fbpixel

Search icon
Search
Η Λίζα Κερμανίδου, Executive Pastry Chef στο Pantechnicon και στο Café Kitsuné, έχει ξεχωρίσει στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου
MAGAZINE

Η Λίζα Κερμανίδου, Executive Pastry Chef στο Pantechnicon και στο Café Kitsuné, έχει ξεχωρίσει στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Mια «μάγισσα» των γλυκών γεύσεων


Τη γνώρισα από κοντά στο τελευταίο Φεστιβάλ Sani Gourmet τον περασμένο Μάιο, εκεί όπου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα λαχταριστά γλυκά της. Πανέμορφα και πεντανόστιμα, είχαν ένα απερίγραπτα μοναδικό ενδιαφέρον. Μετά από λίγους μήνες, μιλήσαμε και πάλι, και τότε έμαθα ακόμη περισσότερα για την ίδια, για τη μεγάλη της αγάπη στις γλυκές αλχημείες -ένα πάθος που γεννήθηκε από μικρή κιόλας ηλικία-, για την τρομερά πετυχημένη πορεία της και την εκτόξευση της καριέρας της από τη Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο, για τα όνειρά της. Και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια γλυκιά πορεία, με πολλή δουλειά και συνεχή προσπάθεια.

Η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική 

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που σε πολύ μικρή ηλικία αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική. Ήμουν στο δημοτικό ακόμη, όταν διάλεγα συνταγές από τα βιβλία του Στέλιου Παρλιάρου και κλεινόμουν στην κουζίνα τα απογεύματα της Κυριακής. Με γοήτευε η διαδικασία της εκτέλεσης μιας συνταγής, που απαιτεί πειθαρχία, συνέπεια και συγκέντρωση.

dsc-0598.jpg

Η πορεία της ως σήμερα και οι σταθμοί στην καριέρα της

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Γαλλία, στη σχολή ζαχαροπλαστικής του Alain Ducasse, κι έπειτα δούλεψα στη Λυών, στις Κάννες, στο Μόναχο, με τελευταία στάση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία 8 χρόνια έχω μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου εργάστηκα στο ιαπωνικό εστιατόριο Roka, στα ξενοδοχεία Corinthia, Hotel Café Royal, καθώς και στο εμβληματικό Claridges. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκομαι στο Pantechnicon σαν Executive Pastry Chef, όπου δημιουργώ τα γλυκά για το εστιατόριο και το Café Kitsuné.

Η ζωή στο Λονδίνο 

Οι ρυθμοί είναι έντονοι. Οι ώρες εργασίας στον χώρο της γαστρονομίας είναι αρκετές, γι’ αυτόν τον λόγο κι έχω επιλέξει να μένω αρκετά κοντά στη δουλειά και να μετακινούμαι με τα πόδια. Λατρεύω το γεγονός ότι έχει τεράστια πάρκα στο κέντρο της πόλης και πολλές επιλογές διασκέδασης.

Τα στοιχεία που διακρίνουν τα γλυκά της 

Οι συνδυασμοί των γεύσεων θεωρώ ότι είναι το δυνατό στοιχείο των γλυκών που δημιουργώ.

59a6324.jpg

Η συνταγή της που ξεχωρίζει

Ένα γλυκό με βάση το φουντούκι, τον καφέ και τα φρούτα του πάθους, που, όταν το δοκίμασαν οι ιδιοκτήτες του Café Kitsuné, μου ζήτησαν να το καθιερώσουν σαν signature cake στα μαγαζιά τους παγκοσμίως.

Οι απαιτήσεις, οι προκλήσεις, ακόμη και οι αναποδιές και οι δυσκολίες στην κουζίνα

Σίγουρα στην καθημερινότητα της κουζίνας προκύπτουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει με βοηθάει να τις αντιμετωπίζω με ψυχραιμία κι επαγγελματισμό. Από ένα λάθος μπορεί να προκύψει μια ενδιαφέρουσα συνταγή κάποιες φορές. Δε συμβαίνει, όμως, πολύ συχνά.

Αυτό που θα άλλαζε στη μέχρι τώρα πορεία της 

Κάτι που θα ήθελα να είχα καταφέρει είναι να είχα κάνει περισσότερα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής.

dsc-0827.jpg

Ο άνθρωπος που αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ίδια

Είναι ο Angelo Musa, ο Εxecutive Pastry Chef στο Plaza Athénée στο Παρίσι. Έχει κερδίσει τρεις φορές το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή, καθώς και τον ανώτατο τίτλο “Μeuiller Ouvrieur de France”. Θαυμάζω την αυστηρότητα με την οποία δουλεύει και τη βαρύτητα που δίνει στη γεύση των γλυκών.

Η γυναικεία ζωή στην κουζίνα 

Στην επαγγελματική μου πορεία μού δόθηκαν σημαντικές ευκαιρίες, ώστε να ηγούμαι σήμερα της ομάδας στο Pantechnicon. Δεν επέτρεψα σε κανέναν να με αντιμετωπίσει διαφορετικά λόγω του φύλου μου, επομένως δε συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτό που παρατηρώ, όμως, είναι ότι ως γυναίκα θα πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά για να καταξιωθείς.

Το πάντρεμα ιαπωνικής και σκανδιναβικής κουλτούρας μέσα από τα γλυκά της 

Μέσω της εργασίας μου σε ιαπωνικό εστιατόριο στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, γνώρισα πολλά ιαπωνικά υλικά, πράγμα που με βοήθησε στο να τα συνδυάζω με τις γαλλικές βάσεις που διδάχτηκα.

59a5826.jpg

Αγαπημένο υλικό που χρησιμοποιεί

Το βούτυρο, διότι είναι βασικό στη ζαχαροπλαστική και η ποιότητά του καθορίζει τη γεύση του γλυκού. Ένα άλλο υλικό, που αποτελεί challenge για μένα, είναι το κάστανο.

Το μυστικό της επιτυχίας της 

Η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στους στόχους μου.

H ζαχαροπλαστική για την ίδια 

Η μεγάλη μου αγάπη.

Η επιστροφή στην Ελλάδα 

Θα γύριζα μόνο για να δημιουργήσω ένα δικό μου project.

Τα επαγγελματικά της όνειρα 

Θα ήθελα στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσω κάτι δικό μου στο Λονδίνο.

img-1575.jpg

Η μυστική της απόλαυση

H St. Honoré, διότι εμπεριέχει τις δυο αγαπημένες μου ζύμες: τη σφολιάτα και τη ζύμη για σου.

Η κυρίαρχη τάση του “healthy way of eating” και η ζαχαροπλαστική 

Η ζαχαροπλαστική μπορεί ν’ ακολουθήσει αυτήν την τάση και να παραμείνουν τα γλυκά νόστιμα και απολαυστικά. Σίγουρα υπάρχουν απλές συνταγές που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες συγκεκριμένης μερίδας κόσμου και να παραμείνουν νόστιμες. Αυτό, όμως, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, γιατί πολλοί ζαχαροπλάστες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία -φοινικέλαιο, συντηρητικά-, πράγμα που με βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετη.

Τα αγαπημένα tasty spots στη Θεσσαλονίκη 

Αγαπημένο μου εστιατόριο στην πόλη είναι η Μαύρη Θάλασσα, γιατί λατρεύω το φρέσκο ψάρι. Κατά κύριο λόγο, όμως, κάθε φορά που επιστρέφω, προτιμώ τα σπιτικά φαγητά και γλυκά της μητέρας μου. 

Φωτογραφία: Paolo Paparesta  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022