fbpixel

Search icon
Search
Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολότερα τους χωρισμούς από τους άλλους
PSYCHOLOGY

Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολότερα τους χωρισμούς από τους άλλους

Ανακαλύψτε τους λόγους!


Ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα λύπης - και είναι απολύτως φυσιολογικό. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση να επεξεργαστούν τον πόνο και να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο με ευκολία, ενώ άλλοι νιώθουν σωματικά και συναισθηματικά σε απόγνωση;

Σύμφωνα με ειδικούς, πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα άτομα να υποφέρουν από έναν χωρισμό πιο έντονα από άλλα. Ένας από αυτούς είναι το λεγόμενο attachment style. Όμως μεγαλύτερη ευθύνη έχουν ο άλυτος πόνος, τα ζητήματα από το παρελθόν και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με αυτά

Το παρελθόν

Όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία είναι πιθανόν να την επαναλάβουν ... ή τουλάχιστον να κάνουν πολύ καιρό να την ξεπεράσουν. Αν δεν έχουμε πραγματικά καθίσει με τον πόνο των απωλειών μας και τους τρόπους με τους οποίους μας απογοήτευσαν στο παρελθόν, ένας χωρισμός μπορεί να ενεργοποιήσει αυτή την πληγή και να γίνει ακόμη πιο επώδυνος από ό,τι θα ήταν κανονικά.

shutterstock-2085119098.jpg

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση λαμβάνουν την επικύρωση και την αξία τους από άτομα εκτός του εαυτού τους, η οποία αυξομειώνεται ανάλογα με τη συμπεριφορά των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται τεράστια έμφαση στο τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και πώς αισθάνονται. Ακόμα, όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση ανεχόμαστε την αμφιθυμία, εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας και δεν έχουμε αρκετά δυνατά όρια. Τίποτα από αυτά δεν διευκολύνει την επούλωση από τον χωρισμό και παρατείνει τον πόνο.

Το κλειδί για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό είναι να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας και να ανακαλύψετε ξανά την πιο σημαντική αγάπη από όλες: την αυτο-αγάπη. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικού, όμως μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια απλά βήματα, όπως..

1. Καμία επαφή

Οι χωρισμοί είναι σαν να βρίσκεσαι σε στερητικό σύνδρομο, για αυτό πρέπει να το αφήσετε να φύγει από τον οργανισμό σας. Η έλλειψη επαφή επιτρέπει στον εγκέφαλο σας να επανέλθει σε ισορροπία.

2. Διαγράψτε τις φωτογραφίες

Έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε τις προηγούμενες σχέσεις αφού έχουν φύγει, και δεν βοηθάει το γεγονός ότι το άλμπουμ με τις φωτογραφίες μας είναι γεμάτο με χαριτωμένες selfies και αναμνηστικά όλων των ευτυχισμένων στιγμών.

shutterstock-525995362.jpg

3. Καταγραφή συναισθημάτων

Ο εγκέφαλος είναι καλωδιωμένος ώστε να συνδέει τις σκέψεις για τον πρώην σας με το να σας λείπει. Οι λίστες και το journaling βοηθούν στο να βγάλετε τα συναισθήματα από μέσα σας. Οι λίστες αρνητικών και θετικών μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ως constant reminders.

shutterstock-2085389626.jpg

4. Ενισχύστε τη σεροτονίνη σας

Η σεροτονίνη σταθεροποιεί τη διάθεσή μας και μειώνει το άγχος. Οι δραστηριότητες που ενισχύουν τη σεροτονίνη μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ταξίδι μας μετά τον χωρισμό. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την καθημερινή εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, την κοινωνική σύνδεση, την έκθεση στο ηλιακό φως και την άσκηση.

5. Συγκεντρωθείτε στη λάμψη σας μετά το χωρισμό

Θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο τώρα που είστε ελεύθεροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βυθιστείτε στη μοναξιά. Αυτή είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσετε επιτέλους εκείνο το μάθημα Pilates ή να μάθετε να μαγειρεύετε ένα νέο πιάτο. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που θέλατε να κάνετε αλλά δεν είχατε χρόνο να κάνετε λόγω της σχέσης σας.