fbpixel

Search icon
Search
Flowing Free: Το γλυπτό που τιμά τους αγώνες των Ιρανών γυναικών
ARTS & CULTURE

Flowing Free: Το γλυπτό που τιμά τους αγώνες των Ιρανών γυναικών

Το μνημείο που σέβεται την γυναικεία φύση μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας θυμίζει στιγμές της τέχνης ως απάντηση στην κοινωνική αναταραχή


Πόνος, θλίψη και αγανάκτηση κυριαρχούν σε κάθε γυναικεία ψυχή μετά την είδηση του θανάτου της 22χρονης Mahsa Mini. Οι διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου δεν έχουν τέλος, μεταφέροντας το ηχηρό μήνυμα της ισότητας απέναντι σε κάθε "αστυνομία της ηθικής". Η φωνή αγανάκτησης κάθε Ιρανής, η οποία χωρίς φόβο καίει τη μαντίλα της και κόβει τα μαλλιά της σε ένδειξη πένθους, έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για αρκετούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη κατασκευή του γλυπτού με τίτλο "Flowing Free", το οποίο έχει τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας της Τεχεράνης. Δημιουργός του είναι ο αρχιτέκτονας με έδρα το Λονδίνο, Tim Fu, ο οποίος ξεχωρίζει για τα φουτουριστικά designs του, με strict γραμμές, μιμούμενα τα patterns της φύσης. Ο ίδιος είναι γνωστός για τα projects του με το αρχιτεκτονικό γραφείο "Zaha Hadid Architects" , αλλά και ως guest instructor της σχολής σχεδίου του Harvard. Ο Fu θέλησε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο την γυναικεία δύναμη και γενναιότητα, γι΄αυτό και το μνημείο που δημιούργησε αποτελεί έναν προσωπικό ύμνο προς τους συνεχείς αγώνες των γυναικών. 

307860599-773617683897457-4829477158133243621-n.jpg
@ti.fu

"Flowing Free" σημαίνει ελευθερία στην κίνηση και στην έκφραση, αλλά και πρόοδος. Η πρώτη ημερομηνία, στην οποία σχηματίστηκε η συγκεκριμένη φράση χρονολογείται στο 1875. 

Η τέχνη ως απάντηση στη βία

2015204-vld.webp
"In Love We Trust", Franco Moschino

Πολλές είναι οι φορές, στις οποίες η τέχνη και η δημιουργικότητα πάλεψαν ενάντια σε παγκόσμια κοινωνικά φαινόμενα που καταπατούσαν την ανθρώπινη ελευθερία και ισότητα. Η ανάγκη για πολιτισμική κατανόηση έδωσε το κίνητρο σε πολλούς σημαντικούς artists και designers να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα όσον αφορά την ενότητα και τη δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το "In Love We Trust", ένα περίτεχνο σακάκι, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Franco Moschino στο αποκορύφωμα της επιδημίας του HIV/AIDS στην Ευρώπη. Ο ίδιος πάντα προσπαθούσε μέσα από τα δημιουργήματά του να επικοινωνήσει τις προσωπικές του αξίες και τον τρόπο που έβλεπε τη ζωή. 

ngc-46873b-low-res.jpg
Soundsuit, Photo: NGC

Ο καταξιωμένος σύγχρονος καλλιτέχνης Nick Cave, δημιούργησε το 1992 το πρώτο του "Soundsuit" ως άμεση απάντηση στο συγκλονιστικό γεγονός του άγριου ξυλοδαρμού του Αφροαμερικανού Rodney King από τέσσερις αστυνομικούς του Los Angeles και στις ταραχές που ακολούθησαν. Ο ίδιος, έχοντας την ίδια καταγωγή, θέλησε να μοιραστεί την αδικία της κοινωνίας προς την αφροαμερικανική κοινότητα. Άρχισε να συλλέγει κλαδιά, πεταμένα αντικείμενα που έβρισκε στις σιδηροδρομικές γραμμές, υφάσματα και αντικείμενα από υπαίθριες αγορές και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών και με αυτά συνέθεσε το κοστούμι.

200858-600x904.webp
"Gamin" της Augusta Savage

Ο Αφροαμερικανή ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα, Augusta Savage, πάλευε μέσα από την τέχνη του σε όλη τη διάρκεια της ζωής της ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό. Το έργο της με όνομα "Gamin" αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή δημιουργήματά της, το οποίο αντιπροσώπευε την αξιοπρέπεια και την ελπίδα στα παιδιά που πάλευαν για την επιβίωση στους δρόμους της γειτονιάς του Harlem.