fbpixel

Search icon
Search
Γυμναστική με άδειο στομάχι: Καλό ή κακό για την υγεία σας;
WELLNESS

Γυμναστική με άδειο στομάχι: Καλό ή κακό για την υγεία σας;

Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα καθώς και τα μειονεκτήματα


Η αλήθεια είναι ότι συνηθίζεται να συνιστάται η γυμναστική το πρωί, γιατί θεωρείται ότι έτσι καίγονται οι περισσότερες θερμίδες. Η συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι έχει προκαλέσει διαφορετικές απόψεις, αφήνοντας πολλούς λάτρεις της γυμναστικής σε σύγχυση σχετικά με τη σωστή προσέγγιση. Ενώ κάποιοι ορκίζονται στο «νηστικό cardio», άλλοι επιμένουν σε ένα πλούσιο γεύμα πριν από την προπόνηση.

Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του! 

Πρέπει να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι;

Η ιδέα της προπόνησης με άδειο στομάχι έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την τάση του work out from home. Πολλοί influencers του fitness πρότειναν ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως ακριβώς έκανε και η προπόνηση στο γυμναστήριο. Η λογική πίσω από την προσέγγιση της άσκησης με άδειο στομάχι είναι ότι όταν γυμνάζεστε σε κατάσταση νηστείας, το σώμα σας αξιοποιεί τις αποθήκες λίπους του για ενέργεια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη καύση λίπους! 

shutterstock-2312975185.jpg

Είναι υγιές;

Η προπόνηση με άδειο στομάχι εξασφαλίζει ενισχυμένη καύση λίπους, επειδή το σώμα μας στη συνέχεια βασίζεται στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, αφού τα επίπεδα γλυκογόνου έχουν εξαντληθεί. Αυτό προωθεί την απώλεια λίπους με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι «νηστικές προπονήσεις» βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από το σώμα.

Τα μειονεκτήματα από την άλλη πλευρά είναι η μειωμένη απόδοση και ενίοτε η απώλεια μυών. Η άσκηση χωρίς τροφή και καύσιμα οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας δύσκολη την προσπάθεια να δώσετε το 100% στην προπόνηση. Κάτι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε συντομότερες ή λιγότερο έντονες προπονήσεις. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, οι νηστικές προπονήσεις οδηγούν σε μυϊκή αποδόμηση, καθώς το σώμα αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ποιο είναι το ρίσκο;

Η προπόνηση με άδειο στομάχι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά αν δεν γίνεται σωστά ή αν κάποιος έχει συγκεκριμένες παθήσεις. Κίνδυνοι όπως η υπογλυκαιμία, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, αδυναμία και λιποθυμία κατά τη διάρκεια της άσκησης, οδηγώντας ενδεχομένως σε ατυχήματα ή τραυματισμούς. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση κατά την άσκηση, καθώς χωρίς σωστή διατροφή, οι προπονήσεις σας μπορεί να υποφέρουν από άποψη έντασης, αντοχής και συνολικής αποτελεσματικότητας. Επίσης, ελλείψει διαθέσιμων πηγών ενέργειας, το σώμα σας μπορεί να διασπάσει τον μυϊκό ιστό για καύσιμο, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό για όσους στοχεύουν στην οικοδόμηση ή τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Πώς επηρεάζεται η προπόνηση;

shutterstock-2069802380.jpg

Ο αντίκτυπος της προπόνησης με άδειο στομάχι διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για κάποιους μπορεί να σημαίνει προπόνηση χαμηλής έντασης, η οποία είναι πιο κατάλληλη για καρδιοαναπνευστική προπόνηση με νηστεία, καθώς η απαίτηση σε δύναμη είναι επίσης μικρότερη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσαρμοστούν στην προπόνηση με άδειο στομάχι και να βιώσουν ελάχιστη πτώση της απόδοσης, αλλά άλλοι μπορεί να παλέψουν με δυσφορία ή ακόμη και ζαλάδα.

Επιπλέον, για τους ανθρώπους που τους αρέσει να προπονούνται για μεγάλη χρονική περίοδο, η προπόνηση με άδειο στομάχι μπορεί να είναι μειονέκτημα, επειδή οι έντονες συνεδρίες με άδειο στομάχι θα οδηγήσουν σε προβλήματα ανοσίας.

Αν και εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος συνιστώνται να προπονούνται με άδειο στομάχι, θα πρέπει και πάλι να συμβουλεύονται έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμά τους. Από την άλλη πλευρά, ενώ χτίζετε μυς, είναι καλύτερο να έχετε κάποια διατροφή πριν από την προπόνηση.