fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ενώ είστε κουρασμένοι; 5 άγνωστοι λόγοι που σας οδηγούν στην αϋπνία
PSYCHOLOGY

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ενώ είστε κουρασμένοι; 5 άγνωστοι λόγοι που σας οδηγούν στην αϋπνία

Αλλάξτε την καθημερινότητα και τον ύπνο σας!


Στην εποχή των γρήγορων ρυθμών, της έντασης και των πολύ υψηλών απαιτήσεων, ένας καλός κι απολαυστικός ύπνος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως είδος πολυτελείας για αρκετούς ανθρώπους. Τα απαιτητικά ωράρια και το έντονο άγχος, μας οδηγούν πολλές φορές στις ενοχλητικές αϋπνίες, που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας δύσκολη, εμποδίζοντάς μας να αποφορτιστούμε και να ξεκουραστούμε πλήρως μετά από μία κουραστική ημέρα. Τι είναι ακριβώς αυτό -όμως- που μας οδηγεί σε όλο αυτό; Τι μπορούμε να αλλάξουμε, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να βρείτε όλες τις απαντήσεις.

Αλλάξτε τη ζωή σας!

Τι είναι η αϋπνία;

kalyteros-ypnos.jpeg

First things first, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την κατάσταση και να αντιληφθούμε πλήρως αυτό που μας συμβαίνει. Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Μία σειρά από πρόσφατες μελέτες, έχουν δείξει ότι ακόμη και για τους υπερήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες κι είναι ενδεικτικό, ότι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες, δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους και παρουσιάζουν έντονη κόπωση, ατονία, υπνηλία, εκνευρισμό, μειωμένη λειτουργικότητα, αλλά και έλλειψη συγκέντρωσης. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί αρκετό κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας. Η αϋπνία διακρίνεται σε παροδική και χρόνια. Η πρώτη, διαρκεί λίγο και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα, ενώ ως χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι μας οδηγεί στην απώλεια ύπνου;

kinga-howard-5nzofwxoh88-unsplash.jpg

Έχοντας κατανοήσει -λοιπόν- το τι είναι ακριβώς η αϋπνία, είναι σημαντικό να εξεταστούν και οι παράμετροι που οδηγούν σε αυτήν. Υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί να χάσει κανείς την ομαλή sleeping routine του. Ποιοι είναι αυτοί;

Άγχος

Το καθημερινό, πολύ έντονο άγχος, είναι συχνή και σημαντική αιτία αϋπνίας, η οποία κι αυτή με την σειρά της επιτείνει το άγχος. Το άγχος είναι μία αντίδραση του οργανισμού με την οποία έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί άνθρωποι, ωστόσο, όταν ξεπερνάει τα όρια και μετατρέπεται σε stress, είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς, με αποτέλεσμα την απώλεια του ύπνου. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, η οποία έχει προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Ο εγκέφαλος τείνει να «υπολειτουργεί» και συναισθήματα όπως ο φόβος ή η έντονη ανησυχία κάνουν την εμφάνισή τους, οδηγώντας στην αϋπνία. Νο1 αιτία -λοιπόν- είναι ξεκάθαρα το άγχος.

Κακή διατροφή

Λίγοι το γνωρίζουν, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με έναν ομαλό ύπνο. Μιλώντας συγκεκριμένα για άτομα που ταλαιπωρούνται από έντονες αϋπνίες, οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή των τηγανητών και των λιπαρών, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητες σε καθημερινή βάση οι σαλάτες, αλλά και το άφθονο νερό. Σύμφωνα με μελέτες, η έλλειψη βιταμίνης C, η αφυδάτωση και η υπερκατανάλωση λιπαρών ανήκουν στους εχθρούς του ύπνου, όπως επίσης η έλλειψη σεληνίου και λυκοπένιου, ενώ η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών διαταράσσει τον ύπνο. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή -συνεπώς- πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να δώσει τη λύση και να βάλει τέλος στις διαταραχές του ύπνου. 

Δεν υπάρχει σταθερή ρουτίνα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί είναι απαραίτητο για τα μωρά και τα μικρά παιδιά να έχουν μία σταθερή sleeping routine; Η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη για κάθε άνθρωπο και αυτό ακριβώς ισχύει και για τους ενήλικες. Μία καθορισμένη ώρα ύπνου, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για όλους, γι' αυτό κι είναι σημαντικό να δημιουργήσετε από σήμερα κιόλας ένα σταθερό πρόγραμμα. Σίγουρα, στην αρχή τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, ωστόσο, σταδιακά θα παρατηρήσετε πως οι αϋπνίες θα μειωθούν αισθητά και step by step θα εξαφανιστούν εντελώς. Καθορίστε μία συγκεκριμένη ώρα για τον ύπνο σας και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί στη δική σας routine, για να μπει ένα stop αμέσως!

gaelle-marcel-mnzhec7spuc-unsplash.jpg

Social media

Δεν αποτελεί μυστικό, το γεγονός ότι τα smartphones και γενικότερα, τα social media, έχουν εξελιχθεί πλέον σε σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε αυτά, όλοι έχουμε την τάση να μην αποχωριζόμαστε ούτε για μερικά λεπτά το κινητό μας τηλέφωνο, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όλο αυτό, μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και στον βραδινό ύπνο. Σύμφωνα με μία σειρά από μελέτες, η παρουσία ενός smartphone κοντά στο κρεβάτι το βράδυ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία, καθώς ο χρήστης υποσυνείδητα παραμένει σε ένα υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπει μία οθόνη, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης με αποτέλεσμα τις αϋπνίες και τις έντονες διαταραχές του ύπνου.

Καφεΐνη

Last but not least, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λατρεύουν τον καφέ, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Μία κούπα καφέ, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τα αποτελέσματα της καφεΐνης γίνονται αισθητά μέσα σε 15 λεπτά από την κατανάλωση και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Εξαιτίας αυτής της διαρκούς επίδρασης, η κατανάλωση ενός ροφήματος με καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα -το απόγευμα- μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και να οδηγήσει σε αϋπνίες, γι' αυτό κι είναι σημαντικό να αποφεύγετε τόσο τον καφέ, όσο και το τσάι, πλησιάζοντας προς τις βραδινές ώρες. 

taisiia-shestopal-hqp-8vihl4e-unsplash.jpg

Αναλάβετε δράση!

Τι μπορείτε να κάνετε, αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από έντονες αϋπνίες; Ξεκινήστε, καθιερώνοντας ένα σταθερό ωράριο ύπνου και αφήστε έξω από το υπνοδωμάτιο οποιαδήποτε αρνητική σκέψη σας επιβαρύνει ψυχολογικά και πνευματικά. Πείτε ένα μεγάλο «όχι» στις ηλεκτρονικές συσκευές και περιορίστε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά. Last but not least, βάλτε στη ζωή σας την άσκηση, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και πολύ σύντομα, θα παρατηρήσετε τα ευεργετικά benefits που θα έχει για την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Σε κάθε περίπτωση, δε χρειάζεται extra άγχος. Λύσεις υπάρχουν κι είναι σίγουρο, πως ακολουθώντας τα παραπάνω tips θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στην ποιότητα του ύπνου -αρχικά- και σε βάθος χρόνου και στη διάρκεια, αλλά και τη σταθερότητά του. Keep going!