Ο όρος «τροφική φλυαρία» δεν αποτελεί κλινική ονομασία. Ο επιστημονικός όρος είναι «ηδονική πείνα», το φαινόμενο της διαρκούς αναζήτησης τροφής ως μέσου ικανοποίησης, μια συμπεριφορά που οδηγεί στο συναισθηματικό φαγητό και πιθανόν σε διατροφικές διαταραχές. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για αυτήν τη λειτουργία του εγκεφάλου, δηλαδή την αναζήτηση τροφής ως ανταμοιβής-ηδονής. Είναι, ωστόσο, μια συμπεριφορά που όπως τη μαθαίνουμε μπορούμε και να την αλλάξουμε με σωστή καθοδήγηση από ειδικούς.
Πώς θα την εντοπίσετε:
• Σκέφτεστε συνέχεια τι θα φάτε
• Προγραμματίζετε τη μέρα σας με βάση το φαγητό
• Η διάθεσή σας καθορίζεται από το τι θα φάτε
• Ψάχνετε φαγητό τις στιγμές χαλάρωσής σας
Πώς να ελέγξετε την τροφική φλυαρία
• Έχετε έτοιμα υγιεινά σνακ
Εάν δε σχεδιάζετε τα γεύματά σας, το στρώμα ανταμοιβής (παρόρμησης) του συστήματος της όρεξης του οργανισμού σας είναι πιο πιθανό να πρωτοστατήσει στις διατροφικές σας επιλογές. Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της τροφικής φλυαρίας, και παράλληλα μέθοδος που βοηθά να μειώσετε τις λιγούρες, είναι να τρώτε υγιεινά σνακ. Έτσι, όταν λαχταράτε ένα ανθυγιεινό, πρόχειρο φαγητό, αυτά θα σας σταματήσουν. Κάποιες προτάσεις περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά και γιαούρτι.
• Βρείτε έναν αντιπερισπασμό
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να καταστείλετε την τροφική φλυαρία είναι να βρείτε έναν περισπασμό. Την ώρα που θέλετε να φάτε ανθυγιεινό φαγητό, δοκιμάστε να κάνετε κάτι άλλο. Πηγαίνετε μια βόλτα, τηλεφωνήστε σε έναν φίλο ή διαβάστε ένα βιβλίο. Όσο πιο αποσπασμένοι είσαστε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ενδώσετε στις επιθυμίες σας.
• Εξασκηθείτε στο Mindful Eating
Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για να ελέγξετε την τροφική φλυαρία. Όταν τρώτε συνειδητά, είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσετε τα σημάδια της πείνας σας και να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Για να εξασκηθείτε σε αυτήν την πρακτική, προσπαθήστε να τρώτε αργά και χωρίς περισπασμούς. Δώστε προσοχή στη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά του φαγητού σας. Και το πιο σημαντικό, ακούστε το σώμα σας!
• Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής
Καταγράψτε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε, προκειμένου να εντοπίσετε αν πεινάτε μετά τα γεύματά σας ή πότε ακριβώς αναζητάτε ανθυγιεινές τροφές – π.χ. όταν είσαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.
• Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σοφία Κουτρίδου για τις πληροφορίες. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Ιmproveat, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Master Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity), μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.
Info: Εθνικής Αντίστασης 1, Διαβατά, τηλ.: 2314 040484, sofisofikout@gmail.com Follow @IMPROVEAT on Instagram
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023