fbpixel

Search icon
Search
Η μοναδική farm-to-fork τάση κατακτά τη γαστρονομία και πού να την απολαύσετε στην καλοκαιρινή Ελλάδα
MAGAZINE

Η μοναδική farm-to-fork τάση κατακτά τη γαστρονομία και πού να την απολαύσετε στην καλοκαιρινή Ελλάδα

Κάνοντας τη σχέση ανάμεσα στη μαγειρική και την πρώτη ύλη βαθιά και ουσιαστική


H τάση που μας προτρέπει να απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις με υλικά απευθείας από το μποστάνι πρωταγωνιστεί στην ελληνική γαστρονομική σκηνή το φετινό καλοκαίρι, προσφέροντας μοναδικές farm-to-fork εμπειρίες, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και ολάνθιστα τοπία που συναντάμε σε διάφορα σημεία της χώρας. H σχέση ανάμεσα στη μαγειρική και την πρώτη ύλη είναι βαθιά και ουσιαστική. Οι ανήσυχοι σεφ πάντα αναζητούσαν τα καλύτερα υλικά, ανάλογα με τις προσωπικές τους προδιαγραφές και απαιτήσεις. Ο όρος “farm-to-table” προέκυψε όταν, το 2000, ο Dan Barber δημιούργησε στη Νέα Υόρκη ένα μοναδικό για την εποχή concept: ένα εστιατόριο άμεσα συνδεδεμένο με μία φάρμα, επαναπροσδιορίζοντας ουσιαστικά τη σχέση του σεφ με τον παραγωγό, το πιάτο και τον καταναλωτή. Τη νέα ιδέα ακολούθησαν κι άλλοι «μαέστροι» της κουζίνας, επενδύοντας σε καλλιέργειες και παραγωγούς, και σχηματίζοντας μία ισχυρή παγκόσμια τάση, η οποία κυριαρχεί πλέον και στην Ελλάδα.

alepochori-copy.jpg
Ο Τάσος Μαντής του βραβευμένου με ένα πράσινο αστέρι Michelin Soil, στο Αλεποχώρι, ήταν ένας από τους πρώτους έλληνες σεφ που γοητεύτηκε από τη νέα τάση

Ο Τάσος Μαντής του βραβευμένου με ένα πράσινο αστέρι Michelin Soil, στο Αλεποχώρι, ήταν ένας από τους πρώτους έλληνες σεφ που γοητεύτηκε από αυτό το trend. Για το εστιατόριο Soil, το ταξίδι προς μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία ξεκινά από τον ιδιωτικό κήπο του σεφ. Η “farm-to-table” προσέγγιση προεκτείνεται στα χειροποίητα κεραμικά σκεύη, φτιαγμένα ειδικά για κάθε πιάτο, και στην εξαιρετική φιλοξενία. Το εστιατόριο συγχρονίζει μια γαστρονομική «χορογραφία», προσωπική για κάθε επισκέπτη, που εξυψώνει τις αισθήσεις μέσα από την απλότητα.

margi-farm.jpg
Το The Margi Hotel προσφέρει ένα menu degustation που «πατάει» στις αξίες της μεσογειακής κουζίνας

O Παναγιώτης Γιακαλής, στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, καθώς και με ένα πράσινο αστέρι για τη βιωσιμότητα, εστιατόριο Patio, στο The Margi Hotel, προσφέρει ένα menu degustation που «πατάει» στις αξίες της μεσογειακής κουζίνας. Από εδώ, αναδεικνύει τα προϊόντα της φάρμας του ξενοδοχείου, ενός κτήματος έκτασης 20 στρεμμάτων, περιτριγυρισμένου από αμπελώνες και ελαιόδεντρα, που παράγει μία σειρά από βιολογικά λαχανικά και φρούτα, παρθένο ελαιόλαδο, αυγά και τυρί. Στο ίδιο πνεύμα, το Malabar Inhouse αποτελεί έκφραση της εξέλιξης της ελληνικής και της έθνικ μαγειρικής, χρησιμοποιώντας πάντα τα υλικά από τη The Margi Farm, σε budget friendly τιμές.

barozzi-naxos2.jpg
Barozzi Naxos Restaurant

Το Barozzi στη Νάξο, πιστό εδώ και χρόνια στο “farm-to-table” concept του, δημιουργεί γαστρονομικές εμπειρίες, τιμώντας τον απαράμιλλο γευστικό πλούτο του νησιού. Ο Γκίκας Ξενάκης, o Κώστας Βότανος και η ομάδα τους, σε συνεργασία με τοπικές φάρμες και παραγωγούς, σερβίρουν ένα μενού εμπνευσμένο από τα μοναδικά προϊόντα και τις γεύσεις της Νάξου. Φιλοσοφία τους; Η ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης και μεσογειακής κουζίνας χωρίς υπερβολές, χρησιμοποιώντας άριστες ντόπιες πρώτες ύλες.

Στον όρμο της Παλαιόπολης, στην Άνδρο, η Ιταλίδα Allegra Pomillio δημιούργησε τις Mèlisses, ένα new age project φαγητού και φιλοξενίας. Σε απόλυτη ισορροπία με τη φύση και το τοπίο, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν το νησί με έναν μοναδικό τρόπο. Στους κήπους, οι καρποί των οπωροφόρων, τα βότανα και τα μυρωδικά του κτήματος συλλέγονται καθημερινά, ενώ τα λαχανικά καλλιεργούνται στο πίσω μέρος, σ’ ένα μποστάνι με θέα στο Αιγαίο.

songsaroundthetable2028129-1.jpg
Costa Navarino

Το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών για τα εστιατόρια του Costa Navarino καλλιεργείται στους κήπους και στα μποστάνια του. Από αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις μέχρι έντονα λιβανέζικα αρώματα και από λαχταριστό σουβλάκι έως εκλεκτούς συνδυασμούς κρασιών και τυριών, τα εστιατόρια της Navarino Agora καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, ενώ τα υλικά τους συλλέγονται ένα προς ένα on season, στην καλύτερη στιγμή τους.

poseidonion-farm-spetses.jpg
Με μοναδική σκέψη τη φροντίδα του επισκέπτη, το Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες δημιούργησε το δικό του βιολογικό κτήμα, το «Μποστάνι του Ποσειδωνίου»

Με μοναδική σκέψη τη φροντίδα του επισκέπτη, το Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια το δικό του βιολογικό κτήμα, το «Μποστάνι του Ποσειδωνίου». Αξιοποιώντας το εύφορο έδαφος του νησιού, η ομάδα του έχει δημιουργήσει τη δική της βιολογική φάρμα, παράγοντας αυγά, εποχιακά φρούτα, μυρωδικά και λαχανικά που καλλιεργούνται με απολύτως φυσικό τρόπο και με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.

lesante-cape-zakynthos1.jpg
Στο Lesante Cape, στη Ζάκυνθο, o σεφ Σταύρος Υφαντίδης αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή και γαστρονομία με μοναδικό τρόπο, σερβίροντας πιάτα με έντονα τοπικά στοιχεία

Στο Lesante Cape, στη Ζάκυνθο, το ζητούμενο είναι η αυθεντικότητα. Ο σεφ Σταύρος Υφαντίδης, βασισμένος στη “farm-to-table” φιλοσοφία, αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή και γαστρονομία με μοναδικό τρόπο, σερβίροντας πιάτα με έντονα τοπικά στοιχεία. Έτσι, στο Μποστάνι, τη βιολογική φάρμα του ξενοδοχείου, καλλιεργούνται λαχανικά, φρούτα, βότανα και αρωματικά που προμηθεύουν τις κουζίνες του resort. Επιπλέον, ο χώρος της φάρμας λειτουργεί ως fine dining εστιατόριο, με την ομάδα να μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο και να σερβίρει γύρω από το μεγάλο τραπέζι στην καρδιά του κτήματος.

cretan-malia-park2.jpg
Στο Bostani του Cretan Malia Park, ο σεφ και η ομάδα του σερβίρουν ένα θρεπτικό χορτοφαγικό δείπνο, φτιαγμένο από την εποχική γενναιοδωρία της κρητικής γης

Από τις παραδοσιακές συνταγές μέχρι την αφθονία των προϊόντων της περιοχής, κάθε στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης είναι συνυφασμένο με τις προσφορές τροφίμων και ποτών στο Cretan Malia Park. Ο επικεφαλής της κουζίνας, Λευτέρης Ηλιάδης, προτείνει μία ολοκληρωμένη εμπειρία μεταφέροντας το τραπέζι του σεφ στο αγρόκτημα. Στο Bostani, ο σεφ και η ομάδα του στήνουν μία γιορτή, μια σειρά από private dinings parties, σερβίροντας ένα θρεπτικό χορτοφαγικό δείπνο, φτιαγμένο από την εποχική γενναιοδωρία της γης μας.

Την καλοκαιρινή εκδοχή της Cookoovaya ετοιμάζει ο Περικλής Κοσκινάς στο Rooster στην Αντίπαρο. Το νέας γενιάς resort αποτελείται από 17 μεμονωμένες κατοικίες, ενώ οι private pools, τα outdoor showers και το spa έρχονται να συμπληρώσουν με τον πιο ιδανικό τρόπο το εντυπωσιακό σκηνικό. Ο σεφ φυσικά και θα προμηθεύεται τα υλικά από τη διπλανή φάρμα, έναν μαγικό κήπο όπου καλλιεργούνται εποχιακά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού. Το μαγείρεμα στην ανοιχτή κουζίνα, οι παραδοσιακές συνταγές και η μοναδική πρώτη ύλη κάνουν αυτή τη γαστρονομική εμπειρία μοναδική.

Kεντρική φωτογραφία: The Rooster Antiparos

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024