fbpixel

Search icon
Search
Helmut Newton: Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που άφησε πίσω της ένα σπουδαίο έργο
PEOPLE & MOMENTS

Helmut Newton: Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που άφησε πίσω της ένα σπουδαίο έργο

Το Helmut Newton Foundation ανοίγει τις πόρτες του και παρουσιάζει τη ζωή του πασίγνωστου φωτογράφου μέσα από τα έργα του


Αποτελεί -κατά γενική ομολογία- έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους που άφησε πλούσιο έργο πίσω του. Ο Helmut Newton υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης που έδωσε το στίγμα του μέσα από όσα έκανε στην τεράστια πορεία του. Ήταν ένας άνθρωπος χωρίς όρια και γι' αυτό, πολλοί τον χαρακτήρισαν «μισογύνη» και βίαιο. Δεν τον ενδιέφερε ποτέ να είναι τα έργα του εικαστικά όμορφα και σωστά, ούτε το αν θα γίνει αρεστός στο κοινό. Είχε τον δικό του τρόπο έκφρασης και πολλές φορές, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, αλλά πάντα κοιτούσε μπροστά και προχωρούσε. O γεννημένος στη Γερμανία Εβραίος φωτογράφος από Γερμανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, άφησε τη δική του παρακαταθήκη κι ακόμη και μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο. Με αφορμή την σπουδαία έκθεση του Helmut Newton Foundation στο Βερολίνο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να θημηθούμε το έργο ενός ξεχωριστού κι ιδιαίτερου καλλιτέχνη.

Ένας άνθρωπος που λάτρευε να προκαλεί!

Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1920 στο Βερολίνο και το πραγματικό του όνομα του ήταν Helmut Neustädter. Η μητέρα του, Klara Marquis καταγόταν από μία εύπορη οικογένεια κι είχε κληρονομήσει από τον πρώτο της σύζυγο ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε αγκράφες και κουμπιά, ενώ ο πατέρας του, Max Neustädter, κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά του κι εξασφάλισε μία καλή ζωή για την οικογένειά του. Από το 1936 έως το 1938 θήτευσε στο πλευρό της εβραϊκής καταγωγής φωτογράφου μόδας, Yva, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1944 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Ξεκίνησε μόλις στα 16 του, αλλά από την αρχή φάνηκε το ταλέντο του. Ο πατέρας του -αρχικά- εξέφρασε πολλές φορές τις επιφυλάξεις του, καθώς δε θεωρούσε τη φωτογραφία επάγγελμα. Οι δυο τους, έδωσαν ομηρικούς καυγάδες, ωστόσο ο Helmut ήξερε πάντα να κλείνει τα αυτιά του. Δεν τον ενδιέφερε η γνώμη των άλλων, ακόμη και του ίδιου του πατέρα του. Ήταν αποφασισμένος να πετύχει και τα κατάφερε! Τα πρώτα του πορτρέτα, τα δημιούργησε στο Schlutterstrasse, όπου διατηρούσε το εργαστήριό της, ωστόσο, λίγο μετά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πόλη.

merlin-174736107-fe67dd47-676b-4b7a-89b2-d6b908270d92-superjumbo.jpg
Kino Lorber

Οι Ναζί απομάκρυναν τον Max από τη διοίκηση του εργοστασίου και τον έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το 1938, η οικογένεια του Helmut κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Οι γονείς κι ο ετεροθαλής αδερφός του έφυγαν για τη Νότιο Αμερική κι αυτός, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό την Κίνα, αλλά στην πορεία τα σχέδιά του άλλαξαν. Βρέθηκε στη Σιγκαπούρη και γνώρισε μία 34χρονη παντρεμένη γυναίκα, που λίγο έλειψε να τα αλλάξει όλα. Μέχρι που έφτασε στα χέρια του ένα ειδοποιητήριο απέλασης από την αστυνομία. Επόμενος σταθμός; Η Αυστραλία, όπου παρέμεινε για καιρό. Υπηρέτησε στον στρατό της χώρας και στα 27 του, είδε τη ζωή του να αλλάζει. Όσα κι αν πέρασε, όσες δυσκολίες κι αν κλήθηκε να ξεπεράσει, η αγάπη του για τη φωτογραφία δεν έσβησε ποτέ! Αρχικά, άλλαξε το επίθετό του κι από Neustädter, το έκανε Newton και νοίκιασε ένα μικρό studio στη Μελβούρνη. Λίγο καιρό μετά και πιο συγκεκριμένα, το 1947 βρέθηκε μία άλλη γυναικεία φιγούρα στο δρόμο του. Η June Browne σημάδεψε τη ζωή του κι έφερε τα πάνω κάτω! Παντρεύτηκαν ένα μόλις χρόνο μετά τη γνωριμία τους κι ακολούθησαν για πολλά χρόνια, μέχρι και το τέλος, κοινή πορεία. Μεγαλούργησαν παρέα κι έκαναν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

7d5a10353d68e97a38d61f56037e8c0d.jpg

Η επιτυχία κι οι «επιθέσεις»

Στην Αυστραλία, είδε τους στόχους που είχε θέσει να γίνονται πράξη. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν -μεταξύ άλλων- στην αυστραλιανή έκδοση της Vogue. Ακολούθησαν η αγγλική κι η γαλλική έκδοση και το ζευγάρι, αναχώρησε αρχικά για το Λονδίνο και μετά για το Παρίσι, το 1963. Το 1971, υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά ακόμη κι αυτό το πρόβλημα υγείας δε στάθηκε ικανό να τον σταματήσει. Αντιθέτως, όπως δήλωσε η June στο Vanity Fair το 1987, αισθανόταν πιο ελεύθερος από ποτέ κι εξέφρασε «την ηδονική του νιότη». Του άρεσε να προκαλεί, αλλά όχι τους γύρω του. Τον ίδιο του τον εαυτό. Έβαζε challenges και προσπαθούσε να τα ξεπερνάει. «Σκοπός του έργου μου ήταν πάντα να προκαλέσω τον εαυτό μου. Να πάω λίγο πιο πέρα απ’ ό,τι θα μου επέτρεπε η γερμανική μου πειθαρχία και η τευτονική φύση», ανέφερε σε συνέντευξή του. 

helmut-newton-a-scene-from-pina-bauschs-ballet-1983-yatzer-1.jpg

Έκανε φωτογραφήσεις για λογαριασμό του Playboy κι ακολούθησαν εκτός από τη Vogue, Harper’s Bazaar και το αμερικανικό Vanity Fair. Απέναντι από τον φακό του, πήραν θέση σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο David Bowie, η Madonna κι η Angelina Jolie. Γνώρισε τεράστια επιτυχία κι είδε τεράστια ονόματα να τον εμπιστεύονται και να εκφράζονται γι΄αυτόν και το ταλέντο του με τα καλύτερα λόγια. Ακόμη κι αυτοί που τον αμφισβητούσαν, αναγνώριζαν τη δουλειά του κι ήταν κι αυτή, μία σημαντική νίκη. Ήθελε να φτιάξει το δικό του ίδρυμα και το κατάφερε, έστω κι αν ο ίδιος δεν μπόρεσε να το χαρεί... Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου του 2004, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, την ώρα που οδηγούσε την αγαπημένη του, cadillac κι έπεσε στον τοίχο του διάσημου «Chateau Marmont», στο Los Angeles. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την June κι όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, ωστόσο η σύζυγός του, αποφάσισε να συνεχίσει το έργο του και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος και κράτησε ζωντανή τη μνήμη του.

5b331d61c1ff5c9f846ebbecfc79eda6.gif

101 χρόνια ιστορίας σε μία έκθεση

Το Helmut Newton Foundation άνοιξε τις πόρτες του για μία ακόμη φορά στο Βερολίνο από τις 31 του Οκτώβρη και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τον Μάιο του 2022, φιλοξενώντας μερικές από τις πιο iconic φωτογραφίες του Helmut, αλλά και μία σειρά από ιδιαίτερες εκπλήξεις, σε μία σπουδαία έκθεση που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι. Στον πρώτο όροφο του ιδρύματος, συναντά κανείς μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του που έχουν τοποθετηθεί κατά χρονολογική σειρά, με το κάθε ένα από αυτά, να σηματοδοτεί μία διαφορετική περίοδο. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 300 pieces, εκ των οποίων τα μισά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως αλλά κι εντυπωσιακές polaroids του πασίγνωστου φωτογράφου. Για τους ειδικούς, το Helmut Newton Foundation αποτελεί must-visit για το επόμενο διάστημα τόσο για τους λάτρεις της φωτογραφίας, όσο και τον απλό κόσμο, που απλά θέλει να γνωρίσει και να θαυμάσει από κοντά το έργο ενός σπουδαίου κι ιδιαίτερου ανθρώπου.

O Helmut Newton, ήταν ένας ξεχωριστός χαρακτήρας. Βίωσε δύσκολες καταστάσεις, αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά ποτέ δε λύγισε και δεν το έβαλε κάτω. Είχε ένα όραμα και πορεύτηκε με βάση αυτό. Είδε σημαντική μερίδα του κόσμου να στρέφεται εναντίον του και να τον κατηγορεί για τις πράξεις και τα λεγόμενά του, αλλά δε δεχόταν να αλλάξει. Έφυγε από τη ζωή, πριν να μπορέσει να χαρεί το ίδρυμα που δημιούργησε, αλλά άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη και πλέον, όλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όσα έκανε.