fbpixel

Search icon
Search
Βιοφιλικός σχεδιασμός: Το home style που εκμηδενίζει το άγχος
INTERIORS

Βιοφιλικός σχεδιασμός: Το home style που εκμηδενίζει το άγχος

Διακόσμηση και φύση γίνονται «ένα» με ποικίλα οφέλη προς την ψυχική μας ισορροπία


Πολλές φορές έχουμε την ανάγκη να προχωράμε σε συγκεκριμένους τύπους αλλαγών στην εσωτερική διαμόρφωση των κατοικιών μας, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην εξασφάλιση ενός ήρεμου σκηνικού, το οποίο χαρίζει άνεση στις ιδιωτικές καθημερινές μας συνήθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο βιοφιλικός σχεδιασμός, ο οποίος κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος και έχει αναδειχθεί σε mainstream trend. Η κεντρική φιλοσοφία, γύρω από την οποία κινείται αφορά στην άμεση επαφή και αρμονική σύνδεση με τη φύση. Σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο προκύπτει από τη συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί η μείωση του άγχους, η ενίσχυση της δημιουργικότητας, καθώς και η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, το οποίο επιτρέπει την ευημερία των ενοίκων του.

Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να εντάξουμε αυτή τη μορφή σχεδιασμούς στα προσωπικά μας καταφύγια...

Βiomorphic patterns

68fc784f8375073af93a5f4eb05e3b6c-1.jpg
@resene.co.nz

Λέξη - «κλειδί» στη συγκεκριμένη διακοσμητική προσέγγιση αποτελεί η μίμηση. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε έπιπλα ή accessories, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με κύρια πηγή έμπνευσης τη φύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα βιομορφικά μοτίβα, σχέδια, τα οποία κουβαλούν τη natural γοητεία. Σχήματα κυμάτων, κηρήθρας ή φύλλων πρωταγωνιστούν σε πλακάκια, χαλιά, μαξιλάρια και ταπετσαρίες, κάνοντάς μας να νιώσουμε μια βαθιά σύνδεση με τη γη, τον αέρα και το νερό.

Forest smells

shutterstock-265545116.jpg

Μπορούμε επίσης να μιμηθούμε τις μυρωδιές του δάσους με μια σειρά από αιθέρια έλαια, τα οποία μας γεμίζουν με όμορφα. συναισθήματα. Ακόμη μια ιδέα είναι να διακοσμήσουμε τους χώρους μας με βότσαλα, φυσική πέτρα και να τοποθετήσουμε ένα μικρό σιντριβάνι, όπου ο ήχος του νερού μπορεί να δημιουργήσει μια θεραπευτική ατμόσφαιρα και να φέρει την ιδανική αίσθηση χαλάρωσης.

Zero waste design

shutterstock-2081986687.jpg

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ηλιακοί συλλέκτες, αλλά και τεχνολογίες, οι οποίες μειώνουν τη σπατάλη του νερού, αποτελούν μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα έξυπνης, αλλά και πράσινης λειτουργίας. Είναι ωφέλιμο να αλλάξουμε πλεύση και να τραφούμε συνειδητά προς οικολογικές και zero waste κατευθύνσεις, με τα αποτελέσματα να μας ανταμείβουν άμεσα.

Natural light

fcc2007b0100abd10d82e95e30ae85ce.jpg
@behance.net

Καθοριστικός παράγοντας για την εγγύηση της αίσθησης γαλήνης σε ένα σπίτι είναι το φυσικό φως. Αν και εσείς επιθυμείτε να τον εντάξετε στις κατοικίες σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε ψηλές τζαμαρίες, ειδικά σε χώρους, στους οποίου αφιερώνετε περισσότερες ώρες, όπως το living room και το υπνοδωμάτιο. Μπορούμε να αφήσουμε φρέσκο αέρα να εισχωρεί στα δωμάτια, ώστε να χαρίζει την κατάλληλη δροσερή ατμόσφαιρα, ειδικά για την πρωινή μας τελετουργία προετοιμασίας και περιποίησής μας. Για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση, μια έξυπνη ιδέα αποτελεί η τοποθέτηση γυάλινων τραπεζιών, αλλά και καθρεφτών, με στόχο να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και να διαχέονται σε περισσότερα σημεία. 

Plants

235f162fbb5703eefd67dc96805c0139.jpg

Μια υπέροχη, διαχρονική και εύκολη κίνηση, την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε για να χαρίσουμε ένα fresh και ταυτόχρονα ονειρικό και ήσυχο σκηνικό είναι να προσθέσουμε φυτά. Είτε αρωματικά είτε εκείνα, τα οποία καθαρίζουν τον αέρα του χώρου, όλα έχουν το χάρισμα να ενισχύουν τη στενή σχέση μας με τη φύση, κάνοντας μας να νιώθουμε οικειότητα και ζεστασιά. 

Source: Architectural Digest

Κεντρική φωτογραφία: Portaire