fbpixel

Search icon
Search
Ένας πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους με minimal προσέγγιση
INTERIORS

Ένας πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους με minimal προσέγγιση

Με την υπογραφή του Στέφανου Σκαρλακίδη


Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με το άψογο interior design. Βασικό στοιχείο της σύνθεσής του ήταν η δημιουργία ενός υβριδικού χώρου, ικανού να συστεγάσει ποικίλες χρήσεις μέσα σε μια ενιαία χωρική ταυτότητα. Περιηγηθείτε στα δωμάτιά του και κατανοήστε την οπτική του. 

kentrikh1.jpg

Η αρχιτεκτονική μελέτη επιχειρεί τη διαμόρφωση μιας ροϊκής αλληλουχίας χώρων, κάθε στοιχείο του οποίου θα αποτελεί αφορμή για εξερεύνηση, παιχνίδι και μάθηση. Η διαρρύθμιση του ακινήτου και η ανάπτυξή του σε τέσσερα επίπεδα σε συνδυασμό με τις ανάγκες του πολυχώρου λήφθηκαν σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό. Ο χειρισμός της κάτοψης και ο σχεδιασμός των επιμέρους χώρων είχε γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα στις καθημερινές ανάγκες, με πρόβλεψη των μελλοντικών απαιτήσεων, την πολυχρηστικότητα, τα πολλαπλά σενάρια κινήσεων και δραστηριοτήτων με την πάγια διάκριση των επιπέδων ανά ηλικιακό φάσμα και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

3-PkWH6.jpg

Στο ισόγειο, ο χώρος υποδοχής μεταιχμιακός και επίσημος, καλωσορίζει τον επισκέπτη-χρήστη και διαχέει την κίνηση στους υπόλοιπους χώρους του συγκροτήματος. Η χωρική αυτή διάχυση σηματοδοτείται με τα γραμμικά φωτιστικά της οροφής. Στο ίδιο επίπεδο ο χώρος του καφέ, αποτελεί μια ζεστή γωνιά που προσομοιάζει την αίσθηση ενός αστικού καθιστικού πλαισιωμένου από δύο «παρενθέσεις», δηλαδή το γωνιακό υαλοστάσιο και τις ξύλινες συνθέσεις-βιβλιοθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Α’ όροφος είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για τους μικρούς επισκέπτες. Οι δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες αποκτούν μια ανάλαφρη θεματολογία και μετατρέπονται σε αίθουσα παιχνιδιού και άθλησης, αίθουσα εικαστικών, πειραματισμών και θεάτρου, για άπειρες ώρες δημιουργικής διασκέδασης.

2-boUkZ.jpg

Ο B’ όροφος, από την άλλη, αποβλέπει στους μεγάλους χρήστες του συγκροτήματος. Οι δύο αίθουσες αντίστοιχα με τις παιδικές έχουν σαφή στόχευση, η μεν μια σε χρήση άθλησης, ενώ η δε άλλη σε χώρο δημιουργίας κι έκφρασης. Στο επίπεδο του υπογείου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-παρουσιάσεων στοχεύει στο να στεγάσει τις ομαδικές συζητήσεις και τα σεμινάρια.

1-A8WTM.jpg

Στο σύνολό του το Skylife, υβριδικό με τον συγκερασμό των χρήσεων, χαρακτηρίζεται από την έμφαση στη λειτουργία μέσω μιας minimal προσέγγισης με καθαρές γραμμές εντείνοντας την αίσθηση της τάξης και της υγιεινής. Η συνθεσή του επιδιώκει τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου ικανού να στεγάσει όλο το ηλιακό φάσμα των χρηστών. Ένας χώρος πρωταγωνιστής μα συνάμα και σκηνικό όμορφων αναμνήσεων.

Who is Who 

skarlakidis-tsaldari.JPG

Ο Στέφανος Σκαρλακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Έλαβε το δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Bόλος) το 2010. Το 2011 απέκτησε ΜArch στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Kingston (Λονδίνο). Το 2012 ίδρυσε το "Skarlakidis Architecture Studio", ενώ από το 2016 συνεργάζεται με την Πολυξένη Τσαλδάρη των "DP Architects". Παράλληλα με τις σπουδές του έχει συνεργαστεί με το αρχιτεκτονικό γραφείο «149, Δημήτρης Φιλιππιτζής & Συνεργάτες», ενώ έχει κάνει πρακτική στο «Α.Μ. Κωτσιόπουλος και Συνεργάτες». Έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία μεταξύ αυτών "Dimitris Simonis Architects" και "40.22. Architects". Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε φοιτητικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. 

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τη «∆ιαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου μνημειακού συνόλου Επταπυργίου Δήμου Θεσσαλονίκης», το τρίτο βραβείο για τη «διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ορφανοτροφείου του Βόλου» και οι συμμετοχές του στους διαγωνισμούς «Δ. Αρεοπαγίτου 2008: αντιμετώπιση των πίσω όψεων των διατηρητέων κτιρίων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19», «Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας Δήμου Θεσσαλονίκης» και «Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς». Έργο του έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφίες: studiovd.gr / Ν. Βαβδινούδης - Χ. Δημητρίου