fbpixel

Search icon
Search
Η κατοικία Εagle's Nest στη Σέριφο είναι η ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε
DESIGN

Η κατοικία Εagle's Nest στη Σέριφο είναι η ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε

Υπό την επιμέλεια των Sinas Architects


H Σέριφος, είναι ένα από τα τελευταία νησιά των Κυκλάδων που μόλις πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσεται. Κάποιοι το αποκαλούν «άγριο και αφιλόξενο». Για τους λίγους πιστούς που το επισκέπτονται με συνέπεια, αυτή η «τραχύτητα» είναι το βασικό στοιχείο που τους έκανε να το ερωτευτούν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στη νότια πλευρά της Σερίφου, κοντά στην υπέροχη παραλία, Καλό Αμπέλι, βρίσκεται μια περιοχή γνωστή ως «Χωματοβούνι». Εκεί κυριαρχούν απότομες πλαγιές και βράχοι που κάνουν το τοπίο πιο εντυπωσιακό. Μέσα σε αυτό το φαινομενικά αφιλόξενο τοπίο μόνο ο αετός μπορούσε να χτίσει τη φωλιά του. Περιηγηθείτε λοιπόν στα ειδυλλιακά σημεία της κατοικίας και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε. Θα εκπλαγείτε από την ατόφια ομορφιά του τοπίου και του σπιτιού.

c4d3522d162343dc84663a008dc2dd26-KTi5B.jpg
b-730-2fd17d5a1b60474c9f3b56d19c683d3e-JlaBe.jpg

Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι έχει συνολικό μέγεθος 200 τετραγωνικά μέτρα κι εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Η κύρια κατοικία, με τρεις κοιτώνες, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Το σπίτι είναι προσβάσιμο από την πίσω πλευρά, μέσω μιας σκάλας που φαίνεται να διαπερνά το κτίριο, για να οδηγήσει τους επισκέπτες στην κεντρική βεράντα, ένα μπαλκόνι με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, στον κόλπο της παραλίας Καλό Αμπέλι και στο γραφικό νησί Γαρμπής. 
b-730-94e12787456e4875b3f29a181334defd-fZL71.jpg

Ακόμη, έχει δημιουργηθεί μια άλλη βεράντα που γειτνιάζει με την κουζίνα στη δυτική πλευρά του κτιρίου. Ο κύριος ξενώνας έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του κύριου σπιτιού. Περιλαμβάνει δικό του μπάνιο, κουζίνα και τζάκι. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης έχει απόλυτο απόρρητο και πρόσβαση στην προβολή. Τέλος, ένα μικρό κελί όπως το κτίριο, το «keli», που είναι επίσης ένας ξενώνας, τοποθετείται εντελώς ανεξάρτητα στο υψηλότερο επίπεδο του συγκροτήματος. 

b-730-cf6c833574584ef78dc7413a7523362f-qmFaV.jpg

Το ιδιαίτερο σχήμα του σπιτιού εξυπηρετεί δύο ανάγκες: από τη μία δημιουργεί πολλές βεράντες προστατευμένες από τον ήλιο και τους ανέμους του Αιγαίου και από την άλλη σπάει τον όγκο του κτιρίου σε μεμονωμένα μικρότερα και ακανόνιστα. Το βασικό δομικό υλικό είναι η πέτρα που προήλθε εξ ολοκλήρου από τις ανασκαφές. Η πέτρα σε συνδυασμό με το χρώμα του κονιάματος επιτυγχάνει ένα χρώμα που αντιστοιχεί στο τοπίο. Έτσι το όλο κτίσμα είναι πλήρως και φυσικά ενσωματωμένο στα περίχωρά του. 

b-730-0a647969d69f47d89597bb40bb3d003c-SQOv0.jpg
nstef1299-27d-interior-min-9kdxx.jpg

Εξωτερικά, το σπίτι συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία του νησιού όπως πέτρα, έδαφος, καλάμια, ξύλο με τα φυσικά του χρώματα, δημιουργώντας μια παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εσωτερικά το δροσερό λευκό επιλέχθηκε ως το κυρίαρχο χρώμα ενώ οι interior επιλογές έχουν μια μοντέρνα αισθητική. Τα δάπεδα, τα οποία είναι industrial στιλ, σας προσκαλούν να περπατήσετε χωρίς παπούτσια και να ξεχάσετε την ανάγκη να φορέσετε τα υποδήματά σας. Μία εβδομάδα απομόνωσης σε αυτό το σπίτι σίγουρα θα λειτουργήσει ως «λωτός» στο πλήρωμα του Οδυσσέα και θα σας κάνει να ξεχάσετε όλους τους δεσμούς σας με την πόλη. Είναι σίγουρο πως μετά τη διαμονή κάποιου εκεί, δε θα θέλει να επιστρέψει στον πολιτισμό!

Αρχιτεκτονική: Sinas Αrchitects, George Sinas 

Φωτογραφίες: Νίκος Στεφανής