fbpixel

Search icon
Search
Job crafting: 3 τρόποι να μετατρέψετε τη δουλειά που έχετε σε αυτήν που θέλετε
PSYCHOLOGY

Job crafting: 3 τρόποι να μετατρέψετε τη δουλειά που έχετε σε αυτήν που θέλετε

Πώς θα ήταν μία ιδανική ημέρα στην εργασία σας;


Πώς θα περιγράφατε μία ημέρα της δουλειάς σας; Είναι μία ημέρα «αγαπώ αυτό που κάνω!» ή μία «επιτέλους Παρασκευή» και «Θεέ μου, δεν περνάει η ώρα!». Αν οι ημέρες σας ακούγονται όπως οι δύο τελευταίες φράσεις, μην ανησυχείτε – δεν είστε μόνοι.

Το εργασιακό άγχος και το burnout είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων ανεξαρτήτως θέσης, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε με τον ανταγωνισμό, την ανεργία και την πανδημία να μην κάνουν την κατάσταση καλύτερη.

Emails, πολλές ώρες εργασίες, τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, meeting και πιέσεις από παντού μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν αμοιβόμαστε όσο θα έπρεπε για να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Η ιδέα του να ζούμε για να δουλεύουμε δεν ήταν ποτέ ελκυστική, αλλά κάποιες ημέρες και το να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο για να ζούμε μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αδικούμε πολύ τον εαυτό μας τελικά!

Κάπου εκεί μπορεί να αναρωτηθούμε το εξής:

«Θέλω να εργάζομαι σε μία δουλειά που δεν μου αρέσει και δεν απολαμβάνω ή να βρω την ομορφιά του τι μπορώ να της προσφέρω εγώ;»

Job Crafting

Πώς θα σας φαινόταν αν αντί για παθητικός δέκτης εντολών στην εργασία σας, γινόσασταν ενεργός αρχιτέκτονάς της; Πώς θα ήταν αντί να ακολουθείτε αποκλειστικά μία σειρά από υποδείξεις -που μπορεί να σας αρέσουν ή κι όχι, ή να σας ταιριάζουν ή και να σας απωθούν -να έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε (ή να εμπλουτίσετε) το δικό σας job description;

christy-turlington-burns-stories-of-imagination-matchesfashion-photographer-chloe-le-drezen.jpg

H έννοια του job crafting δημιουργήθηκε και ακούστηκε πρώτη φορά μέσα στον χώρο της οργανωσιακής ψυχολογίας το 2001 από τις Jane Dutton και Amy Wrzesniewski και αναφέρεται στη δυνατότητα ενός εργαζομένου να προσαρμόσει τη δουλειά στα μέτρα του, ώστε να ταιριάζει και στα δικά του ενδιαφέροντα κι ανάγκες.

Ενδεχομένως, να σκέφτεστε «είναι αυτό δυνατόν;». Για να δούμε, λοιπόν!

Task crafting –αλλάζοντας τις αρμοδιότητές σας

Η μέθοδος του task crafting είναι ίσως η πιο δημοφιλής, αφού το job crafting έχει συνδεθεί με την ικανότητα κάποιου να διαμορφώσει ή να «πλάσει» την περιγραφή της θέσης εργασίας του. Αυτή, μπορεί να περιλαμβάνει είτε την ανάθεση επιπλέον αρμοδιοτήτων, είτε την αφαίρεση άλλων από την εργασιακή ρουτίνα –όσο αυτό είναι εφικτό, φυσικά.

Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία ενός οδηγού λεωφορείου να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο του οχήματος για να δίνει πληροφορίες για την πόλη, τα αξιοθέατα και τα πολιτιστικά δρώμενά της είναι task crafting, όπως επίσης η ανάληψη από έναν εργαζόμενο γραφείου να αναλάβει τις εξωτερικές δουλειές αν είναι αθλητικός τύπος και του αρέσει να περπατά ή κάποιου άλλου να βελτιώσει το σύστημα αρχειοθέτησης ενός τμήματος αν αγαπά την οργάνωση!

Relationship crafting – αλλάζοντας τις σχέσεις σας

Η δεύτερη μέθοδος είναι το relationship crafting και αφορά τον τρόπο να αναδιαμορφώσετε τον τύπο και τη φύση των αλληλεπιδράσεών σας με τους γύρω σας στον εργασιακό χώρο. Το relationship crafting μπορεί να περιλαμβάνει από το ποιον επιλέγετε να δουλέψετε μαζί του σε συγκεκριμένα projects, μέχρι με τον ποιον θέλετε να έχετε καθημερινές σχέσεις π.χ. στα διαλείμματα (Berg et al., 2013).

Για παράδειγμα το να ζητήσετε να εκπαιδεύσετε ένα νέο συνάδελφο στη δουλειά είναι relationship crafting, όπως και η επιθυμία σας να γνωρίσετε σε μεγαλύτερο βάθος έναν πελάτη σας ή αν είστε Manager το να κάνετε brainstorming με τον υπεύθυνο ενός άλλου τμήματος με στόχο τόσο την πιο δημιουργική πληροφόρηση, αλλά και το «χτίσιμο» σχέσεων μεταξύ σας.

Cognitive crafting – αλλάζοντας το νόημα της δουλειάς σας

Η τρίτη μέθοδος του job crafting -και η πιο απαιτητική και σημαντική για τους περισσότερους- αφορά το πως μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για την εργασία σας και όσα κάνετε (Tims & Bakker, 2010). Αλλάζοντας την οπτική σας για όσα κάνετε στη δουλειά σας σάς βοηθά να βρείτε ή να δημιουργήσετε περισσότερο νόημα σε όλο αυτό που οι άλλοι μπορεί να βλέπουν απλά ως «πολλή δουλειά».

pt-pink.jpg

Για παράδειγμα cognitive craftingείναι όταν μία καμαριέρα δεν βλέπει την καθημερινή αλλαγή των πετσετών ή το στρώσιμο των κρεβατιών ως «απλή καθαριότητα», αλλά περισσότερο ως τον τρόπο της να προσφέρει στους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου μία άνετη και αξιομνημόνευτη εμπειρία.

Η ικανότητα να δείτε τη δουλειά σας ολιστικά και όσα κάνετε ως τον δικό σας μοναδικό τρόπο να προσφέρετε στην επιχείρηση που εργάζεστε, στους πελάτες και στην κοινωνία είναι μία γνωστική αλλαγή που αφορά το cognitive crafting και θα δώσει στην εργασιακή σας καθημερινότητα περισσότερο νόημα, λιγότερο άγχος και κυρίως περισσότερη προσωπική ικανοποίηση!

Μπορώ εγώ να αλλάξω τη δουλειά μου;

Έχει βρεθεί πως οι αλλαγές που μπορεί να φέρει το job crafting μπορούν να συμβούν σε κάθε οργανωσιακό επίπεδο, από το πιο υψηλό έως το πιο χαμηλό.

Οπότε, ναι(!), μπορείτε κι εσείς να «αλλάξετε» τη δουλειά σας ξεκινώντας για αρχή με τα παρακάτω:

  • Ζητήστε παραπάνω εργασίες που σας αρέσουν, σας κινητοποιούν και περνάει ο χρόνος πιο ευχάριστα όταν τις κάνετε. 
  • Επιλέγετε να συνεργάζεστε με συναδέλφους που έχετε καλύτερη επικοινωνία
  • Συνεργαστείτε με ανθρώπους από άλλα τμήματα αν θεωρείτε ότι μπορεί να έχετε ένα πιο δημιουργικό ή καινοτόμο αποτέλεσμα που μπορεί να ωφελήσει τόσο τη δουλειά σας, όσο και την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε.
  • Σκεφτείτε ποια προσωπικά ενδιαφέροντα θα μπορούσατε να συνδυάσετε με το υπάρχον job description, όπως στα πιο πάνω παραδείγματα.
272-00-2018-01-04-1548.jpg

Τέλος, όμως και πιο σημαντικό από όλα είναι να βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε τη δουλειά σας. Τι προσφέρει σε εσάς; Σε έναν πελάτη; Στην τοπική κοινωνία; Αν δεν ανακαλύψετε μία άλλη οπτική θέασης των πραγμάτων που κάνετε στην εργασία σας θα σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμόσετε το job crafting αποτελεσματικά. Προσφέρετε! -και προσφέρετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε. Απλά, ίσως μέχρι τώρα δεν αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί δεν σας ρώτησε και κάνεις!

Τι είναι αυτό που προσφέρετε, λοιπόν; Στους συναδέλφους, στον εργοδότη, στους πελάτες, στην κοινωνία; Σκεφτείτε το. Μόλις κάνατε το πρώτο σας βήμα!

Infο

Σπαθάρη Μαίρη

Organizational & Personal Growth Coach

Τηλ.: 6932846037

www.maryspathari.gr