fbpixel

Search icon
Search
Γιατί περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες τάσσονται κατά της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία;
PEOPLE & MOMENTS

Γιατί περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες τάσσονται κατά της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία;

Με μια επιστολή δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα "Medium"


Περισσότεροι από 200 μουσικοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Nicki Minaj, Katy Perry, Billie Eilish, Stevie Wonder, J Balvin και Jon Bon Jovi, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της «επιθετικής» χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία. Οι καλλιτέχνες προειδοποίησαν ότι η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία θα μπορούσε να «σαμποτάρει τη δημιουργικότητα και να υπονομεύσει τους καλλιτέχνες, τους τραγουδοποιούς, τους μουσικούς και τους κατόχους δικαιωμάτων», σύμφωνα με την επιστολή που διοργάνωσε η Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Καλλιτεχνών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση εκπαίδευσης και υπεράσπισης καλλιτεχνών.

Η επιστολή δεν εμπεριέχει ακριβώς το είδος των κανονισμών που έχουν κατά νου, ούτε ζητά την πλήρη απαγόρευση της χρήσης μουσικής AI και επισημαίνει ότι η υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να έχει οφέλη για τη βιομηχανία. Απεναντίας, καλεί τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, τις εταιρείες τεχνολογίας και τις υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν ή θα αναπτύξουν τεχνολογία, περιεχόμενο ή εργαλεία παραγωγής μουσικής τεχνητής νοημοσύνης που θα υπονόμευαν ή θα αντικαθιστούσαν το έργο ανθρώπινων καλλιτεχνών ή τραγουδοποιών ή θα τους αρνούνταν δίκαιη αποζημίωση.

kentriki-fotoghrafia.png
Artistrightsalliance


«Η διασφάλιση ότι οι καλλιτέχνες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και λαμβάνουν τα κατάλληλα εύσημα και αποζημίωση για τη χρήση της δουλειάς τους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι το θεμέλιο για μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση. Μην κάνετε κανένα λάθος: πιστεύουμε ότι, όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες να προωθήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και με τρόπο που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων και συναρπαστικών εμπειριών για τους απανταχού λάτρεις της μουσικής»
, ανέφερε η επιστολή.

Η Τζεν Τζέικομπσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Artist Rights Alliance – ARA εξηγεί πως: «Οι εργαζόμενοι μουσικοί ήδη παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στον κόσμο του streaming και τώρα έχουν το πρόσθετο βάρος της προσπάθειας να ανταγωνιστούν έναν κατακλυσμό θορύβου που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

mousiki-ai.jpg


Η επιστολή ολοκληρώνεται με επισήμανση προς τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης παρακινώντας «προγραμματιστές, εταιρείες τεχνολογίας, πλατφόρμες και υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν ή χρησιμοποιήσουν τεχνολογία για την παραγωγή μουσικής με Τεχνητή Νοημοσύνη περιεχομένου ή εργαλείων που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν την ανθρώπινη τέχνη». Η επιστολή έρχεται αμέσως μετά την είδηση ότι ο δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, διαθέτει τώρα ένα εργαλείο κλωνοποίησης φωνής που χρειάζεται μόνο ένα δείγμα ήχου 15 δευτερολέπτων για να αναπαράγει τη φωνή ενός ατόμου. Η OpenAI έχει καθυστερήσει να δημοσιοποιήσει την τεχνολογία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια πριν από τις εκλογές.

Παρόμοιες εκκλήσεις για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική

shutterstock-1082210747.jpg
Tennessee

Τον Μάρτιο, το Tennessee έγινε η πρώτη πολιτεία που ψήφισε νομοθεσία που σχεδιάστηκε για την προστασία τραγουδοποιών, ερμηνευτών και άλλων επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Η μουσική βιομηχανία του Tennessee υποστηρίζει περισσότερες από 61.617 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την πολιτεία, συνεισφέρει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και γεμίζει πάνω από 4.500 μουσικούς χώρους. Το νομοσχέδιο - που ονομάστηκε Securing Likeness, Voice and Image Security Act ή "ELVIS Act" - τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου.