι περισσότερο από απαραίτητο ακόμα και τις βροχερές ή συννεφιασμένες μέρες. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να αποφύγετε την παρακάτω λίστα συστατικών γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κλειστούς πόρους:

  • avobenzones
  • oxyphenones
  • benzophenones
  • methoxycinnamate
  • para-aminobenzoic acid (PABA)