Οι ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες χρειάζονται μικρά και δροσερά γεύματα, τα οποία θα μας χαρίζουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για τη σωστή λειτουργία. Το γιαούρτι ανήκει στις πρώτες θέσεις αυτής της κατηγορία. Ελαφρύ και εύγευστο, μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό στοιχείο πολλών συνταγών και παραλλαγών, από τις πιο απλές, όπως είναι μαζί με φρούτα μέχρι τις πιο ιδιαίτερες, όπως μία πίτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω, να γνωρίσετε τις πιο νόστιμες και ανατρεπτικές συνταγές με γιαούρτι και να τις δοκιμάσετε asap.
Enjoy!
Γιαουρτόπιτα Κρήτης
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το σερβίρισμα
- Στραγγιστό γιαούρτι
- Γλυκό του κουταλιού της προτίμησης σας
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη και το αγελαδινό βούτυρο στο μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Κλείνουμε το μίξερ, βάζουμε το μισό αλεύρι και χτυπάμε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει τελείως, σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού της επιλογής μας.
Madame Ginger
Cheesecake με γιαούρτι & μέλι
Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αβγά
- 2 κρόκους
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για το σερβίρισμα
- Σπασμένα καρύδια
- Μπόλικο μέλι
- Κάποιο μυρωδικό της επιλογής σας, όπως θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή. Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το γλυκό σας. Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και χτυπάμε με χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα. Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αβγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας. Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες. Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα. Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε στο ταψί ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει. Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει να παγώσει.
Buddha Bowl
Υλικά
Υλικά για τη βάση
- 1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κύβους
- 100 γρ. σμέουρα (κόκκινα βατόμουρα, raspberries)
- 50 γρ. μύρτιλα (μπλε βατόμουρα, blueberries)
- 120 ml. γάλα αμυγδάλου
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. μέλι
- Για το σερβίρισμα
- Διάφορα βατόμουρα
- 3 φράουλες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
- Μισή μπανάνα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 3 κ.σ. γκρανόλα
- Τριμμένη ινδική καρύδα
- Φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Για τη βάση θα χρειαστεί να βάλουμε στο multi όλα τα υλικά και να τα πολτοποιήσουμε πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και έπειτα στολίζουμε με τα υλικά για το σερβίρισμα τοποθετώντας τα από πάνω.
Γιώργος Τσούλης
Υγιεινά pancakes με γιαούρτι, φράουλες & μέλι
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αβγό
- 3 κ.σ. σπορέλαιο
- 20 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Φράουλες σε φέτες ή και ολόκληρες
- 2-3 κ.σ. μέλι
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το αβγό, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε ένα ρευστό μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη σόδακαι το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από γέμιση και τη βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Μπορούμε να βάλουμε μέχρι τρεις κουταλιές φροντίζοντας να αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί όσο ψήνονται απλώνουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς να τα κουνάμε. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα, σηκώνουμε με ένα κουτάλι λίγο στην άκρη. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα μας.