fbpixel

Search icon
Search
Λάθη που κάνετε όταν βάφετε το σπίτι σας και πώς να τα αποφύγετε
INTERIORS

Λάθη που κάνετε όταν βάφετε το σπίτι σας και πώς να τα αποφύγετε

Γίνετε ένας designer-expert


Η επιλογή χρωμάτων για το σπίτι, μπορεί να φαίνεται συναρπαστική στην αρχή, ωστόσο ο ενθουσιασμός μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα mini drama όταν το αποτέλεσμα εν τέλει δεν σας ικανοποιήσει. Γι' αυτό λοιπόν, εάν θέλετε να κάνετε μια φθινοπωρινή ανανέωση, είναι χρήσιμο, να γνωρίζετε τα συνήθη λάθη που θα σας βοηθήσουν να την αποφύγετε. Εξάλλου, είναι αλήθεια ότι το χρώμα μπορεί να αλλάξει εντελώς έναν χώρο. Έχοντας αποδειχθεί ότι αλλάζει τη διάθεση και τη εμπειρία ενός ατόμου μέσα σε ένα δωμάτιο, κατανοούμε ότι η επιλογή του είναι ζωτικής σημασίας. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε τα πιο μεγάλα λάθη που κάνετε όταν αναζητάτε τις κατάλληλες αποχρώσεις για το σπίτι σας! 

1. Επιλέγετε το ίδιο φινίρισμα σε όλα τα δωμάτια

kam-idris-hyb7kbu4x7e-unsplash.jpg

Τα φινιρίσματα Eggshell, matte και semi-gloss έχουν όλα διαφορετικά αποτελέσματα και διαφορετικά επίπεδα ανθεκτικότητας. Σκεφτείτε το φυσικό φως και αν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή σε μια συγκεκριμένη γωνιά - όσο πιο γυαλιστερό είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο ξεχωρίζει στον χώρο. Το τελευταίο είδος είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τονίσετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, μια καμάρα ή ένα τζάκι, αναβαθμίζοντας το συνολικό design.

Η διαχρονικότητα είναι επίσης σημαντική όταν βάφετε τον χώρο σας. Για παράδειγμα, οι κουζίνες είναι καταλληλότερες για χρώματα που καθαρίζονται εύκολα - σκεφτείτε, γυαλιστερό χρώμα για τα ντουλάπια και ημιγυαλιστερό για τους τοίχους. Αυτά μπορούν να αντέξουν το λίπος, τη σάλτσα ζυμαρικών και το καθημερινό χάος καλύτερα από ένα ματ φινίρισμα. Οι χώροι που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, όπως η τραπεζαρία, μπορεί να επωφεληθούν από ένα Eggshell φινίρισμα, το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικό, αλλά προσφέρει μια απίστευτη ευκαιρία να παίξετε με το φως. Μιμείται την υφή του τσόφλιου των αυγών, ενώ δεν έχει μεγάλη γυαλάδα, αντανακλά όμορφα το φως σε όλο το δωμάτιο, δημιουργώντας μια easy to be ατμόσφαιρα και ένα διακριτικό βάθος, το οποίο είναι ιδανικό για χώρους στους οποίους συγκεντρώνεστε. Οπότε, τολμήστε με διαφορετικά φινιρίσματα για κάθε δωμάτιο. 

2. Επιμένετε στην ίδια απόχρωση

xie-yujie-nick-etfrtql2qpm-unsplash.jpg

Το χρώμα των επίπλων ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι το ίδιο με αυτό στους τοίχους. Για κάποιους, είναι μια ευκαιρία να είναι δημιουργικοί και να πειραματιστούν με διαφορετικές αποχρώσεις. Αντί να βάψετε στο ίδιο χρώμα με τον υπόλοιπο χώρο, σκεφτείτε να το τονίσετε με μια αντίθετη απόχρωση ή μια διακριτική παραλλαγή. Η επένδυση των παραθύρων και οι πόρτες μπορούν επίσης να βαφτούν σε διαφορετικά χρώματα για μια ζωηρή και τολμηρή πρόταση.

3. Αμελείτε το χρώμα των υπόλοιπων επίπλων & διακοσμητικών

kam-idris-hqhx3lbn18-unsplash.jpg

Ο σχεδιασμός ενός χώρου από το μηδέν μπορεί να φαίνεται δύσκολο επίτευγμα, γι' αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να βάζετε ως τελευταίο to-do στη λίστα σας την επίπλωση και τα διακοσμητικά final touches. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ασύνδετο χώρο, όπου το χρώμα του ενός δωματίου να μην ταιριάζει με εκείνο των επίπλων και της υπόλοιπης διακόσμησης. Αντιθέτως, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει πρώτα τα βασικά κομμάτια σας, όπως έναν καναπέ ή ένα coffee table, για να διασφαλίσετε ότι το χρώμα βαφής συμπληρώνει την ευρύτερη παλέτα.

4. Συνδυάζετε ψυχρές και θερμές αποχρώσεις

spacejoy-tkfskjy8pq8-unsplash.jpg

Ναι, είναι δυνατόν να συνδυάσετε ζεστές και ψυχρές αποχρώσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι απαιτεί τη ματιά ενός ειδικού για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν άψογα μαζί. Έχοντας αυτό κατά νου, όσοι ασχολείστε για πρώτη φορά με τη διακόσμηση είναι προτιμότερο να επιλέγετε συμπληρωματικές αποχρώσεις στον κύκλο χρωμάτων. Σκεφτείτε το ζεστό γκρι με την ώχρα ή το ψυχρό γκρι με το μπλε του χάλυβα. Τα θερμά χρώματα, συνήθως, συνδυάζονται καλύτερα με άλλες θερμές αποχρώσεις και το αντίστροφο.

5. Ξεχνάτε το φυσικό φως

hutomo-abrianto-x5bwooeo4cw-unsplash.jpg

Τα χρώματα γίνονται αντιληπτά με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φυσικό φως σε ένα δωμάτιο, γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την κατεύθυνση κάθε παραθύρου και τον τρόπο με τον οποίο το φως αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φυσικό φως σε δωμάτια με νότιο προσανατολισμό είναι ψυχρό, με αποτέλεσμα το καθαρό λευκό χρώμα να παίρνει έναν μπλε τόνο, ενώ οι χώροι με βόρειο προσανατολισμό είναι γνωστό ότι φωτίζουν τα πιο σκούρα χρώματα. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα του ηλιακού φωτός που εισέρχεται στο δωμάτιο. Τα δωμάτια με βόρειο προσανατολισμό βλέπουν προς τον ήλιο, επιτρέποντας μια συνεχή ροή φωτεινού, ζεστού φωτός να εισέρχεται σε έναν χώρο, ωστόσο αυτά που κοιτούν προς τον νότο, δέχονται φως που αναπηδά, κάνοντάς τα πιο δροσερά και σκοτεινά.