Είναι, ίσως, η πιο συνηθισμένη εικόνα της εποχής μας: άνθρωποι σκυφτοί επάνω από την οθόνη ενός έξυπνου κινητού ή ενός tablet στο καφέ, το μετρό, το γραφείο, το εστιατόριο, το μπαρ, ακόμη και στον δρόμο. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που μια διαρκώς σκυφτή στάση έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκεκόμαστε. Μήπως πάσχετε κι εσείς από το σύνδρομο του iPhone body και δεν το γνωρίζετε;
Σταθείτε στο πλάι μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και κοιτάξτε το είδωλό σας μέσα σε αυτόν. Εάν ο αυχένας και οι ώμοι σας γέρνουν προς τα εμπρός και η πλάτη σας εμφανίζει ελαφριά κύρτωση, τότε μάλλον η πολύωρη χρήση του κινητού και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς στην οθόνη του υπολογιστή επηρεάσαν αρνητικά τη στάση του σώματός σας.
Τα σημεία που υποφέρουν περισσότερο είναι ο αυχένας, οι ώμοι και η πλάτη. Συχνά δε, ακόμη και γυμνασμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κυρτούς ώμους και πόνους στον αυχένα, καθώς κλασικές μορφές γυμναστικής, όπως για παράδειγμα η γυμναστική με βάρη ή το τρέξιμο, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να βελτιώσουν μια λανθασμένη στάση του σώματος.
Φυσικά το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικής φύσεως, καθώς μπορεί να υποφέρετε από πόνους στο αυχένα, στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης και στα χέρια, αλλά και από πονοκεφάλους.
Σύμφωνα με έρευνες στην Αμερική το 50% των μυοσκελετικών πόνων που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση υπολογιστή και οθόνης γενικότερα αφορά τον αυχένα.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό, που θα εκτιμήσει την κατάσταση του αυχένα και της πλάτης σας. Ο γιατρός θα σας πει ποιες εύκολες ασκήσεις πρέπει να κάνετε καθημερινά, για να ανακουφίσετε τις πάσχουσες περιοχές.
- Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, ξεκινήστε ένα είδος γυμναστικής που θα ενδυναμώσει τους μύες του σώματός σας, χωρίς να τους επιβαρύνει, όπως η ορθοσωμική, η γιόγκα και το pilates.
- Τέλος, μειώστε όσο μπορείτε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην οθόνη του κινητού, του tablet και του υπολογιστή σας και φροντίστε να κάνετε συχνά μέσα στην ημέρα μικρά διαλείμματα και διατάσεις, ώστε να ξεκουράζονται οι μύες σας.
3 ασκήσεις για τον αυχένα που γίνονται εύκολα και γρήγορα παντού
Αυχενική κάμψη: Καθίστε άνετα με το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Σιγά σιγά χαμηλώστε το πηγούνι σας προς τα κάτω, ώστε να κοιτάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Σταματάτε στο σημείο που νιώθετε τη διάταση, χωρίς όμως να πονάτε. Παραμένετε για 15 δευτερόλεπτα και επιστρέφετε στην αρχική θέση. Κάντε 3 επαναλήψεις.
Αυχενική έκταση: Με τον ίδιο τρόπο, με αργή ελεγχόμενη κίνηση, ρίχνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ώστε τα μάτια σας να κοιτάνε την οροφή. Σταματάτε, όταν νιώσετε τη διάταση στο λαιμό. Παραμένετε για 15 δευτερόλεπτα και επιστρέφετε αργά και πάλι στην αρχική θέση. Κάντε 3 επαναλήψεις.
Στροφές του αυχένα: Από την ίδια θέση στρίβετε αργά το κεφάλι σας προς τα αριστερά, ώστε να κοιτάτε ευθεία, επάνω από τον αριστερό σας ώμο. Παραμένετε για 15 δευτερόλεπτα και επιστρέφετε στην αρχική θέση. Εκτελείται την ίδια στροφή προς τα δεξιά. Κάντε 3 επαναλήψεις.