fbpixel

Search icon
Search
Τελικά επηρεάζει η συντήρηση τροφίμων τα θρεπτικά τους συστατικά;
WELLNESS

Τελικά επηρεάζει η συντήρηση τροφίμων τα θρεπτικά τους συστατικά;

Μυστικά για να πετύχετε την τέλεια ισορροπία στη διατροφή σας


Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών μπορεί σαφώς να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και την υγεία του οργανισμού σας. Για να είστε όμως συνεπείς, στη διαπίστωση αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβετε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε το φαγητό σας καθώς έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην ποσότητα των θρεπτικών ουσιών σε αυτό. Βρασμός, grill, κατάψυξη και τηγάνισμα αλλάζουν τις συνισταμένες και δημιουργούν το δικό τους διαφορετικό ισοζύγιο στα συστατικά κάνοντας κάθε μερίδα να διαφέρει από τις αρχικές προδιαγραφές της.

Έτσι, με τα food trends να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο καθώς και με τις απαιτήσεις του οργανισμού σε απαραίτητα συστατικά να είναι αυξημένες ίσως έφτασε η στιγμή να προσθέσετε ένα ακόμη check στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα. Αποκτήστε τον απόλυτο έλεγχο κάνοντας για ακόμη μια φορά τη σωστή επιλογή. 

Βρασμός

threptika-sistatika-mageirema-1.jpeg

Pros: Το βρασμένο ψάρι αποδείχθηκε ότι διατηρεί την περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Cons: Τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C παρόλα αυτά κατά τον βρασμό η μεγαλύτερη ποσότητά της χάνεται. Μιλώντας με αριθμούς, η συγκεκριμένη μέθοδος μαγειρέματος μειώνει τη βιταμίνη C περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καθώς για παράδειγμα το μπρόκολο και το σπανάκι μπορεί να χάσουν παραπάνω από 50%. Αυτό συμβαίνει καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο είναι υδατοδιαλυτό με το ίδιο αποτέλεσμα να επέρχεται και στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. 

Tip: Μειώστε τον χρόνο που βράζετε τα λαχανικά σας για να διατηρήσετε το maximum των συστατικών τους. Δοκιμάστε να αφήσετε το μπρόκολο στην κατσαρόλα μόλις για 1,5 λεπτό και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

Barbecue 

threptika-sistatika-mageirema-2.jpg

Pros: Το κρέας πάνω από τη φωτιά, διατηρεί περισσότερη ριβοφλαβίνη και θειαμίνη συγκριτικά με τον βρασμό. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή.

Cons: Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους μαγειρέματος λόγω της μεγάλης γεύσης που δίνει το φαγητό. Ωστόσο, μέχρι και το 40% των βιταμινών Β και των μεταλλικών στοιχείων μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια της ψησίματος. Αυτό που φυσικά είναι απόλυτα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως δημιουργούνται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Οι καρκινογόνες αυτές ουσίες σχηματίζονται όταν το λίπος από το ψημένο κρέας στάζει από τη σχάρα στη θερμή επιφάνεια του κάρβουνου.

Tip: Επιλέξτε κομμάτια κρέατος χωρίς λίπος ή για να είστε απόλυτα ασφαλείς κάντε το grilling eco-friendly και πείτε «ναι» στα ψητά λαχανικά!

Χρήση φούρνου

threptika-sistatika-mageirema-3.jpg

Pros: Οι απώλειες βιταμινών είναι ελάχιστες με αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε τις γλυκές αλχημείες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. 

Cons: Παρόλα αυτά, λόγω του αρκετού χρόνου μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, οι βιταμίνες Β στο κρέας είναι δυνατόν να μειωθούν κατά 40%. 

Tip: Αποφεύγοντας τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή απλώς επιλέγοντας να βάλετε στον φούρνο σας ένα κέικ θα καταφέρετε να έχετε την ιδανική μέθοδο μαγειρέματος. 

Τηγάνισμα

threptika-sistatika-mageirema-4.jpg

Pros: Το τηγάνισμα διατηρεί βιταμίνες Β και μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα ινών στις πατάτες κάνοντας το άμυλο που περιέχουν, ανθεκτικότερο. 

Cons: Τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα λίπη είναι πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς μπορούν να μειωθούν έως και 70-85%. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όταν το λάδι θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχηματίζονται τοξικές ουσίες που ονομάζονται αλδεΰδες. Οι αλδεΰδες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Tip: Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις τηγανιτές πατάτες, τότε μπορείτε να τις βράσετε για 10 λεπτά και αφού τις στραγγίξετε καλά, να τις προσθέσετε στη συνέχεια στο τηγάνι.

Plus one: Κατάψυξη τροφίμων

threptika-sistatika-mageirema-5.png

Αν και η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποτελεί μέθοδο μαγειρέματος, αναμφίβολα θα σας έχει απασχολήσει έστω και μία φορά το κατά πόσο επηρεάζει την ποιότητα των τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών. Ωστόσο, ορισμένα αρχίζουν να διασπώνται όταν τα κατεψυγμένα προϊόντα αποθηκεύονται για περισσότερο από έναν χρόνο. 

Τα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών, βιταμίνης Ε, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων βρέθηκαν από έρευνες να είναι παρόμοια σε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το γεγονός πως ακόμη και η αντιοξειδωτική ιδιότητά τους παραμένει σχεδόν σταθερή. Έτσι, από τους ειδικούς καθώς και από εμάς έχουν το απόλυτο «ναι» και περνούν στην επόμενη φάση δημιουργώντας τα καλύτερα smoothies