fbpixel

Search icon
Search
Under the sun: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλιακά εγκαύματα
HEALTH

Under the sun: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλιακά εγκαύματα

Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι προστασίας και αντιμετώπισης από αυτά;


Το καλοκαίρι, όπως είναι φυσικό, καθόμαστε περισσότερες ώρες στον ήλιο, συγκριτικά με τον υπόλοιπο καιρό, κάτι το οποίο έχει ως άμεσο αποτέλεσμα η συνεχής, αυτή, έκθεση να ελλοχεύει και κινδύνους, όπως είναι για παράδειγμα τα ηλιακά εγκαύματα. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα αίτια δημιουργίας τους, οι προτεινόμενοι τρόποι προστασίας, αλλά και ταχύτατης αντιμετώπισης τους; Αν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με το δεδομένο ζήτημα, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές.

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα δημιουργείται, έπειτα από την έκθεση μας στον ήλιο, κυρίως κατά τις “απαγορευμένες” ώρες, δηλαδή τις μεσημεριανές. Αναλυτικότερα, η επικίνδυνη ακτινοβολία που εκπέμπεται προσβάλλει τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας στην πλειονότητα των περιπτώσεων πόνο, κνησμό, ερυθρότητα και έντονο “κάψιμο” στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια δημιουργίας τους;

Η υπεριώδης ακτινοβολία υποχρεώνει την επιδερμίδα μας να παράξει μεγαλύτερες ποσότητες μιας χρωστικής ουσίας, η οποία ονομάζεται μελανίνη, με απώτερο σκοπό την προστασία του. Με αυτόν τον τρόπο, όλη αυτή η διαδικασία αναγκάζει το δέρμα μας να αλλάξει χρώμα και κατ΄επέκταση να “μαυρίσει”. Παράλληλα, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα ηλιακά εγκαύματα, καθώς, ως γνωστόν, ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις.

bitamini-d.jpg

Αξίζει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο, πως όλα τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι το ίδιο σοβαρά, αφού χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Ειδικότερα, τα ήπια (πρώτου βαθμού) δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσουν ιδιαιτέρως, επειδή μπορούν να αντιμετωπιστούν κάλλιστα στην άνεση του σπιτιού σας. Σε γενικές γραμμές έχουν χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης και δημιουργίας ουλών, οπότε μπορείτε πολύ απλά να εφαρμόσετε, στις περιοχές που αισθάνεστε πόνο και “κάψιμο”, μια ειδική κρέμα, έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Ωστόσο, τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού, που είναι και τα σοβαρότερα, δεν χρήζουν ανάλογης περιποίησης και θεραπείας. Στη δεδομένη περίπτωση ενδεχομένως να παρατηρήσετε πως το δέρμα σας γεμίζει με μικρές ή μεγάλες φουσκάλες ή ακόμα και με ενοχλητικές κηλίδες. Αν βρίσκεστε σε μια ανάλογη κατάσταση, επικοινωνήστε άμεσα με έναν ειδικό ή μεταφερθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής σας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικούς και ταχείς τρόπους;

Ασφαλώς τα ηλιακά εγκαύματα είναι ιδιαιτέρως επώδυνα και ενοχλητικά, όμως υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι, με τη συμβολή των οποίων μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αρχικά, για να καταπραΰνετε λίγο τον πόνο και να πάρετε μια ανάσα δροσιάς, μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να εφαρμόσετε κρύα επιθέματα στην περιοχή που έχετε καεί.

Ταυτόχρονα, στραφείτε στον φαρμακοποιό σας και προμηθευτείτε δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα με βάση την aloe vera και το γιαούρτι και χρησιμοποιήστε καταπραϋντικές κρέμες, οι οποίες είναι κατάλληλες για την περίπτωση σας. Τέλος, μην ξεχνάτε πως μπορείτε να ψεκάζεστε με ιαματικό νερό (mist) στο πρόσωπο, αλλά και το σώμα σας, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε και την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού, το οποίο επιταχύνει την επούλωση των “τραυμάτων” στις δερματικές σας στιβάδες.

after-sun.jpg

Εν τέλει, τα ηλιακά εγκαύματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας, με σκοπό την ταχεία αντιμετώπιση τους. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε πως υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να τα αποφύγετε, όπως τα σκιερά μέρη, η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (ανανεώνοντας το ανά 20 λεπτά), αλλά και του καπέλου σας και φυσικά η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10π.μ και 4μ.μ, δηλαδή κατά τις επικίνδυνες ώρες.

Φροντίστε τον εαυτό σας και απολαύστε την κάθε καλοκαιρινή στιγμή με σύνεση και ασφάλεια!