fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
HEALTH

Τι είναι το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Plus, όλες οι βιταμίνες που χρειάζεστε για να πείτε «αντίο» σε αυτό το συναίσθημα


Τώρα την άνοιξη, πέρα από τις αλλεργίες, νιώθετε και μια παραπάνω εξάντληση; Η λεγόμενη εαρινής κόπωση είναι κάτι που «βασανίζει» πολύ κόσμο αυτήν την εποχή! Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνήθως καταβάλει λίγο περισσότερο τις γυναίκες και, με την αλλαγή της ώρας, την αύξηση της θερμοκρασίας και, γενικότερα, την αλλαγή του κλίματος να μην αφήνουν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες. Υπάρχει, τελικά, τρόπος για να το αντιμετωπίσετε;

Ήρθε η ώρα να δώσετε τέλος στο αίσθημα της κόπωσης και να απολαύσετε στο έπακρο την πιο όμορφη εποχή του χρόνου!

Ποια είναι τα συμπτώματα;

zimmermann-spring-2019-ready-to-wear-campaign-2.jpg

Πρώτα απ' όλα, παρατηρείται έντονα η έλλειψη ενέργειας και η πεσμένη διάθεση. Ακόμα, συμπτώματα μπορεί να είναι οι ημικρανίες, η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, το αίσθημα ανησυχίας, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι πεπτικές διαταραχές, η υπερένταση, οι μυϊκοί πόνοι, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η απώλεια όρεξης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται κι εσείς να μη γνωρίζετε από πού ακριβώς προέρχεται πώς να δώσετε ένα οριστικό τέλος.

Οι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

196bd75af038912d185ea0421efde15b.jpg

Οι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου της εαρινής κόπωσης είναι εξ' ολοκλήρου στο χέρι σας, αφού αν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, απολαμβάνετε έναν επαρκή και ήσυχο ύπνο και κάνετε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας, τότε σίγουρα θα νιώσετε γρήγορα πολύ καλύτερα.

Οι απαραίτητες βιταμίνες είναι αυτές στις οποίες πρέπει να στραφείτε για να δείτε άμεσα τη διαφορά!

Τα γεύματα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα, τα οποία θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας και θα βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, παρέχοντάς σας ενέργεια. Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την τόνωση του οργανισμού είναι κυρίως αυτές του συμπλέγματος Β, οι οποίες προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό.

shutterstock-1149648821.jpg


Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) αναλαμβάνουν τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η Β2 (Ριβοφλαβίνη) είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του δέρματος, για τα κύτταρα του αίματος, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος, και συγχρόνως βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης. Η Β3 (Νιασίνη) απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των λιπών και των σακχάρων στο σώμα και ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης ενώ η Β5 προάγει τη νοητική απόδοση και βοηθά, επίσης, στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Οι δύο τελευταίες, αλλά υψίστης σημασίας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η Β6 (Πυριδοξίνη) και η Β12. Όσον αφορά στη βιταμίνη Β6, εκείνη ευθύνεται για διαδικασίες όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η μεταφορά οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Βοηθά επίσης στο να διατηρεί ο οργανισμός ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης. Η βιταμίνη Β12 από την άλλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη δημιουργία DNA, τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, βοηθά στο σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων κι ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας. 

Extra info: Όλες τις βιταμίνες Β θα τις βρούμε σε πολλά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά.

shutterstock-1480384091.jpg


Εξίσου σημαντικά στοιχεία που μεριμνούν για την ενίσχυση του οργανισμού είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας παρέχοντάς του τόνωση και ενέργεια. Αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει η πλειοψηφία των φρούτων και λαχανικών, όπως είναι το καρπούζι, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο.

Bonus, μην παραλείπετε να πίνετε νερό, αλλά και να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας! Άλλωστε, μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, να μειώσει την ενέργειά μας και, συνεπώς, να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Από την άλλη, η πρωινή άσκηση, με το φως του άπλετου ήλιου που μας χαρίζει η χώρα μας, θα βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις νέες ατμοσφαιρικές συνθήκες και η βιταμίνη D θα μας προσφέρει απλόχερα όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες.

shutterstock-743889451.jpg


Bonus tip:
Όλα συμπληρώματα διατροφής, τα βιταμινούχα ροφήματα ή η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με προσθήκη βιταμινών μέσα στην ημέρα, είναι κάτι που επίσης μπορείτε να καταναλώσετε. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει κι εσείς δεν έχετε παρά να προετοιμαστείτε για το υποδεχτείτε!

Πληροφορίες: Μαρτίνα Νικολάου, Medihelp International, WebMD