Το Grand Egyptian Museum είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μουσεία των τελευταίων μηνών, το οποίο βρίσκεται στην Γκίζα της Αιγύπτου. Θεωρείται το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, με τις πόρτες του ανοίγουν στο κοινό είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του 2024.
Μετά το πέρας των εργασιών της θεατρικής γκαλερί Τουταγχαμών που προηγήθηκαν στους χώρους, το μουσείο είναι σχεδόν έτοιμο για το μεγάλο opening, με τον Νοέμβριος να είναι πιθανός μήνας δεδομένου ότι συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών στις 4 Νοεμβρίου 1922.
Μ' έκταση σχεδόν 500.000 τ.μ. και με αναμενόμενο κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το μουσείο θα είναι δικαιολογημένα το μεγαλύτερο παγκοσμίως. Θα είναι αφιερωμένο σ' έναν και μοναδικό πολιτισμό-ωδή στην τέχνη και την κουλτούρα της Αιγύπτου.

Το πιο σημαντικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως το μουσείο αυτό υπογράφεται από το ελληνικό advertising agency "Interweave", με διευθύνουσα σύμβουλο κι επικεφαλής στρατηγικής την κα Μπαλαμάτση.
Η ίδια αναφέρει γι' αυτό το opening: «Για να φτάσω στα γραφεία της εταιρείας στου Ψυρρή, άφησα πίσω μου καφετέριες ντυμένες με πελώριες κολοκύθες και γκρουπ τουριστών, άνοιξα μια μεταλλική πόρτα χωρίς χερούλι και ανέβηκα σκάλες για να βγω σε έναν καταπληκτικό χώρο με θέα την Ακρόπολη. Θέλαμε να είμαστε στο κέντρο της Αθήνας και να βλέπουμε εμείς και οι πελάτες μας το μνημείο, γιατί σε αυτό πιστεύουμε, στη σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Το κέντρο εγκαταλείπεται από μόνιμους κατοίκους, αλλά εμείς παραμένουμε με πείσμα».
Αναφορικά με τη δουλειά της εταιρίας σχετικά με αυτό το έργο να πούμε πως ασχολήθηκε με πέντε μεγάλες ενότητες με δεκάδες υποέργα σχετικά με την ταυτότητα του μουσείου. Σαφώς και η ομάδα της του Interweave μελέτησε με προσοχή τη φιλοσοφία άλλων εμβληματικών μουσείων στον κόσμο, μεταξύ των οποίων αυτό της Ακρόπολης, αλλά και την Disneyland, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ταυτότητα για το Grand Egyptian Museum, να προσεγγίσουν κόσμο, να το επικοινωνήσουν και να εξασφαλίσουν μια στρατηγική για την ανάπτυξή του.

Να αναφέρουμε, επίσης, πως το μουσείο βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας και στην πραγματικότητα η ιδέα για τη δημιουργία του υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Είκοσι χρόνια από τότε που ο εκλιπών Αιγύπτιος Πρόεδρος Hosni Mubarak έθεσε τον θεμέλιο λίθο του, το Grand Egyptian Museum είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του ανά τον κόσμο, κάτι στο οποία συνέβαλε σημαντικά και η Interweave. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 56.000 (από τα 100.000 εκτιμώμενα) αντικείμενα συνώνυμα τους αιγυπτιακού πολιτισμού έχουν μεταφερθεί στον χώρο.
Σύμφωνα με το lavart.gr, η κα Μπαλαμάτση τοποθετήθηκε στην ερώτηση για το πώς ως εταιρία κατάφεραν να προσεγγίσουν και να ανταποκριθούν αντάξια σ' ένα τόσο μεγάλο έργο: «Εμείς αντιμετωπίσαμε το έργο σαν προορισμό και όχι μόνο σαν μουσείο. Από την αρχή, το μουσείο σήμαινε κάτι πολύ περισσότερο από ένα κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν αρχαιότητες. Αφορά βαθύτατα την Ιστορία, την ταυτότητα, την ύπαρξη, ακόμη και την επόμενη ημέρα του αιγυπτιακού λαού. Στην έρευνα που κάναμε, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να πάμε στον αιγυπτιακό λαό και να δούμε τι σημαίνει για τους πολίτες της Αιγύπτου. Θεωρώ ότι σε αυτό η συμβολή μας ήταν καθοριστική. Η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίσαμε το έργο».

Άλλη μια φορά που ο ελληνικός αέρας ταξιδεύει στον κόσμο και συμβάλει σ' ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα openings που αξίζει την προσοχή όλων μας!