fbpixel

Search icon
Search
Τα διατροφικά dos & don'ts αυτών των ημερών της νηστείας για να αποφύγετε τις έξτρα θερμίδες
WELLNESS

Τα διατροφικά dos & don'ts αυτών των ημερών της νηστείας για να αποφύγετε τις έξτρα θερμίδες

Αποφύγετε τις πιο συχνές διατροφικές παγίδες τη Μ. εβδομάδα για μία πιο ισορροπημένη διατροφή


Η νηστεία της Σαρακοστής είναι η πιο δημοφιλής του χρόνου, διαρκεί 40 μέρες και ολοκληρώνεται με το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν μόνο τη Μ. Εβδομάδα, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για μία σύντομη αποτοξίνωση από τις ζωικές πρωτεϊνες και αναμένοντας τα γεύματα της Κυριακής του Πάσχα και της ακόλουθης Δευτέρας.

Πολλές φορές η δύσκολη καθημερινότητα μας εμποδίζει να προετοιμάζουμε όλα τα γεύματά μας από το σπίτι. Αν και πλέον μπορούμε να βρούμε μία μεγάλη γκάμα από νηστίσιμες επιλογές σε φούρνους, εστιατόρια και γενικότερα χώρους εστίασης, δεν είναι πάντα όλες αθώες, και υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε να τρώμε κάτι που είναι θερμιδική βόμβα αλλά και όχι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές διατροφικές παγίδες όταν επιλέγουμε κάτι από έξω κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Επιλέγετε ταχινόψωμο από φούρνο καθημερινά

Είναι αλήθεια ότι με τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών και αυγών από την καθημερινότητα, περιορίζονται αρκετά οι επιλογές του πρωινού γεύματος, ειδικά όταν διαλέγουμε κάτι έτοιμο από έξω. Το ταχίνι αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική επιλογή με φυτική πρωτεΐνη είτε κάποιος βρίσκεται σε νηστεία είτε όχι. Ωστόσο τα δημοφιλή ταχινόψωμα που βρίσκουμε στους φούρνους (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) έχουν ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία, με άλλα λόγια αποτελούν μία θερμιδική βόμβα και επίσης υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν αχρείαστη ζάχαρη (ζάχαρη στα γλυκά, όχι στα πρωινά).

Προτιμήστε: Απολαύστε το ταχίνι ή οποιοδήποτε άλλο καρποβούτυρο, φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής και μέλι ή μαρμελάδα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Είναι χορταστικό αλλά με τις μισές θερμίδες ενός κλασικού ταχινόψωμου. Εφόσον βρείτε ταχινόψωμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, περιορίστε την ποσότητα για ένα ισορροπημένο και ελαφρύ πρωινό.

shutterstock-2319521459.jpg

Ξεχνάτε την πρωτεΐνη στο ελαφρύ γεύμα

Η πατατόπιτα ή η χορτόπιτα είναι κλασικές επιλογές για ένα γρήγορο γεύμα κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ωστόσο, αν και μπορούν να καταναλώνονται μία στις τόσες, δεν περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη μεταξύ άλλων, μας βοηθά να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι προσφέροντας καλύτερο κορεσμό από ένα γεύμα χωρίς εκείνη. Ως γνωστών η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών είναι τα όσπρια αλλά επίσης τα προϊόντα ολικής άλεσης (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά) και τα ψευδο-δημητριακά, όπως το κινόα.

Προτιμήστε: Διαλέξτε ως ελαφρύ γεύμα ένα σάντουιτς ολικής ή μία σαλάτα με μπιφτέκι οσπρίων, χούμους -spread ρεβιθιών- ή τόφου. Πειραματιστείτε αν το θέλετε και με άλλα προϊόντα σόγιας όπως ο φυτικός κιμάς. Μην ξεχνάτε ότι οι γαρίδες επίσης είναι νηστήσιμες και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, οπότε μία πράσινη σαλάτα με γαρίδες είναι μια ιδανική και χορταστική επιλογή.

Διαλέγετε τα σωστά τρόφιμα αλλά με λάθος παρασκευές

Η νηστεία είναι στη βάση της μία vegan διατροφή, με τη προσθήκη θαλασσινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιέχονται ομάδες τροφίμων πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμες φυτοχημικές ενώσεις, τις οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν επιλογές από το ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, είναι σημαντικό όχι μόνο το υλικό που θα επιλέξουμε, αλλά και ο τρόπος που θα το μαγειρευτεί. Για παράδειγμα τα τηγανητά κολοκυθάκια, αν και είναι ουσιαστικά κολοκυθάκι, περιέχουν υπερπενταπλάσιες θερμίδες από την αντίστοιχη ψητή εκδοχή τους και ανάλογα με την ποιότητα λαδιού που έχουν τηγανιστεί, μπορεί να μειωθεί ιδιαίτερα η υγιεινότατα ενός κατά τα άλλα θρεπτικού τρόφιμου. Το ίδιο ισχύει για τα τηγανητά θαλασσινά, μία συχνή επιλογή όταν τρώμε έξω σε περιόδους νηστείας.

shutterstock-289981079.jpg


Π
ροτιμήστε: Υπάρχει μία πληθώρα επιλογών που είναι πενατνόστιμες αλλά πιο θρεπτικές και ελαφριές από την τηγανητή εκδοχή τους, μεταξύ άλλων: γαρίδες σαγανάκι ή με κόκκινη σάλτσα, γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι, χταπόδι ψητό, σουπιές με σπανάκι ή στιφάδο, αχνιστά μύδια κ.α. Επιλέξτε σαλάτες εποχής που είναι πιο νόστιμες και ψητά λαχανικά που είναι συνήθως πιο απολαυστικά αν δεν σας αρέσουν τα βραστά.

Το πιο σημαντικό

Η Πάσχα διαρκεί μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που δε μπορεί να επηρεάσει δραματικά την προσπάθεια για μία ισορροπημένη διατροφή ενός ολόκληρου χρόνου. Γι΄ αυτό λοιπόν, αν και μπορούμε να επιλέγουμε πιο έξυπνα και ισορροπημένα τις περισσότερες φορές, απολαύστε εκείνο το νηστίσιμο τηγανητό κολοκυθάκι ή καλαμαράκι. Όλα επιτρέπονται όταν είναι στην ιδανική ποσότητα και συχνότητα.

Καλό Πάσχα!
niki-dietitian.jpg


Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.