fbpixel

Search icon
Search
Βιταμίνη C: Οι φυσικοί τρόποι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο μένουμε σπίτι
HEALTH

Βιταμίνη C: Οι φυσικοί τρόποι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο μένουμε σπίτι

Ένα δυνατό boost έναντι κάθε μικροβίου


Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του. Ωστόσο, οι πολλαπλοί ρόλοι της στον οργανισμό και τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία την κάνουν να οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Ειδικά τώρα που οι ιώσεις είναι σε έξαρση είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της. Αυτά που γνωρίζουμε είναι πως είναι ένα υδατοδιαλυτό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι και πως η -κατά προσέγγιση- συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες. Αν και συνιστάται συνήθως να λαμβάνετε βιταμίνη C από τις τροφές, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους κάτι που στις σχολές υγείας -τουλάχιστον της Ελλάδας- σημειώνεται να αποφεύγεται αν αυτό είναι εφικτό. 

vitamin-c.jpg

Όπως μου δίδαξαν οι καθηγητές μου της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από τις τροφές και μόνο σε περίπτωση έλλειψης -κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων- να στρεφόμαστε σε συμπληρώματα. Έτσι, παρακάτω συγκεντρώσαμε 6 φυσικούς τρόπους για να επωφεληθείτε από τη βιταμίνη C. 

Kakadu Plum

Ένα super-food από την Αυστραλία που περιέχει 100 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Διαθέτει την υψηλότερη γνωστή συγκέντρωση βιταμίνης C, που φτάνει έως και τα 5.300 mg ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Ε και λουτεΐνη, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν και στην υγεία των ματιών. Η αντιοξειδωτική άμυνα που θα σας χαρίσει, προστατεύει αποτελεσματικά έναντι του οξειδωτικού stress αλλά και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Rose Hip

vitamin-c-1.jpg

Ονομάζεται και καρπός αγριοτριανταφυλλιάς και είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα πιο εξεζητημένα συμπληρώματα διατροφής. Αυτός ο μικρός, γλυκός και ιδιαίτερα αρωματικός καρπός από το τριαντάφυλλο, είναι γεμάτος με βιταμίνη C η οποία μεταξύ των άλλων απαιτείται για τη σύνθεση του κολλαγόνου που υποστηρίζει την ακεραιότητα του δέρματος καθώς μεγαλώνετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μειώνει τις ηλιακές βλάβες στο δέρμα, εξαλείφοντας τις ρυτίδες, την ξηρότητα και τον αποχρωματισμό και βελτιώνοντας τη συνολική της εμφάνιση. 

Chili Pepper

Μια πράσινη chili πιπεριά περιέχει περίπου 109 mg βιταμίνης C. Η ιδιαίτερη αυτή βιταμίνη βοηθά στην επούλωση των πληγών και στις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η δερματίτιδα. Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητά της σε  καψαϊκίνη -η ένωση που είναι υπεύθυνη για την καυτή γεύση της- μειώσει τον πόνο αλλά και δίνει εξαιρετική γεύση σε κάθε σας φαγητό.

Sweet Yellow Pepper

vitamin-c-2.jpg

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C της γλυκιάς κίτρινης πιπεριάς αυξάνεται καθώς αυτή ωριμάζει. Αναλογιστείτε πως μόνο μισό φλιτζάνι -75 γραμμάρια- παρέχει 137 mg, που είναι διπλάσιο από το ποσό που βρίσκεται στις πράσινες πιπεριές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως πέρα από όλα τα άλλα η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C είναι σημαντική για την υγεία των ματιών σας και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την εξέλιξη του καταρράκτη. Μια μελέτη σε περισσότερες από 300 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες με υψηλότερη πρόσληψη της είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο για αυτή τη νόσο.

Thyme

Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και μάλιστα διαθέτει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C όλων των μαγειρικών βοτάνων. Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε πως 28 γραμμάρια φρέσκου θυμαριού παρέχουν 45 mg βιταμίνης C. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως ακόμη και απλώς πασπαλίζοντας 1-2 κουταλιές της σούπας (3-6 γραμμάρια) αυτού του βοτάνου στο γεύμα σας προσθέτει 3,5-7 mg βιταμίνης C στη διατροφή σας, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την άμυνα σας και να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Έτσι, ενώ το θυμάρι είναι μια δημοφιλής θεραπεία για πονόλαιμους και αναπνευστικά προβλήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και αυτή του την ιδιότητα, η οποία βοηθά στη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργεί αντισώματα, καταστρέφει ιούς και βακτήρια και ενισχύει τα μολυσμένα κύτταρα.