Ο 35χρονος φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη, Άλκης Κωνσταντινίδης, τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer, για τη φωτογραφική απεικόνιση της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα Μεξικό–ΗΠΑ ως μέλος του πρακτορείου Reuters. Δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται, αφού το 2016 με τον πρόωρα χαμένο Γιάννη Μπεχράκη-επικεφαλή της ομάδας του Reuters- και με τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, κάλυψαν και αποτύπωσαν μοναδικά την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα καταφέρνοντας να συγκινήσουν τον πλανήτη και να διακριθούν.
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος (ΕΑΞΤ) ανέφερε σε ανακοίνωσή της «Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το μέλος της Άλκης Κωνσταντινίδης κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Πούλιτζερ, ως μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ».
Ο ίδιος τόνισε «Είναι συγκλονιστικό να συμβαίνει για δεύτερη φορά κάποιος να συμμετέχει στην ομάδα των φωτογράφων που παίρνει το βραβείο Πούλιτζερ. Την προηγούμενη φορά το κερδίσαμε με επικεφαλής τον Γιάννη Μπεχράκη. Φέτος με μια άλλη ομάδα. Ο Γιάννης, όμως, είναι ο δάσκαλος για όλους μας. Ήταν και είναι σημείο αναφοράς με τη δουλειά του σε παγκόσμιο επίπεδο».
Γεννημένος το 1984, ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία όταν ήταν 15 ετών. Έκτοτε περνούσε τον περισσότερο χρόνο του τραβώντας φωτογραφίες και διαβάζοντας για την τέχνη αυτή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Reuters, η πιο παλιά του ανάμνηση είναι από όταν ήταν 5 χρονών και κοιτούσε ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες εκατονταετίας, φτιάχνοντας ιστορίες για όλους τους συγγενείς που δεν θα γνώριζε ποτέ.
Κάλυψε φωτογραφικά κάποιες από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης κοινωνίας, μεταξύ αυτών την επανάσταση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Η γνωριμία με ανθρώπους που είχαν τολμήσει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους για ένα καλύτερο μέλλον ήταν μια εμπειρία που άξιζε πραγματικά να ασχοληθεί, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια απαθανάτισε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την οποία καλύπτει από την αρχή της καριέρας του, με αποκορύφωμα το τωρινό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε κάποια από τα σπουδαιότερα περιοδικά και εφημερίδες στον κόσμο.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του οργανισμού, το βραβείο Pulitzer, δόθηκε στον Άλκη Κωνσταντινίδη λόγω της ζωντανής και εντυπωσιακής οπτικής αφήγησης της απελπισίας και της θλίψης των μεταναστών. Ο ίδιος προτιμά να καταγράφει σημαντικά κοινωνικά γεγονότα, καθώς έτσι μπορούν οι υπόλοιποι άνθρωποι, που δεν βρίσκονταν εκεί, να μάθουν και γνωρίσουν τι ακριβώς συνέβη. Ο φακός του είναι αληθινός και σκληρός, πάντα όμως θυμάται να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στους πρωταγωνιστές της κάθε ιστορίας, που απαθανατίζει μέσα από τις φωτογραφίες του.
Ο Κωνσταντινίδης έχει βραβευτεί πολλές φορές και από άλλους οργανισμούς, ενώ η απεικόνιση της κρίσης στην Ελλάδα τον έχει κάνει να ξεχωρίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς παγκοσμίως. Ένας ταλαντούχος άνθρωπος, που κάθε του λήψη είναι μία δυνατή στιγμή αλήθειας για όλους εμάς. Του ευχόμαστε να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά του και να μας βοηθάει να γνωρίζουμε καλύτερα τον κόσμο μέσα από τον φακό του!