Tο νησί Mamula αναδύεται από την Αδριατική Θάλασσα στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Μαυροβουνίου στα πλούσια γαλάζια νερά του κόλπου του Κότορ. Το 1853, ένα φρούριο χτίστηκε στο νησί για να προστατεύσει τον κόλπο - που πλέον αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, αυτή η απίστευτη τοποθεσία είναι ένα μέρος για να επισκεφθεί κανείς και να ανακαλύψει. Η εξαιρετική δομή του αρχικού οχυρού ήταν το τέλειο εφαλτήριο για να δημιουργηθεί μια νέα ιστορία για το νησί Mamula, αφού μετατράπηκε σε ένα συγκλονιστικής ομορφιάς ξενοδοχείο.
Στον σχεδιασμό του interior design για το νέο ξενοδοχείο στο νησί, στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας We studio ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου η προσέγγιση είναι εντελώς ολιστική: Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα έπιπλα κατά παραγγελία και τα επιπλέον στοιχεία ενώνονται για να σχηματίσουν ένα περιβάλλον όπου κάθε ο επισκέπτης μπορεί να αισθάνεται συνδεδεμένος με το μέρος.
Σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης σχεδιασμού, η ομάδα αναζήτησε μια ποικιλία πολιτιστικών αναφορών για να δημιουργήσει μια σύγχρονη επανερμηνεία ενός καταφυγίου. Η έμπνευση κυμαινόταν από την κληρονομιά των τοπικών βιοτεχνικών επαγγελμάτων (όπως η κεραμική και οι παραδοσιακές τεχνικές κουφωμάτων επίπλων) έως το μινιμαλιστικό στυλ του μέσου αιώνα και την αφηρημένη τέχνη. Αυτές οι επιρροές συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα: πολυπλοκότητα και φινέτσα συνδυάζονται τόσο με τη τοπική αρχιτεκτονική γλώσσα όσο και με σεβασμό για τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού. Ομοίως, τα υλικά που επιλέχθηκαν αντλούνται από την παράδοση, ενώ παραμένουν μοντέρνα και ανθεκτικά: φυσική πέτρα, παλαιωμένος ορείχαλκος, ξύλο βελανιδιάς και βιολογικά υφάσματα.
«Εκμεταλλευόμενοι τη στοχαστική ατμόσφαιρα που αντηχεί το νησί, πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα θαυμαστό μέρος», λένε οι ίδιοι.
Το κυρίαρχο μοτίβο της αρχικής κατασκευής του οχυρού είναι η αψίδα – σύμβολο δύναμης και στήριξης αλλά και ανανέωσης και ανοίγματος. Στην αρχαία μυθολογία, οι καμάρες και οι πόρτες θεωρούνταν κατώφλια μεταξύ χρόνου και χώρου και σε πιο μοντέρνους χρόνους ως σύμβολα της επεκτατικότητας του ουρανού. Στην επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια καθηλωτική εμπειρία για τους επισκέπτες του νησιού Mamula, οι επαναλαμβανόμενες καμάρες του οχυρού αναδημιουργούνται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, το μοτίβο της καμάρας ήταν το σημείο εκκίνησης για την custom σειρά επίπλων που τοποθετήθηκαν σε όλο το ξενοδοχείο. H ολιστική προσέγγισή της αρχιτεκτονικής ομάδας στο interior design περιλαμβάνει τόσο το φυσικό τοπίο όσο και το αρχικό φρούριο του 19ου αιώνα. Είναι ένα μέρος βιώσιμης πολυτέλειας, όπου τα αντικείμενα γερνούν όμορφα καθώς αναπτύσσουν όλο και περισσότερο χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου. Kάθε επισκέπτης μπορεί να κάνει το δικό του ταξίδι για να ανακαλύψει τι μπορεί να του προσφέρει αυτό το αξιόλογο μέρος.