Η βιωσιμότητα, η διαφάνεια και η ηθική αποτελούν, πλέον, βασικές προϋποθέσεις για τις επιλογές που θα υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα μας. Στην προσπάθεια υιοθέτησης ενός απόλυτα sustainable lifestyle, δεν είναι λίγα τα ελληνικά brands που λανσάρουν προτάσεις βασισμένες στις αρχές της οικολογίας, οι οποίες ξεχωρίζουν για τον “green” χαρακτήρα, αλλά και την elegant αισθητική τους.
Η στροφή σ’ έναν πιο viable και ethical τρόπο διαβίωσης επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς συνειδητών αλλαγών. Το πώς ντυνόμαστε, αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε στα καινούρια και παλιά ρούχα μας μπορεί ν’ αποτελέσει -έστω κι έμμεσα- την πολυπόθητη κίνηση για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, βάζοντας φρένο στη fast fashion πρακτική των μεγάλων εταιριών ένδυσης, οι οποίες τηρούν ελάχιστους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς, κι επιλέγοντας εκείνες που χρησιμοποιούν οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, χαράσσοντας την πορεία για τη σύγχρονη ηθική μόδα.
The ethical fashion project
Σ’ έναν κόσμο όπου οι φυσικοί πόροι μειώνονται συνεχώς, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται, η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό δουλεύει υπό άθλιες συνθήκες και αμείβεται ελάχιστα, καταλαβαίνουμε πως η όλη φιλοσοφία της βιομηχανίας της μόδας πρέπει ν’ αλλάξει άμεσα και ουσιαστικά και να γίνει πιο «υπεύθυνη». Εκτός, όμως, από τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να υιοθετήσουν οι fashion industries, ώστε να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και περιορισμό των εκπομπών ρύπων, η ευθύνη βαραίνει κι εμάς τους ίδιους. Και τα ερωτήματα παραμένουν: πόσο ηθικοί καταναλωτές είμαστε; Πόσοι από εμάς έχουμε απορίες σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής των ρούχων που αγοράζουμε και τι πρόκειται να συμβεί εάν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, πραγματοποιώντας συνειδητές αγορές;
The greek-brands sustainability
Κι όσο η παγκόσμια fashion βιομηχανία εξελίσσεται, ανοίγοντας τον δρόμο προς την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή του τέλους των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, μια σειρά ελληνικών εταιριών που ανθίζουν στη χώρα μας έχει βάλει πείσμα να συνδυάσει την ποιότητα και την υψηλή αισθητική με την ηθική πλευρά της μόδας! Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της εποχής που επιτάσσουν αλλαγές για το καλό του πλανήτη, Έλληνες designers βρίσκονται στο τιμόνι μιας βιώσιμης εξέλιξης της μόδας και καταφέρνουν μέσα από τις δημιουργίες τους ν’ αποδείξουν πως το στιλ μπορεί να «συμφωνεί» με τους κανόνες ενός ethical lifestyle. Μ’ έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα, το brand Ancient Greek Sandals παραμένει πιστό στην παράδοση και φιλικό προς το περιβάλλον, λανσάροντας χειροποίητα σανδάλια, που κατασκευάζονται τοπικά από έμπειρους τεχνίτες και είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, με βασικό υλικό τους το φυσικό δέρμα. Αντίστοιχα, με το μήνυμα «Αγάπα την ντουλάπα σου, αλλά και τον πλανήτη», η Vathos Apparel είναι μια μάρκα αφοσιωμένη στην οικολογική και κοινωνικά υπεύθυνη μόδα, διατηρώντας μια μινιμαλιστική γραμμή στα ρούχα της, τα οποία φτιάχνονται από υλικά προερχόμενα από καλλιέργειες στις οποίες δε γίνεται χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ η αναζήτηση των προμηθευτών της γίνεται με βασική προϋπόθεση να τηρούνται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα στις επιχειρήσεις τους.
Στα ίδια μονοπάτια βαδίζει και η 2WO+1NE=2, που παρουσιάζει συλλογές αφιερωμένες σε διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας οργανικές πρώτες ύλες, ενώ ανάμεσα στα φυσικά υφάσματά της συγκαταλέγεται το περίφημο “tencel”, ένα προϊόν επεξεργασίας ξύλου σ’ ελεγμένο περιβάλλον, με παντελή απουσία χημικών. Ακόμη, οι τσάντες και τα είδη ταξιδίου της Salty Bag, που έχει έδρα την Κέρκυρα, κατασκευάζονται από recycled πανιά πλοίων, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η δουλειά της Ergon Mykonos, που ξεχωρίζει για τις handmade artistic δημιουργίες της (ρούχα, αξεσουάρ και υποδήματα), που υφαίνονται στον αργαλειό, από ελληνικό βαμβάκι, organic και φυσικής προέλευσης νήματα.
Με παρόμοια eco συνείδηση, η Ελληνίδα σχεδιάστρια Ioanna Kourbela λειτουργεί βάσει των αξιών της αειφόρου ανάπτυξης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών της να είναι φυσικής κι ελληνικής προέλευσης, ενώ επιδιώκει συνεχώς να υιοθετεί επιπλέον στοιχεία που ενισχύουν τη βιώσιμη ταυτότητά της. Σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, η bag designer Marina Raphael χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά βιοδιασπώμενα υλικά για τις συλλογές της, προτιμά τη handmade και local παραγωγή και ακολουθεί μια made-to-order γραμμή, που μειώνει την ποσότητα απορριμμάτων, παραγγέλνοντας τ’ απολύτως απαραίτητα υφάσματα κι extras για τη δημιουργία κάθε τσάντας, χωρίς να καταλήγει τίποτα στα σκουπίδια. Τέλος, το ολοκαίνουριο brand με swimwear, NέΩ, δεσμεύεται να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, επιλέγοντας για τις collections του recycled και plant-based υφάσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα δέματά του αποστέλλονται σε βιοπολυμερή κουτιά με βάση το καλαμπόκι και τα μαγιό είναι τυλιγμένα σε tissue χαρτί, μ’ επαναχρησιμοποιούμενο κορδόνι από 100% βαμβάκι.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021