fbpixel

Search icon
Search
Dry Brushing για την κυτταρίτιδα; Και όμως κάνει θαύματα
FACE & BODY

Dry Brushing για την κυτταρίτιδα; Και όμως κάνει θαύματα

Ανακαλύψτε το πιο καλά κρυμμένο μυστικό


Το καλοκαίρι είναι εδώ και εσείς ήρθε η στιγμή να ενδώσετε σε όλες τις παραδοσιακές "συνταγές" για ένα κορμί που θα λατρέψετε. Μια από αυτές παραμένει σταθερά το dry brushing. Με τις ρίζες του να πηγαίνουν βαθιά μέσα στα χρόνια αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα ομορφιάς με τους πελάτες να απολαμβάνουν όλα τα πολλαπλά οφέλη της. Άλλωστε, οι λάτρεις του beauty γνωρίζουν πως όλα επιτυγχάνονται μέσω του στεγνoύ βουρτσίσματος, το οποίο ακολουθείτε από ένα ζεστό μπάνιο και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με μια άμεση γενναιόδωρη εφαρμογή ενυδατικού λαδιού, κρέμας ή λοσιόν.

facial-dry-brushing.jpg

Οφέλη από το στεγνό βούρτσισμα

Πιο απαλό δέρμα, αυξημένη ροή αίματος, βελτιωμένη λάμψη, διέγερση λεμφικού συστήματος και μειωμένη εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του dry brushing. Με πιο απλά λόγια η τεχνική αυτή βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος αφαιρώντας τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, εξασθενώντας τα λιπίδια που τα συνδέουν μεταξύ τους και αφαιρώντας έτσι τα θαμπά και νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτοντας  τα υγιή κύτταρα του δέρματος. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα οφέλη του στεγνού βουρτσίσματος είναι η μείωση της κυτταρίτιδας στο σύνολό της, αλλά σύμφωνα με την πιστοποιημένη δερματολόγο Michele Green, MD, είναι ένα προσωρινό οπτικό αποτέλεσμα της πρακτικής. «Η αυξημένη κυκλοφορία από το στεγνό βούρτσισμα θα προκαλέσει αγγειοδιαστολή (διευρύνονται τα τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή)», εξηγεί. «Αυτό θα προκαλέσει ένα προσωρινό γέμισμα του δέρματος, κάνοντας την κυτταρίτιδα σας να φαίνεται λιγότερο ορατή».

Από την άλλη σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η κυτταρίτιδα είναι απλώς η συσσώρευση λίπους. Περιγράφεται ως μια βαριά, κολλώδης ουσία που κάθεται στα λιποκύτταρα, και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί ειδικά όσο περνάει ο καιρός. Ωστόσο, για την Αγιουρβέδα το στεγνό βούρτσισμα βοηθά στην απαλή διάλυση της κυτταρίτιδας διασπώντας τις εναποθέσεις λίπους και αποτρέποντας τη δημιουργία της επειδή το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία των λεμφικών περιοχών που είναι επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα. Ακόμη αυτή η πρακτική μπορεί να είναι εξαιρετική και συναισθηματικά. Δεδομένου ότι το στεγνό βούρτσισμα διεγείρει το λεμφικό σύστημα και βοηθά στη γρήγορη απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες, στη θεωρία της Αγιουβέρδα αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει μια απίστευτα ηρεμιστική εμπειρία και να γίνει ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το στρες και να χαλαρώσετε τους μυς.

dry-brushing.jpg


Πώς να εξασκήσετε το στεγνό βούρτσισμα

Ενώ οι δερματολόγοι και οι "αγιουρβεδιστές" διαφωνούν όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιστήμη του στεγνού βουρτσίσματος, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι, όταν γίνεται σωστά, το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας (τουλάχιστον προσωρινά). 

  • Βήμα πρώτο επιλέξτε τη σωστή βούρτσα: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες που έχει εύκολη λαβή. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να προσεγγίζετε δύσκολες γωνίες.
  • Βήμα δεύτερο βουρτσίστε με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω: Με κυκλικές, περιστροφικές κινήσεις, τρίψτε τη βούρτσα πάνω από το δέρμα ξεκινώντας από τα πόδια και προχωρώντας προς τα πάνω προς την καρδιά για να κάνετε σωστά μασάζ στο λεμφικό σύστημα. Αποφεύγετε τυχόν περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν φλεγμονή, γρατσουνιές ή ανοιχτές πληγές. Κάντε το πριν από το μπάνιο ή το ντους και αμέσως μετά εφαρμόστε άφθονη ποσότητα από την ενυδατική κρέμα σας.
  • Βήμα τρίτο επαναλάβετε έως τρεις φορές την εβδομάδα: Μετά τον πρώτο γύρο στεγνού βουρτσίσματος, μπορεί να νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε την τεχνική κάθε μέρα. Παρόλα αυτά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα κρατήστε το σε χαμηλή συχνότητα. Και όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας εάν έχετε μια υπάρχουσα πάθηση του δέρματος ή εάν εμφανιστεί κάτι μετά από το dry brushing.
https-cdncnncom-cnnnext-dam-assets-190326151705-dry-brushing-lead.jpg

Τι ισχύει τελικά; 

Το στεγνό βούρτσισμα προέρχεται από την Αγιουρβέδα και όσοι ασκούν την Αγιουρβέδα πιστεύουν ότι το στεγνό βούρτσισμα μπορεί -πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη του- να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού κυτταρίτιδας. Οι λάτρεις του στεγνού βουρτσίσματος ορκίζονται σε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά αυτή τη στιγμή, η τρέχουσα έρευνα στην οποία έχουμε πρόσβαση αποδεικνύει μόνο ότι το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να γεμίσει προσωρινά το δέρμα για να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όχι να τη διαγράψει οριστικά ή να αποτρέψει τη δημιουργία της.