fbpixel

Search icon
Search
H Έλενα Σύρακα παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση Labyrinth
PEOPLE & MOMENTS

H Έλενα Σύρακα παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση Labyrinth

Είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη η ξεχωριστή βραδιά παρουσίασης της έκθεσης κοσμημάτων της Έλενας Σύρακα με τον τίτλο Labyrinth, η οποία είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου για ευπαθείς ομάδες. 

Ο εμβληματικός αυτό χώρος τέχνης στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων. Είχε προσφερθεί τότε από την κυβέρνηση για να φιλοξενήσει τις συλλογές του Αντώνη Μπενάκη και των τριών αδελφών του, Αλεξάνδρας, Πηνελόπης και Αργίνης. Μετά την πιο πρόσφατη ανάπλασή του (1989–2000) στεγάζει μια μοναδική και διαχρονική μόνιμη έκθεση, που εξιστορεί ουσιαστικά την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

251223.jpg

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Πόρων και Ανάπτυξης του Μουσείου Μπενάκη κ. Νίκος Τριβουλίδης, ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η υποστήριξη του προγράμματος «Βλέποντας με τις Αισθήσεις», που προσφέρεται για πέμπτη χρονιά δωρεάν σε επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα και τους συνοδούς τους. Από την πλευρά της, η σχεδιάστρια Έλενα Σύρακα ευχαρίστησε το Μουσείο, που της έδωσε την ευκαιρία να συμβάλει στο σπουδαίο έργο του για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων, καθώς και τους παρευρισκομένους, που με την παρουσία τους στήριξαν έμπρακτα το πολυεπίπεδο αυτό έργο του ιδρύματος.

251149.jpg
Η Έλενα Σύρακα με τις δημιουργίες της από την έκθεση Labyrinth

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται 33 μοναδικές δημιουργίες της ταλαντούχας designer, εμπνευσμένες από το Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό, που ξεχωρίζουν για τον περίτεχνο σχεδιασμό και τα ανατρεπτικά τους υλικά. Το παλάτι της Κνωσού, ο Μινώταυρος, οι «πολύχρυσες Μυκήνες» του Αγαμέμνονα αποτελούν αντικείμενα μελέτης, που μετουσιώνονται σε πολύτιμα σύγχρονα κοσμήματα.

251160-cadA7.JPG
Άρτεμις και Μάγδα Μπαλτογιάννη

 
Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια, Άρτεμις Μπαλτογιάννη «Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η έρευνα της Έλενας στο Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό και η σύγχρονη προσέγγιση από τρεις διαφορετικές πλευρές, της ίδιας, του Γιάννη Βασιλείου που κατασκεύασε την εγκατάσταση στην οποία φιλοξενούνται τα εκθέματα, και της δικής μου. Γνώριζα πως ο Βασίλειου θα ενθουσιαζόταν το ίδιο με την ιστορική διάσταση, ενώ θα φερόταν με απόλυτο σεβασμό τόσο στα κοσμήματα όσο και στο φυσικό περιβάλλον του Μουσείου Μπενάκη. Έτσι, παρουσίασε ένα γλυπτικό αποτέλεσμα, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική σπείρα, το οποίο κερδίζει τον θεατή σαν ολότητα, αλλά και εστιάζει την προσοχή του στα εκθέματα-κοσμήματα, λειτουργώντας δηλαδή σαν κάδρο και δίνοντας έμφαση στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα της Έλενας».

Διάρκεια:έως Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ηαshtag Έκθεσης #SyrakaforBenakiEducation

Φωτογραφία: Studio Panoulis

Στην κεντρική φωτογραφία: Έλενα Σύρακα, Χρύσανθος Πανάς