fbpixel

Search icon
Search
Έλλειψη βιταμίνης Β12: Σημάδια, συμπτώματα και λύσεις
WELLNESS

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Σημάδια, συμπτώματα και λύσεις

Κάντε ένα check-up όποτε είναι απαραίτητο


Το καθημερινό άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαθλιωμένοι, σαν να μη ζείτε τη ζωή σας και αντιθέτως αυτή να σας οδηγεί. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα με πολλούς τρόπους, αλλά αν αισθάνεστε νωθροί και γενικά αδιάθετοι, μια ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να είναι η αιτία. Εν ολίγοις, οι ανεπάρκειες βιταμινών συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν έχει επαρκή αποθέματα βιταμινών, οι οποίες μπορούν να αναστείλουν ορισμένες κρίσιμες κυτταρικές λειτουργίες. Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Β12—η απαραίτητη βιταμίνη είναι πολύ έντονη, ειδικά όταν πρόκειται για επίπεδα ενέργειας. Αλλά ξέρετε πραγματικά γιατί η Β12 είναι τόσο ζωτική για την υγεία σας; 

273196524-1109720686430578-8879018414247404985-n.jpg

Τι είναι η βιταμίνη Β12;

Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η Β12 βοηθούν το σώμα να εκτελεί κρίσιμες λειτουργίες. Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Η ιατρική της ονομασία είναι κοβαλαμίνη. Το βασικό της στοιχείο είναι ότι το σώμα δεν μπορεί να τη φτιάξει μόνο του και λαμβάνεται αποκλειστικά από τροφές ή συμπληρώματα. Η Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, μερικά φασόλια και προστίθεται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτή η θρεπτική ουσία έχει μια σειρά από οφέλη, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό ή στους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας μετατρέπει την ενέργεια. Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του σώματός μας. Παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην υγεία των νεύρων και του εγκεφάλου.

Σημάδια ότι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Δεδομένου ότι η Β12 είναι άφθονη σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα που δεν καταναλώνουν αυτές τις τροφές, όπως οι βίγκαν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια Β12. Μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:  

woman-streetstyle.jpeg

  • Αναπτύσσετε αναιμία:  Μπορεί να έχετε έλλειψη σε Β12 εάν το σώμα σας δεν την απορροφά σωστά. Αυτό είναι σύνηθες, με έναν συγκεκριμένο τύπο αναιμίας. Πιο συγκεκριμένα αφορά μια αυτοάνοση πάθηση που καταστρέφει τα κύτταρα στο στομάχι που παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας. Ο εσωτερικός παράγοντας είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της Β12, οπότε αν είναι πολύ χαμηλός, πέφτουν και τα επίπεδα Β12.
  • Βιώνετε κόπωση ή γενική σύγχυση: H ανεπάρκεια Β12 συχνά εκδηλώνεται ως κόπωση, αδυναμία και προβλήματα με τη μνήμη και την προσοχή. Αν και αυτά τα σημάδια είναι λίγο γενικά, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καλό σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση μιας ανεπάρκειας βιταμινών. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολία συγκέντρωσης.

Αιτίες ανεπάρκειας

Όπως προαναφέρθηκε, ο πιο συνηθισμένος ένοχος της ανεπάρκειας Β12 είναι η αδυναμία ενσωμάτωσης αρκετών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας —ειδικά αν αποφεύγετε το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να φροντίζετε να τη λαμβάνετε εξωτερικά  αλλιώς θα αντιμετωπίσετε ανεπάρκεια. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες που έχουν να κάνουν με την αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει σωστά τη Β12. Άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ανεπάρκεια Β12. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι γαστρεντερικές παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η κολίτιδα ή οι αυτοάνοσες παθήσεις επηρεάζουν την ικανότητα του γαστρεντερικού σωλήνα να απορροφά τη Β12.

best-checked-blazers-street-style-checked-blazer-white-shirt-jeans-red-bag-getty-images-696x464.jpg

Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία μιας ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι σχετικά εύκολη. Φυσικά, οι ημερήσιες ποσότητες διαφέρουν πάντα από άτομο σε άτομο και ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι «οι συνιστώμενες δόσεις ποικίλλουν» και συνιστάται η συμβουλή γιατρού για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεραπευτικών επιλογών.

  • Συμπλήρωμα Διατροφής: Εάν δεν θέλετε να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε Β12, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την ανεπάρκεια με ένα συμπλήρωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν Β12 ως μέρος μιας εξατομικευμένης καθημερινής βιταμίνης και η δόση της καθορίζεται από τις ατομικές ανάγκες του καθενός. Μια πολύ μικρή μειοψηφία ανθρώπων δεν μπορεί να απορροφήσει τη Β12 σε μορφή χαπιού και χρειάζεται να τη λάβει μέσω άλλου συστήματος χορήγησης. Υπάρχουν υπογλώσσιες και ρινικές μορφές, καθώς και ενέσεις.
  • Ενέσεις Β12: Οι ενέσεις Β12 αποτελούνται από μια ενδομυϊκή ένεση βιταμίνης Β12 διαφόρων δόσεων με βάση τις ανάγκες των ασθενών και την ικανότητα επεξεργασίας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις και παρακάμπτει τυχόν ανικανότητες απορρόφησης στο έντερο και οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της καθαρής βιταμίνης Β12.