fbpixel

Search icon
Search
Η Δημοκρατία στον πυρήνα της νέας έκθεσης του Δημήτρη Ξόνογλου που εγκανιάζεται σήμερα
ARTS & CULTURE

Η Δημοκρατία στον πυρήνα της νέας έκθεσης του Δημήτρη Ξόνογλου που εγκανιάζεται σήμερα

Ο γνωστός εικαστικός μιλάει για τη νέα ενότητα έργων του στην γκαλερί Artforum


Ο Δημήτρης Ξόνογλου γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών και εν συνεχεία σπούδασε ζωγραφική στην Academia di Belle Arti di Roma και κεραμική στη Scola Omamentale de S. Giakoamo di Roma. Ζει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει δείξει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Δανία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και σημαντικές διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο.

Στη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Δημοκρατία: Λέξις ζώσα;» η πηγή έμπνευσης είναι ένα διαχρονικά ίσως αναπάντητο ερώτημα, το οποίο εξετάζει πάντα υπό το πρίσμα του εικαστικού. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Όταν «εμφανίζεται» μία ενότητα έργων, γνωρίζω από ένστικτο, αν θα πραγματοποιηθεί κι αν θα είναι ο καινούριος κρίκος στην αλυσίδα των έργων μου. Η πολιτική είναι μια περιπέτεια, τα ερεθίσματα άπειρα: αρχομανία, δημαγωγία, πελατειακό κράτος, κοινωνικός αποκλεισμός, ιδεολογικές συγκρούσεις, κίνδυνος τυραννίας, πολιτική φαυλότητα κλπ. Με αφορμή το θέμα της έκθεσης, θίγω κοινωνικά θέματα που είναι αποτέλεσμα της Δημοκρατίας. Ο λόγος μου δεν είναι πολιτικός αλλά αυστηρά εικαστικός». 

Η έκθεση, σε επιμέλεια Δρ. Σάνιας Παπά, περιλαμβάνει στο σύνολό της 22 έργα, τα οποία προκύπτουν από το θέμα. Η ίδια λέξη Δημοκρατία είναι 3 έργα, η οποία "ζωγραφίζεται" με διαφορετικά υλικά. Επίσης, εκτίθενται 10 χρωματιστά σχέδια, 4 ασπρόμαυρα σχέδια μικτής τεχνικής τους "πολίτες της Δημοκρατίας", 3 έργα διαφορετικής τεχνικής και 1 μεγαλύτερο, τα οποία αναφέρονται στην πνευματική και υλική τροφή και τέλος, το έργο “Ηρώον ανωνύμων πολιτών της Δημοκρατίας".  

1-hrwon.jpg
Το έργο “Ηρώον ανωνύμων πολιτών της Δημοκρατίας"

Με αφορμή το συγκεκριμένο context, εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσο ζωντανή είναι η δημοκρατία στις ημέρες μας. Με αιχμηρό λόγο, ο Ξόνογλου σχολιάζει: «Εάν ανοίξετε το πρωί το κινητό σας τηλέφωνο θα δείτε στην φωτεινή οθόνη την απειλητική φράση "κυριότερες ειδήσεις για να ξεκινήσετε την μέρα σας" και συνήθως ακολουθούν 10 φόνοι, 7 τροχαία με νεκρούς, 15 κλοπές, γρονθοκόπησαν 2 ηλικιωμένους για 30 ευρώ, κάηκαν 500 στρέμματα πευκοδάσους, 100 νοσοκομειακά αυτοκίνητα ρημάζουν στις αλάνες γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός που εξωθούσαν κοπέλες στην πορνεία καθώς και την τελευταία φωτογραφία της Ελένης Μενεγάκη. 

Σας παρακαλώ κάντε ένα πείραμα, κλείστε την τηλεόρασή σας για μια εβδομάδα και θα δείτε πόσο ωραία θα κοιμάστε κάθε βράδυ, θα βρείτε χρόνο να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πάτε σε μια συναυλία, σε μια έκθεση, θα βρεθείτε με τους φίλους σας, να ξαναγίνετε κοινωνικοί» προτρέπει ο γνωστός εικαστικός και συμπληρώνει: «νομίζω όλα τα καθεστώτα, περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικά, επιβάλλουν την εξουσία τους με αυταρχικό τρόπο. Βλέπουμε παντού φοβισμένους πολίτες. Η τέχνη το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι ομορφιά κι ελευθερία, προϋπόθεση βέβαια είναι παιδεία».

xonoglou-dim-4419.jpg
Χρωματιστό σχέδιο του Ξόνογλου από την έκθεση

Για τον Δημήτρη Ξόνογλου, η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, όπου κυριαρχεί η ηθική της αλληλεγγύης, της επιείκειας και της συγγνώμης, της συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, της θυσίας, της πίστης, της ομορφιάς και του πολιτισμού, της ελπίδας, της μεγαλοψυχίας.

Η Δρ. Σάνια Παπά, Ιστορικός Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., στο κείμενο του καταλόγου γράφει μεταξύ άλλων:

«Η καλλιτεχνική στάση και πράξη του είναι καθαρά ριζοσπαστική (σε επίπεδο αισθητικό, κοινωνικοπολιτικό και ιστορικό). Προσεγγίζει έτσι εις βάθος το επερώτημα της Δημοκρατίας ως λέξης ζώσας, επιθυμώντας να μετακινήσει καταλυτικά τα επιβεβλημένα στεγανά της «ηθικής» και της «τάξης».

Ο Δημήτρης Ξόνογλου μας αποκαλύπτει τις πιο δυναμικές μεταφορές του όρου Δημοκρατία, ενεργοποιώντας τόσο το εννοιολογικό, όσο και το ζωγραφικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με πνεύμα σκωπτικό κι έντονα κριτικό, με οξυδέρκεια και ποιητικό λόγο, προβάλλοντας την διασπαστική υλικότητα των μέσων που χρησιμοποιεί».

Info: Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 -18.00, στην γκαλερί ARTFORUM (Τσιμισκή 113 και Δημ. Γούναρη). Διάρκεια: έως μέσα Νοεμβρίου. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 17.00-21.00, Σάββατο 11.00-15.00

Φωτογραφία πορτραίτου: Άρης Ράμμος