fbpixel

Search icon
Search
Ιδρώνετε έντονα το βράδυ; 6 άγνωστοι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη νυχτερινή εφίδρωση
WELLNESS

Ιδρώνετε έντονα το βράδυ; 6 άγνωστοι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη νυχτερινή εφίδρωση

Για όλα υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις


Είναι ξεκάθαρο, πως τη σύγχρονη εποχή ο ύπνος είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο για τους περισσότερους ανθρώπους. Η έντονη καθημερινότητα, οι πολλές υποχρεώσεις, το άγχος και το stress που κατακλύζουν τη ζωή μας, έχουν αλλάξει πολλά από όσα γνωρίζαμε και -φυσικά- δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και η νυχτερινή μας ρουτίνα. Μία συνθήκη που δυσκολεύει αρκετούς ανθρώπους, είναι η έντονη -ή και όχι- εφίδρωση στη διάρκεια της νύχτας, που σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί μία ανεπιθύμητη δυσφορία. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται γύρω από το θέμα που σας απασχολεί.

Αλλάξτε τη ζωή σας!

Γιατί ιδρώνουμε τη νύχτα;

Ειδικά το καλοκαίρι, οι συνθήκες γίνονται ακόμη δυσκολότερες εξαιτίας της ζέστης και πολλοί -λανθασμένα- συνδυάζουν τη νυχτερινή εφίδρωση αποκλειστικά με την άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, μία σειρά από μελέτες, έρχονται -πλέον- να μας δείξουν το αντίθετο, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση. Με τον όρο «νυχτερινή εφίδρωση», ουσιαστικά αναφερόμαστε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρείται υπεριδρωσία στη διάρκεια του ύπνου, η οποία δεν οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως είναι η υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ενώ εντοπίζεται σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, ο αυχένας, οι μασχάλες, τα πόδια και το κεφάλι.

alexandra-gorn-smus-juza9i-unsplash.jpg

The answers

Άγχος

Κι όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πολύ-πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το άγχος. Ειδικά τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές -ή κρίσεις πανικού- παρουσιάζουν συνήθως έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία μπορεί να συνδυάζεται ακόμη και με μούδιασμα και αϋπνία. «Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να κλιμακώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας και να σας προκαλέσει εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας», σημειώνει η Dr. Harris, στο πλαίσιο έρευνάς της, μιλώντας για ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Το έντονο άγχος και το stress -λοιπόν- μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση τη νύχτα, με τους ειδικούς να συστήνουν τη δημιουργία μίας ηρεμιστικής bedtime routine, που σε βάθος χρόνου θα έχει αισθητά αποτελέσματα.

Γυμναστική

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, ωστόσο, είναι γεγονός πως μετά από μία προπόνηση -ακόμη και χαμηλής έντασης- χρειάζονται μερικές ώρες, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας. Τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό ύπνο; Όταν πρόκειται για ένα gym-session, που γίνεται αργά το βράδυ, τότε ο οργανισμός μας δεν έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να κατεβάσει στροφές και να χαμηλώσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα, την έντονη εφίδρωση στη διάρκεια της νύχτας.

logan-weaver-lgnwvr-9d-rude7xva-unsplash.jpg

Διατροφή

Φυσικά, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον βραδινό ύπνο, είναι και η διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τελευταίο γεύμα της ημέρας, δε θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θερμίδες και μεγάλο σε ποσότητα, όχι μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία κάποιας διατροφής, αλλά για όλους. Ένα μεγάλο γεύμα δυο ώρες -ή και λιγότερο- πριν τον ύπνο, αυξάνει τη θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος, προκειμένου να βοηθήσει την πέψη. Δώστε έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτό το κομμάτι, εφόσον παρατηρείτε πως ο ύπνος σας επηρεάζεται από μικρά breaks στη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας αυτής της ενοχλητικής κατάστασης.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Η νυχτερινή εφίδρωση, τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και περιεμμηνόπαυσης, αλλά και της ωορρηξίας. Σύμφωνα με μία σειρά από έρευνες, περισσότερο από το 80% των γυναικών που βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση, εμφανίζουν έντονα συναισθήματα ζέστης, κάτι που συνεχίζεται και στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην νυχτερινή εφίδρωση. 

Υφάσματα

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, μπορεί να παίζουν ακόμη και τα ρούχα που επιλέγετε για τον βραδινό σας ύπνο. Πείτε ένα μεγάλο "ναι" σε υφάσματα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες, που τοποθετείτε στο κρεβάτι σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υφάσματα και οι υφές είναι κατάλληλα για την εποχή και θα παρατηρήσετε σύντομα σημαντική αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου σας, αλλά και λιγότερα breaks στη διάρκεια της νύχτας.

andres-haro-dominguez-whpu6pyu-9g-unsplash.jpg

Αλκοόλ

Last but not least, μία ακόμη συνήθεια που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εφίδρωση στη διάρκεια της νύχτας, είναι η κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει τους αεραγωγούς, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή, με φόντο -προφανώς- την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας μια αντίδραση στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ιδρώτα.