Με την επιθυμία να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, αλλά και να ξαναβρούμε την καλή μας διάθεση, περιμένουμε τις φετινές, διαφορετικές γιορτές, υιοθετώντας τη διατροφή που θα μας κάνει όχι μόνο υγιείς, αλλά καιχαρούμενους. Το έχουμε ανάγκη!
Όλο και περισσότερες έρευνες τεκμηριώνουν ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής, λόγω της ρύθμισης των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Ψάχνοντας στο βιοχημικό παζλ των συναισθημάτων ανακαλύψαμε ουσίες που επιδρούν ευνοϊκά στη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση, μεταξύ των οποίων, η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) και οι ενδορφίνες. Οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων τα διατροφικά συστατικά επηρεάζουν τη συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών δεν είναι πλήρως κατανοητοί, το συμπέρασμα, όμως, είναι ότι πρέπει σίγουρα ν’ ακολουθείται από όλους μια ισορροπημένη διατροφή!
Υδατάνθρακες
Όσοι ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -τύπου Atkins ή πρωτεϊνικές- κινδυνεύουν να γίνουν καταθλιπτικοί ή ευερέθιστοι, κι αυτό γιατί αυτές οι ουσίες προάγουν τη σύνθεση της σεροτονίνης. Συνεπώς, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή, αρκεί να προσέχετε το είδος.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό αλεύρι)
Παρέχουν άμεση, αλλά προσωρινή ανακούφιση. Τα απλά σάκχαρα που περιέχουν αυτές οι τροφές απορροφούνται άμεσα και σε λιγότερο από μία ώρα η κακή διάθεση επιστρέφει.
Σύνθετοι υδατάνθρακες
Αντίθετα, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και η κινόα παραμένουν στον οργανισμό για περισσότερη ώρα και τονώνουν ψυχολογικά, χωρίς να παχαίνουν.
Αμινοξέα
Ορισμένα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη και η τρυπτοφάνη αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, που φτιάχνουν τη διάθεση. Υπάρχουν σε πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το γάλα, το κρέας, το ψάρι και το τυρί.
Βιταμίνες Β
Εμπλέκονται σε διάφορες λειτουργίες του νευρικού συστήματος και η χαμηλή πρόσληψή τους προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών. Απ’ όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος, περισσότερο σχετίζονται με τη διάθεση το φυλλικό οξύ, η Β12 και η Β6.
Βιταμίνη C
Συμμετέχει ως συνένζυμο στην παραγωγή της σεροτονίνης. Είναι απαραίτητη σε μια διατροφή για καλύτερη διάθεση.
Ω3 λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, κυρίως σε γυναίκες. Τα ιχθυέλαια συμμετέχουν σε βιοχημικές διαδικασίες που σταθεροποιούν τη διάθεση.
Μεταλλικά στοιχεία
Η έλλειψη μαγνησίου, σεληνίου ή ψευδαργύρου μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των υπεύθυνων για την ψυχολογική μας κατάσταση ουσιών.
Happy meals
•Λιπαρά ψάρια: τόνος, σολομός, σαρδέλα
•Ξηροί καρποί: καρύδια για αμινοξέα, ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες Β, μαγνήσιο
•Άπαχο κρέας: γαλοπούλα, μοσχάρι ή άπαχο χοιρινό
•Όσπρια: φασόλια, φακές, ρεβίθια, χούμους
•Φρούτα: ιδιαίτερα η μπανάνα για τρυπτοφάνη, γλυκόζη, μαγνήσιο
•Καφές: έως 2 φλιτζάνια/μέρα. Ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και προκαλεί ευεξία
•Πιπεριές και πιπερόριζα: για βιταμίνη C και αύξηση θερμοκρασίας σώματος
•Σοκολάτα υγείας: για σελήνιο, μαγνήσιο, φλαβονοειδή, τρυπτοφάνη και άλλες 300 ουσίες, που ωφελούν το νευρικό σύστημα
•Μπαχαρικά: προκαλούν αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος κι αίσθημα ευφορίας
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020