fbpixel

Search icon
Search
Κιβωτός Εθνικής Μνήμης: Αποκαλυπτήρια για το εντυπωσιακό μνημείο στο Πεντάγωνο
ARTS & CULTURE

Κιβωτός Εθνικής Μνήμης: Αποκαλυπτήρια για το εντυπωσιακό μνημείο στο Πεντάγωνο

Στο έργο αναγράφονται όλα τα ονόματα των υπέρ πατρίδας πεσόντων και αποτελεί δημιούργημα του καθηγητή του ΑΠΘ, Κώστα Βαρώτσου


Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ, σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης» στον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το έργο του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, φέρει λαξευμένα τα ονόματα όλων των υπέρ πατρίδας πεσόντων -συνολικά 121.692- και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ».

Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών εκατέρωθεν του Μνημείου, τη δημιουργία νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου, καθώς και την ανακαίνιση του χώρου υποδοχής.

Το έργο

stighmiotipo-othonis-2025-03-27-90957-pm.png
Image Source: ΥΠΕΘΑ

Το μνημείο αποτελείται από κατακόρυφες γυάλινες στήλες, πάνω στις οποίες έχουν χαραχθεί τα ονόματα των πεσόντων στα πεδία των μαχών της Ελλάδας από το 1830 έως το 1974. Η κατασκευή, η οποία υψώνεται έως τα έξι μέτρα, δημιουργεί έναν λαβύρινθο, όπου τα ονόματα φαίνονται να αιωρούνται και να κινούνται ανοδικά προς τον ουρανό, αποτυπώνοντας τη διαχρονικότητα της μνήμης τους.

Ο σχεδιασμός του μνημείου επιτρέπει στο φως να το διαπερνά, διατηρώντας την αίσθηση του ανοιχτού χώρου, ενώ αγκαλιάζει τους επισκέπτες χωρίς να περιορίζει τη θέα. Τη νύχτα, ο εσωτερικός φωτισμός, που περνά μέσα από το γυαλί, προσδίδει μια επιβλητική εικόνα, ενισχύοντας την αίσθηση της αιωνιότητας. Στην εξωτερική όψη του κτηρίου, η προσθήκη κατακόρυφων λευκών σκιάστρων ενισχύει τη σύγχρονη αισθητική και τη βιοκλιματική του απόδοση. Τα σκίαστρα μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία, συμβάλλοντας στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στη δημιουργία ενός πιο δροσερού και άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος.

Η καθ' ύψος διάρθρωση του κελύφους του κτηρίου διαμορφώνεται σε διαφορετικές ζώνες. Η πρώτη βρίσκεται στο ύψος του γυάλινου μνημείου των Πεσόντων, ενώ οι επόμενες τρεις πυκνώνουν σταδιακά, κρύβοντας την υφιστάμενη όψη. Σε αυτές αποδίδεται, νοητά, η παρουσία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Οι παρευρισκόμενοι

kivotos-tis-mnimis-11-1-1200x675jpg.webp

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος. Παρευρέθηκαν, επίσης, υπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των επιχειρηματιών Μαριάνας Λάτση και Βαγγέλη Μυτιληναίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου, τονίζοντας ότι «η “Κιβωτός Εθνικής Μνήμης” συνιστά διαυγές στοιχείο της ανάτασης των ψυχών και της αλήθειας του Ελληνισμού. Γιατί αλήθεια στην ελληνική γλώσσα είναι η άρνηση της λήθης, της λησμονιάς. Δηλαδή η διατήρηση της μνήμης».

Το συνολικό έργο

stighmiotipo-othonis-2025-03-27-123038-mm.png
Image Source: ΥΠΕΘΑ

To κύριο έργο πλαισιώνεται από δύο αλσύλλια με 25 και 28 ελαιόδεντρα, συμβολίζοντας την 25η Μαρτίου 1821 και την 28η Οκτωβρίου 1940 αντίστοιχα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα φύτευσης 400 δέντρων στο Στρατόπεδο Παπάγου, τα οποία συμβολίζουν τα 400 χρόνια Οθωμανικού Ζυγού, τα οποία θα αποτελούν παράλληλα έναν πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή.

Επίσης, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός υπόγειου γκαράζ 1.232 θέσεων, που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο υπέργειος χώρος ως επιπλέον χώρος πρασίνου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε δρώμενο της Σοφίας Σπυράτου, με αφηγητή τον Αλέξη Κωστάλα.

Main Image Source: ΥΠΕΘΑ