fbpixel

Search icon
Search
Fear of Flying: Τι σας προκαλεί φόβο για τα αεροπλάνα και πώς να το αντιμετωπίσετε
LIFE & CAREER

Fear of Flying: Τι σας προκαλεί φόβο για τα αεροπλάνα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το flight anxiety είναι πιο συχνό απ' ότι πιστεύετε


Πόσα ταξίδια έχετε αποφύγει μόνο και μόνο για να μην βρεθείτε στο αεροπλάνο; Πόσες φορές έχετε αποφασίσει να κοιτάξετε τον φόβο σας κατάματα, αλλά τελικά κάτι σας εμποδίζει να κάνετε το τελευταίο βήμα γιατί σας κυριεύει αυτός ο «κόμπος στο στομάχι»; Αν δεν έχετε βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση - οι αρνητικές σκέψεις να «χορεύουν» στο μυαλό σας, τα χέρια σας να ιδρώνουν, να νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο - δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο κι επώδυνο πράγμα είναι ο φόβος για τα αεροπλάνα. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, οι άνθρωποι που βιώνουν όλα τα παραπάνω είναι εγκλωβισμένοι, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους και νιώθουν ότι κάτι άλλο «μεγαλύτερο» απ' αυτούς καθορίζει τη ζωή τους.

Ενώ η κλινική διάγνωση της αεροφοβίας - ο φόβος των πτήσεων - είναι αρκετά σπάνια, καθώς σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις επηρεάζει μόνο το 2,5% του πληθυσμού, το γενικό άγχος για τις πτήσεις είναι πολύ πιο συχνό. Επιπλέον, ορισμένοι επιβάτες ανησυχούν για τα μικρόβια και τους ιούς και άλλοι απλώς αγχώνονται ότι μπορεί να αισθανθούν άγχος σε ένα αεροπλάνο.


Όποια κι αν είναι η δική σας αφορμή, παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον φόβο σας για τις πτήσεις ή το άγχος της πτήσης.

Η γνώση είναι το παν

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορία (FAA) υπάρχει 1 στις 11 εκατομμύρια πιθανότητες να εμπλακεί κάποιος σε αεροπορικό ατύχημα και ακόμη και αν αυτό συμβεί, το 96% των επιβατών καταφέρουν να επιβιώσουν. Plus, αξίζει να γνωρίζετε ότι τα αεροπλάνα υποβάλλονται σε μια σειρά ελέγχων μέχρι να φτάσουν στη θέση της απογείωσης. Αν θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας, δεν έχετε παρά να μελετήσετε για την κατασκευή τον αεροπλάνων και για το πως καταφέρνουν να πετούν σ' αυτά τα υψόμετρα.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της αντικατάστασης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «διαβάσει» μόνο όσα εμείς του δώσουμε. Αν συνέχεια κάνετε σκέψεις όπως «Φοβάμαι ότι το αεροπλάνο θα πέσει» μπορείτε να τις αντικαταστήσετε. Αναιρέστε την προηγούμενη με μία άλλη, η οποία θα είναι ρεαλιστική και θα έχετε θετικό πρόσημο. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «Το ξέρω ότι η πτήση με τρομάζει, αλλά είμαι σε καλά χεριά και το αεροπλάνο δεν θα πέσει» ή «Είμαι ασφαλής». Κάθε φορά που σας κυριεύει η αρνητική σκέψη θα επαναλάβετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Μάλιστα, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία μερικές μέρες πριν από την πτήση σας, για να κάνετε εξάσκηση.

shutterstock-1325582720.jpg

Αποσπάστε την προσοχή σας

Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να γνωρίζετε για τον εγκέφαλό μας είναι ότι δεν μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Γι' αυτό μπορείτε να τον «ξεγελάσετε». Δημιουργήστε από νωρίς μία λίστα με όσα θέλετε να ολοκληρώσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης και για να έχετε ακόμα ένα παραπάνω κίνητρο - έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω σ' όλη την πτήση την ίδια σελίδα, κρατώντας ανάποδα το περιοδικό - για κάθε τι που τελειώνετε επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε τον λόγο που κάνετε αυτό το ταξίδι

Εκτός από το ότι πρόκειται για μία μεγάλη προσωπική πρόοδο και θα πρέπει να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, τις περισσότερες φορές και κυρίως το καλοκαίρι, το ταξίδι με το αεροπλάνο συνδέεται με διακοπές, με αγαπημένα πρόσωπα και με ευχάριστες στιγμές. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να «φτάσετε» στον προορισμό σας. Βιώστε τα συναισθήματα που δημιουργούνται, «επισκεφθείτε» όλα όσα θέλετε και δημιουργήστε την λίστα με τα to do σας. Αφεθείτε στη στιγμή και μόλις τα ανοίξετε θα έχετε ήδη προσγειωθεί.

Κάντε προσομοίωση

Από τις προηγούμενες μέρες μπορείτε να ξεκινήσετε να συνηθίζετε σ' αυτήν τη συνθήκη. Πώς θα το πετύχετε; Θα κάνετε μία προσομοίωση από την ώρα που φεύγετε από το σπίτι για το αεροδρόμιο μέχρι τη στιγμή που φτάνετε στον προορισμό σας. Θα αφήσετε το μυαλό σας να «ταξιδέψει» και θα πλαισιώσετε αυτήν τη συνθήκη με τα πιο θετικά συναισθήματα. Δοκιμάστε το και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχει. Οι πιλότοι άλλωστε πως τα καταφέρνουν στον προσομοιωτή;

shutterstock-1499148455.jpg

Εκπαιδευτείτε στις αναπνοές

Αν βρίσκεστε στον αέρα και νιώθετε ότι το άγχος έχει αρχίσει να σας κυριεύει, μια σειρά από ασκήσεις αναπνοών θα σας βοηθήσει. Η βαθιά αναπνοή αυξάνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει μια κατάσταση ηρεμίας. Η εστίαση στην αναπνοή θα μας απομακρύνει και τις αρνητικές σκέψεις. Εισπνεύσετε από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σας και εκπνεύστε από το στόμα, κολλώντας την στα πλευρά σας. Μάλιστα υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν σ' αυτήν τη διαδικασία και να σας βάλουν πιο «βαθιά» στον διαλογισμό. 

Αποφύγετε τον καφέ

Ο καφές αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν' αυτού προτιμήστε ροφήματα, τα οποία έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, όπως είναι το χαμομήλι με μέλι.