fbpixel

Search icon
Search
Κεφάλαιο Βιταμίνες: Γνωρίζετε από που μπορείτε να προσλάβετε την κάθε μία ξεχωριστά;
WELLNESS

Κεφάλαιο Βιταμίνες: Γνωρίζετε από που μπορείτε να προσλάβετε την κάθε μία ξεχωριστά;

Μάθετε περισσότερα για τα απαραίτητα στοιχεία του οργανισμού


Όλοι γνωρίζουμε, από μικρή ηλικία  πόση μεγάλη σημασία έχουν για την υγεία μας οι βιταμίνες. Στους περισσότερους από εμάς έχει μείνει και χαραγμένη η φράση «πιες γρήγορα τον χυμό πριν φύγουν οι βιταμίνες». Όσο μεγαλώνουμε, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τους πραγματικούς λόγους που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι.

Τα οφέλη τους ποικίλουν και το σίγουρο είναι πως όσοι προσέχουν τον τρόπο ζωής τους, τις διατροφικές τους επιλογές και τις συνήθειές τους εντοπίζουν περισσότερα θετικά στην καθημερινότητά τους, συγκριτικά με τους υπολοίπους. Αυτό, επειδή οι βιταμίνες συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις σωματικές διαδικασίες, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στη ψυχολογία. Πιο αναλυτικά, προστατεύουν τις οστικές λειτουργίες, συμβάλλουν στην πήξη του αίματος και στον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, βελτιώνουν την όραση, την νευρομυϊκή λειτουργία, προσφέρουν ένα λαμπερό δέρμα και βοηθούν στην αναπαραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν το άγχος, την κακή ενέργεια, τον εκνευρισμό κτλ.

Γενικότερα, αποτελούν την άμυνα του οργανισμού και είναι αυτές που τον θωρακίζουν. Ακόμη και αν κάποιος εμφανίσει μειωμένη έλλειψή τους, αυτομάτως αυτό θα φανεί. Θα προκληθούν διάφορα συμπτώματα, από τα οποία θα καταλάβει πως κάτι συμβαίνει και θα πρέπει να προβεί σε εξετάσεις.

Τι είναι, όμως, πράγματι οι βιταμίνες;

Μιλάμε για μια τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι βασικές, ώστε να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα μια ζωντανή ύπαρξη. Δεν μπορούμε να τις συνθέσουμε μόνοι μας, γι αυτό και τις βρίσκουμε σε διαφορετικές πηγές την κάθε μια. Η συμμετοχή τους είναι αναγκαία, διότι ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών σε ενέργεια.

Επομένως, σε αυτό που θα πρέπει να εστιάζουμε είναι στην ημερήσια πρόσληψή τους. Η αλήθεια είναι πως οι βιταμίνες ανέρχονται σε πολλές κατηγορίες και όλες έχουν να προσφέρουν κάτι κάλο στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες από αυτές, που δεν θα πρέπει να αμελούμε. Είναι αυτές που χρειαζόμαστε περισσότερο και είναι εύκολο να τις εισπράξουμε, μέσω της τροφής.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε τις κύριες πηγές των βιταμινών

Βιταμίνη A

shutterstock-1773646040.jpg

Η υδατοδιαλυτή βιταμίνη σχηματίζεται στον οργανισμό από τις προβιταμίνες και έχει κατά κύριο λόγο αντιοξειδωτική δράση. Είναι ωφέλιμη για τα μάτια, τα οστά, το δέρμα, τα μαλλιά. Εμπεριέχεται στα λαχανικά, όπως στο σπανάκι, στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα ψάρια, στο γάλα, στα κίτρινα φρούτα, αλλά και στο συκώτι.

Βιταμίνη B

mango-ss-2020-nyar-life-in-bloom-003.jpg

Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε ένα σύμπλεγμα, καθώς αποτελείται από 8 διαφορετικά είδη: Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη. Η δράση τους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συμβάλλουν στην λειτουργία του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ψυχολογικού. Επιπλέον, βοηθούν στο να μειωθεί η αίσθηση της κόπωσης. Μπορούμε να τις βρούμε και σε ζωική και σε φυτική τροφή, όπως στα ρεβίθια (Β6), στο σολομό (Β12), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (φολικό οξύ).

Βιταμίνη C

shutterstock-1888722049.jpg

Αποκαλείται και ασκορβικό οξύ και είναι η βιταμίνη που έχει εξίσου αντιοξειδωτική δράση. Έχει πολλές ιδιότητες στον οργανισμό. Σχηματίζει το κολλαγόνο του δέρματος, διατηρεί μια φυσιολογική λειτουργία στα οστά, στο δέρμα, στα δόντια, στο νευρικό σύστημα, στον μεταβολισμό. Επιπρόσθετα, προστατεύει τα κύτταρα από το στρες, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και μειώνει την κούραση. Ανήκει στα φρούτα και στα λαχανικά, μερικά απ τα οποία είναι: η ντομάτα, το λεμόνι, οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Βιταμίνη D

zimmermann-resort-2019-campaign-1-880x500.jpg

Η γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου» υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική υγεία. Η επαρκή ποσότητά της βοηθάει στο σίδηρο, στις αρθρώσεις, στα οστά, στην πρόληψη ασθενειών και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού. Φυσικά, μπορούμε να την προσλάβουμε από τον ήλιο, αλλά τι γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο ή στις χώρες που ο καιρός δεν είναι το ίδιο ηλιόλουστος με την Ελλάδα; Μπορούμε να τη βρούμε στα λιπαρά ψάρια, στα μανιτάρια, στους κρόκους αυγών, σε ενισχυμένες τροφές, όπως για παράδειγμα στα δημητριακά.

Βιταμίνη E

shutterstock-1850455384.jpg

Η δράση της είναι ισχυρή, καθώς προστατεύει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει μια ομαλή και καλή λειτουργία των για τις αρτηρίες και είναι σημαντική για την πήξη του αίματος. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, το μοσχάρι, τα πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη K

shutterstock-1899164527.jpg

Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και ένα ακόμη θετικό είναι πως συμβάλλει στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δηλαδή στις λαχανίδες, στο μαρούλι, στο λάχανο, στο σπανάκι κτλ…