fbpixel

Search icon
Search
Γιατί και πώς πρέπει να κάνετε απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας
HAIR & NAILS

Γιατί και πώς πρέπει να κάνετε απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας

Το τριχωτό της κεφαλής χρειάζεται την ίδια φροντίδα με το πρόσωπο και το σώμα σας


Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις μέρες - και δικαίως, αφού το μήκος και η εμφάνιση των μαλλιών σας εξαρτώνται από αυτό. Μην ξεχνάτε ότι και το κεφάλι σας διαθέτει δέρμα το οποίο έχει ανάγκη ακριβώς την ίδια φροντίδα και περιποίηση με την επιδερμίδα του προσώπου σας και του σώματός σας. Για να διασφαλίσετε ότι δίνετε στο τριχωτό της κεφαλής σας τη φροντίδα και την προσοχή που του αξίζει, μελετήσαμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνετε απολέπιση και τα απαραίτητα tips για να την κάνετε σωστά.

Πώς θα περιποιηθείτε σωστά το scalp σας; Ανακαλύψτε παρακάτω!

Να θυμάστε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι και αυτό δέρμα

Ξέρουμε τι χρειάζεται για να κάνουμε το πρόσωπό μας να δείχνει - και πάνω από όλα να είναι- φρέσκο, θρεμμένο και υγιές. Το τριχωτό της κεφαλής μας δεν διαφέρει, αλλά συχνά παραμελείται. Η προσθήκη ενός απλού scrub για το τριχωτό της κεφαλής στη ρουτίνα σας μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά. Όπως το δέρμα στο πρόσωπό σας, έτσι και το τριχωτό της κεφαλής σας επωφελείται από την απαλή εβδομαδιαία απολέπιση. Οι μάσκες απολέπισης βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική χρήση θα μειώσει και θα κατευνάσει καταστάσεις όπως η ξηρότητα, η πιτυρίδα, η υπερβολική λιπαρότητα ή ο ερεθισμός.

b1651cd72c8797498fb5960ad8f4d4c4.jpg

Κατανοήστε τη σημασία της

Το τριχωτό της κεφαλής, με απλά λόγια, είναι η ρίζα της υγείας των μαλλιών. Επίσης, γερνάει έξι φορές γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, οπότε είναι σημαντικό να το αγαπάτε με πολλή φροντίδα. Κατά την άποψη των ειδικών, η προτεραιότητα στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι το πρώτο βήμα για να ευδοκιμήσουν τα υπόλοιπα μαλλιά σας. Είτε θέλετε να δυναμώσετε τα μαλλιά, να μειώσετε την πτώση ή να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπως η ψωρίαση και η πιτυρίδα, πρέπει να ξεκινήσετε από το τριχωτό της κεφαλής σας. Η φροντίδα του και η ιεράρχηση μιας σωστής ρουτίνας θα σας δώσει προβάδισμα και θα διασφαλίσει ότι θα διατηρήσετε τα σωστά αποτελέσματα. Είναι επίσης η απάντηση στην επιτάχυνση της καλύτερης ανάπτυξης των μαλλιών.

Χρησιμοποιήστε ένα απολεπιστικό εβδομαδιαίως

Το πόσο συχνά εφαρμόζετε ένα scrub εξαρτάται από την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής σας, αλλά μία φορά την εβδομάδα είναι ένας καλός κανόνας. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας διαθέτει ξηροδερμία ή φαγούρα, χρησιμοποιήστε μια στοχευμένη μάσκα τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα συμπτώματα. Διαφορετικά, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Όσον αφορά τον τρόπο χρήσης μιας μάσκας, εφαρμόστε την σε χωρίστρα 2-3 εκατοστών από αυτί σε αυτί. Κάντε μασάζ με τη μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής σας για μερικά λεπτά, χρησιμοποιώντας σταθερή αλλά ήπια πίεση. Το σκληρό τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής σας μπορεί να το ερεθίσει και μπορεί επίσης να καταλήξετε να μπερδέψετε ή να σπάσετε τις τρίχες. Διαβάστε τις οδηγίες για να ελέγξετε πόση ώρα πρέπει να αφήσετε τη μάσκα σας - γενικά, αυτό είναι περίπου δέκα έως 20 λεπτά.

2d2ddfe0deff18d26d453852a591ef22.jpg

Βρείτε τη σωστή φόρμουλα

Η εύρεση της σωστής φόρμουλας για το τριχωτό της κεφαλής σας είναι το κλειδί. Εάν δεν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες, οποιαδήποτε μάσκα απολέπισης θα λειτουργήσει - απλώς αποφύγετε τα θειικά άλατα και τις σιλικόνες που μπορούν να φράξουν τους θύλακες και να αφαιρέσουν τα καλά βακτήρια από το τριχωτό της κεφαλής σας. Αν υποφέρετε από πόνο και ξηρότητα, δοκιμάστε αντ' αυτού ενυδατικές μάσκες. Αναζητήστε αυτές που περιέχουν συστατικά όπως η αλόη βέρα και το ελαιόλαδο, καθώς αυτά θα ενυδατώσουν το τριχωτό της κεφαλής, ενώ παράλληλα θα απαλλαγείτε από κάθε συσσώρευση. Αν υποφέρετε από αφυδάτωση και φαγούρα, τα αντιμυκητιασικά συστατικά είναι το κλειδί, συμπεριλαμβανομένων του σαλικυλικού και του γαλακτικού οξέος. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι επίσης χρήσιμο για να κρατάτε το ξεφλούδισμα μακριά.

Προσέξτε να μην το παρακάνετε

Αν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι στην ξηρότερη πλευρά, είναι πιθανό να κάνετε υπερβολική απολέπιση, οπότε προχωρήστε προσεκτικά. Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν απολέπιση κάθε δεκαπενθήμερο. Αναζητήστε φόρμουλες που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως εκχυλίσματα φρούτων, για να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα στο scalp σας. Επιπλέον, αν παλεύετε με συνεχή ξηρότητα και ερεθισμούς, δοκιμάστε να προσθέσετε έναν ενυδατικό ορό στη ρουτίνα σας. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θα ενυδατώσουν το τριχωτό της κεφαλής σας και θα εξισορροπήσουν τον δερματικό φραγμό. 

Ακολουθήστε μια ρουτίνα όπως αυτή

Μια φορά την εβδομάδα, πριν το ντους, χρησιμοποιήστε μια απαλή απολεπιστική θεραπεία σε στεγνά μαλλιά για να διασπάσετε τη λιπαρότητα και να απομακρύνετε τη συσσώρευση προϊόντων. Στη συνέχεια, μόλις μπείτε στο ντους, καθαρίστε με ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και συνθετικά - χρησιμοποιήστε το σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας, ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού σας προς τη γραμμή των μαλλιών σας. Μόλις ξεπλυθείτε, επαναλάβετε ξανά τη διαδικασία. Η πρώτη πλύση απομακρύνει τη συσσώρευση, η δεύτερη λειτουργεί ειδικά στο τριχωτό της κεφαλής. Αφού το κάνετε αυτό, περιποιηθείτε τα μαλλιά με ένα conditioner πλούσιο σε υγρασία που ενισχύει την ενυδάτωση ή χρησιμοποιήστε μια μάσκα γεμάτη πρωτεΐνες για να ενισχύσετε τη λάμψη. Αν θέλετε να επιταχύνετε την ανάπτυξη των μαλλιών, χρησιμοποιήστε ένα dermaroller σε φρεσκοπλυμένο τριχωτό της κεφαλής. Οι βελόνες δημιουργούν "μικρό-κανάλια" στο τριχωτό της κεφαλής για να διεγείρουν τη ροή του αίματος στο θύλακα της τρίχας και να απελευθερώσουν αυξητικούς παράγοντες.

199377af1853e52f54372a25890b26ba.jpg

Δώστε προσοχή και σε άλλες παραμέτρους

Η διατήρηση ενός υγιούς scalp δεν ξεκινά ούτε σταματά με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Η διατροφή και το νερό είναι πολύ σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σελήνιο και βιοτίνη. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα, αναζητήστε αυτά που περιέχουν βιταμίνες πλούσιες σε φυτικά εκχυλίσματα και αμινοξέα. Ομοίως, αξίζει να αυξήσετε την πρόσληψη κολλαγόνου, καθώς αυτό υποστηρίζει την καλύτερη ελαστίνη τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά.

Τέλος, μην παραμελείτε το αυτό-μασάζ

Προσθέστε ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής στη ρουτίνα σας. Μπορείτε να το κάνετε με τα δάχτυλα και τις αρθρώσεις των χεριών σας ή με μια ειδική βούρτσα. Ακριβώς όπως το μασάζ προσώπου είναι καλό για την τόνωση του δέρματος και της ροής του αίματος, το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να αποκομίσει τα ίδια οφέλη.