fbpixel

Search icon
Search
"Less is more": Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός εμβρύων προς μεταφορά
MAGAZINE

"Less is more": Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός εμβρύων προς μεταφορά

Η Θεοδώρα Παυλίδου, Κλινικός Εμβρυολόγος, M.Sc, PhD, λύνει όλες μας τις πιθανές απορίες


Στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με την απόφαση του αριθμού των εμβρύων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν στην εμβρυομεταφορά.

Νεότερα δεδομένα

Η αλματώδης πρόοδος στην επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μάς επιτρέπει, πλέον, ν’ αγγίζουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε από μια «επιδημία» πολύδυμων κυήσεων και των αρνητικών επιπτώσεων που συνεπάγονται αυτές τόσο για τη μητέρα όσο και για τα νεογνά. Για τον λόγο αυτόν, η επιλογή του κατάλληλου αριθμού εμβρύων προς μεταφορά πρέπει να είναι το ισοζύγιο μεταξύ δύο παραμέτρων: της αύξησης της πιθανότητας επίτευξης εγκυμοσύνης και της μείωσης της πιθανότητας μιας πολύδυμης κύησης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μας και τα δεδομένα νεότερων μελετών δείχνουν ότι μεταφέροντας ταυτόχρονα δύο έμβρυα αυξάνει το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης κατά μέσο όρο 15% σε σχέση με τη μεταφορά ενός εμβρύου. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει 20% πιθανότητα δίδυμης κύησης. Δεδομένων των ποσοστών αυτών, δικαίως παρατηρείται μία τάση από τους ειδικούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς την πρακτική της μεταφοράς ενός εμβρύου. 

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά εμφύτευσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της γυναίκας, καθώς ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται σημαντικά με την πάροδό της. Η πίεση που βιώνουν οι γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας καθιστά μια πολύδυμη κύηση ως τον πιο σύντομο και αποδεκτό τρόπο δημιουργίας οικογένειας. Επιπλέον, μια μακράς διάρκειας περίοδος υπογονιμότητας, καθώς και πιθανές, προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή περισσότερων του ενός εμβρύου προς μεταφορά. Κυριότερο βιολογικό κριτήριο, όμως, αποτελεί ο αριθμός και η ποιότητα των διαθέσιμων εμβρύων. Η ταξινόμηση με βάση την ποιότητά τους, που συμβατικά καθορίζεται από την αξιολόγηση της μορφολογίας τους, είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο των εμβρυολόγων. Επιπλέον, τα βελτιωμένα συστήματα καλλιέργειας έχουν καταστήσει σχεδόν καθολική τη μεταφορά εμβρύων 5ης ημέρας (μεταφορά βλαστοκύστης), γεγονός που από μόνο του αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης. Τέλος, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο εμβρυολογικό εργαστήριο οδηγεί τους ειδικούς ολοένα και πιο κοντά στην επιτυχή επιλογή του καταλληλότερου υποψήφιου εμβρύου για μεταφορά.

drvasilopoulos-in-vitro-fertilization-research-b.jpg

Είναι όντως επικίνδυνη μια πολύδυμη κύηση;

Οι πολύδυμες κυήσεις, είτε από φυσιολογική σύλληψη είτε από εξωσωματική, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προδρομικού πλακούντα, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Αντίστοιχα, για τις γυναίκες άνω των 35 ετών αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

Γνώμονας πάντα η γέννηση ενός υγιούς παιδιού

Κύριο μέλημα όλων των ειδικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να είναι η γέννηση ενός υγιούς παιδιού και η υιοθέτηση πρακτικών για μια φυσική διαδικασία. Τα αποτελέσματα μελετών ενθαρρύνουν την επιλεκτική μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στους ασθενείς καλής πρόβλεψης, όπως είναι οι γυναίκες κάτω των 38 ετών και τα ζευγάρια που υπόκεινται για πρώτη ή δεύτερη φορά σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην κατηγορία αυτήν δεν παρατηρείται διαφορά στο αθροιστικό ποσοστό εγκυμοσύνης μεταξύ ταυτόχρονης μεταφοράς δύο εμβρύων σε σχέση με διαδοχικές μεταφορές ενός μόνο εμβρύου.

dora-pavlidou.jpg

Ευχαριστούμε τη Θεοδώρα Παυλίδου, Κλινικό Εμβρυολόγο, M.Sc, PhD, για τις πληροφορίες.

Info: IAKENTRO Αγ. Βασιλείου 4, Χαριλάου, τηλ. 2310 325525, www.iakentro.com, info@iakentro.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021