fbpixel

Search icon
Search
Kamala Harris - Donald Trump: Ένα απολαυστικό debate που δίνει στην Harris προβάδισμα
PEOPLE & MOMENTS

Kamala Harris - Donald Trump: Ένα απολαυστικό debate που δίνει στην Harris προβάδισμα

Τα μεγάλα θέματα που θίχτηκαν στο χθεσινοβραδινό debate και που δίνουν τον τόνο για τις επικείμενες αμερικάνικες εκλογές


Η Kamala Harris και ο Donald Trump συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή του προεδρικού debate στη Φιλαδέλφεια εχθές το βράδυ και μπορεί να έδωσαν τα χέρια, ύστερα από πρωτοβουλία της Harris που έπρεπε να σκύψει στο μέρος του Trump, αλλά σίγουρα -και ευτυχώς- δεν τα βρήκαν.

Σε ένα φλογερό 90λεπτο, η Harris ταλαιπώρησε συχνά τον πρώην πρόεδρο με προσωπικές επιθέσεις που τον έβγαλαν εκτός εαυτού και ανέβασαν τη θερμοκρασία αυτής της πολυαναμενόμενης αναμέτρησης.

trump.jpg

Οι αιχμές της σχετικά με το μέγεθος του πλήθους των συγκεντρώσεών του, τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Καπιτώλιο και τους αξιωματούχους που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή του και έκτοτε έγιναν σοβαροί επικριτές της εκστρατείας του, δημιούργησαν έντονο εκνευρισμό στον Tramp, κάνοντάς τον να χάνει σε πολλά σημεία την ψυχραιμία του, και να βγάζει ένα ανισόρροπο προφίλ.

Το μοτίβο που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της συζήτησης, ήθελε την Harris να ωθεί τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της σε εκτεταμένες υπερασπίσεις της προηγούμενης συμπεριφοράς και των δηλώσεών του, κάτι που εκείνος έκανε υψώνοντας πολλές φορές τον τόνο της φωνής του και κουνώντας το κεφάλι του.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν μια συγκέντρωση του Trump, είπε η Harris κατά τη διάρκεια μιας πρώτης ερώτησης σχετικά με τη μετανάστευση, επειδή είναι διαφωτιστική. Οι άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν νωρίς από τις συγκεντρώσεις του από εξάντληση και πλήξη», κατέληξε. Αυτή η αιχμή σαφώς ταρακούνησε τον πρώην πρόεδρο, καθώς στη συνέχεια πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του - σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι ένας από τους κύριους τομείς της ομιλίας του - υπερασπιζόμενος τα μεγέθη των συγκεντρώσεών του και υποτιμώντας τα δικά της.

Η αντιπρόεδρος φάνηκε να είχε έρθει καλά διαβασμένη για τη συζήτησή τους και εμπλούτισε σχεδόν κάθε απάντηση με ένα σχόλιο που αποσκοπούσε στο να εξοργίσει τον πρώην πρόεδρο. Του είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες γελούσαν μαζί του και οι στρατιωτικοί τον αποκαλούσαν «ντροπή». Τον χαρακτήρισε αδύναμο και λάθος και ότι ουσιαστικά «απολύθηκε» από 81 εκατομμύρια ψηφοφόρους - ο αριθμός που ψήφισε τον πρόεδρο Joe Biden το 2020. «Είναι σαφές ότι δυσκολεύεται πολύ να το επεξεργαστεί αυτό», είπε.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρόεδρος βρέθηκε συχνά εκτός ελέγχου. Επέμενε με δυνατή φωνή και επανειλημμένα ότι ένα σωρό ψέματα ήταν αληθινά. Ο Trump επανέλαβε τα ψέματα περί εκτεταμένης απάτης στις εκλογές του 2020. Αναπαρήγαγε μια θεωρία συνωμοσίας για τους μετανάστες που τρώνε τα κατοικίδια ζώα των Αμερικάνων και είπε ψέματα για τους Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μετά τη γέννηση των μωρών - κάτι που είναι φόνος και παράνομο παντού. Σκιαγράφησε μια φρικτή εικόνα των ΗΠΑ, που θύμιζε την «αμερικανική σφαγή» για την οποία είχε προειδοποιήσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017. «Είμαστε ένα έθνος που πεθαίνει», δήλωσε μάλιστα ο ίδιος. 

2-yWQCn.jpg

Η χθεσινοβραδινή αναμέτρηση ήταν από κάθε άποψη, μια επιτυχία για τους Δημοκρατικούς και την Harris. Όταν η αντιπρόεδρος ανέφερε την ποινική καταδίκη του Trump και τα εκκρεμή νομικά ζητήματα, ο ίδιος δείλιασε. Όταν επικαλέστηκε ότι εκείνος ήταν που βύθισε ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, εκείνος εκνευρίστηκε ακόμα περισσότερο. Αντί να ασχοληθεί με τα θέματα που έθεσαν οι συντονιστές, συμπεριλαμβανομένων μερικών που ο Trump θεωρεί μέρος των πολιτικών του πλεονεκτημάτων, ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην ψυχαγωγική αξία των συγκεντρώσεών του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Biden τον στοχοποιούσε νομικά και, σε μια μακρά, ιδιαίτερα παράξενη ατάκα, επέμεινε - ενάντια σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια των Αμερικανών. «Τρώνε τα σκυλιά, οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί», είπε ο Trump, αφού ο Harris τον επέκρινε για την κατάρριψη του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση.

Η Harris φαινόταν σαστισμένη, αλλά δεν ενεπλάκη λεκτικά στους ισχυρισμούς, προφανώς ικανοποιημένη που ώθησε τον Trump να ξεφύγει. Επιδιώκοντας να συστηθεί στους ψηφοφόρους, εκείνη έδωσε από νωρίς τον τόνο, κάνοντας αντίθεση με τον Trump πλαισιώνοντας τον εαυτό της ως συνήγορο των Αμερικανών της μεσαίας τάξης - και παρουσιάζοντας τον αντίπαλό της ως εγωκεντρικό. «Ο Donald Trump δεν έχει κανένα σχέδιο για εσάς», είπε η Harris απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία, κοιτάζοντας στην κάμερα σε μια άμεση έκκληση προς τους ψηφοφόρους.

shutterstock-2500005485.jpg

Λίγες στιγμές ανέδειξαν τη διαφορά μεταξύ της επίδοσης του Biden στο debate του Ιουνίου και της Harris την Τρίτη, τόσο πολύ, όσο η συζήτηση για τις αμβλώσεις. Η αντιπρόεδρος, η οποία είναι εδώ και καιρό προασπίστρια των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, μπόρεσε να απαντήσει στην υπεράσπιση της πολιτικής του για τις αμβλώσεις με καλύτερο τρόπο.

Ο Trump υποστήριξε ότι «όλοι» ήθελαν να επιστρέψει το θέμα στις πολιτείες, παρά την ευρεία αντίσταση των Δημοκρατικών και ορισμένων ανεξάρτητων. Υποστήριξε ανακριβώς ότι ένας πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια είπε ότι τα μωρά πρέπει να εκτελούνται - μια αναφορά σε σχόλια που έκανε ο πρώην Δημοκρατικός κυβερνήτης Ralph Northam, γιατρός, σχετικά με τη φροντίδα των γεννήσεων μετά από μη βιώσιμες εγκυμοσύνες. 

Η Harris απάντησε υπογραμμίζοντας περιπτώσεις όπου γυναίκες δεν μπόρεσαν να κάνουν έκτρωση αφού έπεσαν θύματα βιασμού ή αγωνίστηκαν να λάβουν φροντίδα για αποβολές. «Θέλετε να μιλήσετε για το ότι αυτό είναι που ήθελε ο κόσμος;» είπε η Harris. «Έγκυες γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, που υποφέρουν από μία αποβολή, και τους αρνούνται την περίθαλψη σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών επειδή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φοβούνται ότι μπορεί να πάνε φυλακή, και αυτές αιμορραγούν σε ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ - κανείς δεν το θέλει αυτό».

Ανάμεσα σε άλλα πολλά θέματα της επικαιρότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στο Ισραήλ και την Ουκρανία, η Kamala Harris έδειξε προβάδισμα ενώ μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του debate, η αμερικανίδα τραγουδίστρια με παγκόσμια επιρροή, Taylor Swift, υποστήριξε ανοικτά την Harris, λέγοντας στα social media, πως θα ψηφίσει εκείνη στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. 

Παρακολουθήστε όλο το debate παρακάτω: