fbpixel

Search icon
Search
Η Θεσσαλονίκη «σερβίρει»: Ζήστε την απόλυτη dining εμπειρία μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου
CITY VIBES

Η Θεσσαλονίκη «σερβίρει»: Ζήστε την απόλυτη dining εμπειρία μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου

"Like a real local" στην πόλη


Θεσσαλονίκη. Το σταυροδρόμι των απολαύσεων. Δεν λένε τυχαία άλλωστε ότι η Νύμφη του Βορρά είναι η πιο ερωτική πόλη -αφού ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Και η Θεσσαλονίκη γνωρίζει καλά πως να ικανοποιεί και τα δύο αυτά αισθήματα. Το καλό φαγητό αποτελεί για χρόνια μέλημα των ντόπιων που εργάζονται στον χώρο της εστίασης. Θέλει καλή οσμή, γεύση και πάνω από όλα ενσυναίσθηση. Πρέπει να μπορείς να αφουγκραστείς τις ανάγκες του κοινού, τι ζητάει, τι του έχει λείψει, τι νέο έχεις να του δώσεις.

Η πόλη μας αυτήν την εβδομάδα του Σεπτέμβρη «γιορτάζει» αφού μετά από μια χρονιά παύσης, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ζωντανεύει ξανά, ενώνοντας το χθες με το σήμερα, μέσα από τη φετινή θεματική της που τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχοντας στο νου τα παραπάνω, θεωρήσαμε απαραίτητη τη δημιουργία ενός drink & dine guide για την πόλη, που αναδεικνύει τα καλύτερα καφέ, εστιατόρια και μπαρ της που εκτιμούν και προτιμούν οι ντόπιοι για να επισκεφτείτε αυτές τις ημέρες και να βιώσετε την αυθεντική "like a local" εμπειρία. 

Local για ultimate meetings στο κέντρο της πόλης 

1-p6R6w.jpg

Δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να μην γνωρίζει το Local, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 17. Δεν υπάρχει ούτε επισκέπτης που να μην επιθυμεί να το επισκεφτεί. Στη to-do list σας πρέπει να έχει την πρώτη θέση. Με μια μικρή, αλλά δυνατή κάρτα κατάφερε να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Η κουζίνα του υποστηρίζει συνειδητά την εποχικότητα των υλικών. Η καλύτερη ταλιάτα της πόλης, αλλά και δυνατά cocktails, ποτό, καφές που σε συνοδεύει από την πρώτη στιγμή της ημέρας πηγαίνοντας στο γραφείο, μέχρι και το βράδυ στα after work drinks σου.

Salonica Restaurant & Bar, Makedonia Palace για dine & wine

salonica-Y3uxN.jpg

Κομμάτι του πολυτελούς και φημισμένου ξενοδοχείου, Makedonia Palace στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, το Salonica Restaurant & Bar υποδέχεται τον κόσμο από το πρωί μέχρι και το βράδυ, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία απόλαυσης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με θέα το απέραντο μπλε. Απευθύνεται σ’ όλα τα γούστα –θαλασσινών και κρεατικών πιάτων- και φέρει την υπογραφή του κορυφαίου σεφ, Σωτήρη Ευαγγέλου. Με γνώμονα την υψηλή αισθητική στη διακόσμηση και την γαστρονομία «παντρεύει» τις εκλεκτές γεύσεις με τις πιο φημισμένες ετικέτες κρασιών κι η εντυπωσιακή βεράντα με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο αποτελεί must-visit για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Ανανεώνει τις κάρτες του κάθε 2-3 μήνες, προκειμένου να υπάρχουν συνεχώς νέες επιλογές και πιάτα που παρασκευάζονται με τα πιο εκλεκτά και -πάντα- ολόφρεσκα υλικά από την ελληνική γη. Editor's pick: Το πεντανόστιμο ceviche του αξίζει σίγουρα μια ευκαιρία!

Πσαράς Ιχθυοπωλείο για αυθεντικό ψάρι

235867285-3003362663324055-8230161729456815140-n.jpg

Θεσσαλονικιός χωρίς αγάπη στα ψάρια δεν είναι Θεσσαλονικιός. Η ψαροφαγία στην πόλη είναι χαρακτηριστικό των κατοίκων της. Εάν θέλετε να αισθανθείτε ντόπιος, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυθεντικό ψάρι. Στην καρδιά της Άθωνος, στη Μητροπολίτου Γενναδίου 7, το πιο διάσημο ιχθυοπωλείο της προσφέρει μια ευχάριστη έκπληξη. Ο θρυλικός Πσαράς από το 1928, που ξεκίνησε όταν ο παππούς Ζαχαρίας άρχισε να οργώνει τις θάλασσες, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, με την οικογένεια Παπαδοπούλου να έχει συνδέσει το όνομα της με το φρέσκο, ποιοτικό ψάρι δίνει άλλη διάσταση στην έννοια ψαροταβέρνα. Δεν πρόκειται για έναν απλό προορισμό όπου θα αγαπήσουν οι ψαροφάγοι, αλλά για ένα μοναδικό γραφικό ταβερνάκι, που προσφέρει το καλύτερο ψάρι στην πόλη, μέσα από πιάτα που θυμίζουν fine dining εστιατόριο. Μοναδικά καρπάτσιο, ο καλύτερος γαύρος μαρινάτος που έχετε φάει και φυσικά προσεγμένος λευκός ταραμάς είναι μερικά από τα πιάτα που θα «ξυπνήσουν» και πάλι το καλοκαίρι μέσα σας!

Clochard, Excelsior Hotel για exceptional dining 

excelsior-exteriors-6.jpg

To ιστορικό στέκι της Θεσσαλονίκης, που στόλιζε ως «κόσμημα» για πάνω από 40 χρόνια την Προξένου Κορομηλά, ανοίγει και πάλι τις πύλες του και υποδέχεται το κοινό σε νέα διεύθυνση που δεν είναι άλλη από το ισόγειο του εξαιρετικού ξενοδοχείου Excelsior στην Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23. Με ανανεωμένη διάθεση, αλλά και άριστες γνώσεις υψηλής γαστρονομίας, το Clochard επανεφευρίσκει τον εαυτό του, δίνοντας και πάλι λίγο από την αίγλη του στους κατοίκους της πόλης. Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με μεγάλη προσοχή στις πρώτες ύλες, σύγχρονες τεχνικές και φυσικά νέες προσθήκες στο μενού του εστιατορίου που δεν επιτρέπεται να μην επισκεφτείς αν βρεθείς στη Θεσσαλονίκη!

Duck Private Cheffing για fine dining experience 

aules-thessaloniki.jpg

Μια ιδιαίτερη fine dining εμπειρία στα ανατολικά της πόλης, θα βρείτε στο Duck Private Cheffing, στη Χάλκης 13 στην Πυλαία με Χορτιάτη. Υψηλή ποιότητα κι ένα μενού άρτια προσεγμένο από πιάτα με φρέσκα ψάρια, εκλεκτά κρέατα και καλές πρώτες ύλες, συμπληρώνουν τον stylish διαμορφωμένο χώρο του Duck. Το εκλεπτυσμένο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις εξαίσιες γεύσεις του θυμίζει ότι το καλό φαγητό μπορεί να συνδεθεί με την παράδοση, αλλά και την πολυτέλεια. Με μεράκι για τη μαγειρική, πριν από 6 χρόνια η η ιδιοκτήτριά του chef Ιωάννα Θεοδωρακάκη δυνάμωσε τη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Τα ραβιόλια με μοσχαράκι ραγού, σάλτσα γκοργκοντζόλας, αμύγδαλα και φρέσκια τρούφα βρίσκεται στα don't miss πιάτα του!

Thess bao για street food 

img-1516.jpg

Αγαπάμε το Thess Bao γιατί είναι μια υψηλών προδιαγραφών γαστρονομική πρόταση, σερβιρισμένη στο χέρι. Εάν θέλετε να γευτείτε αυθεντική street food κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, τότε οφείλετε να δοκιμάσετε τα ασιατικά ψωμάκια του, που ζυμώνονται με τη γνήσια συνταγή και σερβίρονται μ’ ελληνικές umami γεύσεις. Είστε vegan ή vegetarian, τότε φροντίζουν και για εσάς με νέες δημιουργικές συνταγές, που τρώγονται ακόμα και on the go. Taste like heaven: Το bao bun με crispy γαρίδες με spicy mayo, sriracha και spread avocado. Όλα αυτά θα τα βρείτε στα δύο spots τους στις διευθύνσεις Καλαποθάκη 3 και στη Λώρη Μαργαρίτη 11.

Τhe Glass Box Project για take away delights

n-4495-yhly5.jpg

Oι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν καλά πως μια βόλτα στη Νέα Παραλία δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη εάν δεν συνοδεύεται από υπέροχες γευστικές απολαύσεις. Αυτές τις προσδίδουν στην πόλη, τα τέσσερα γυάλινα περίπτερα, το περίφημο The Glass Box Project, στα οποία βρίσκει κανείς δοκιμασμένες take away αλλά και in house προτάσεις για καφέ, χυμό, street food, γλυκό αλλά και cocktails όλων των ειδών που «κλείνουν» στο ποτήρι τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. Εάν λατρεύετε το παγωτό συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Sweetheart, δίπλα από το ξενοδοχείο Makedonia Palace και τον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, με 18 διαφορετικές γεύσεις Kayak ice-cream για να επιλέξετε. Δοκιμάστε τον all time classic συνδυασμό μπύρας και hot dog -με την υπογραφή του Hot dog king- στο Warmheart στον Κήπο της Μεσογείου και απολαύστε το αγαπημένο σας cocktail στο Openheart στον Κήπο των Εποχών. Last but not least, στον Κήπο των Ρόδων στο Heartbeat επιλέξτε λαχταριστές street food προτάσεις -σας συστήνουμε τα χορταστικά burgers του- που μάλιστα μπορείτε να απολαύσετε στον καταπράσινο κήπο του.