H Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Έλενα Ραδοπούλου αναφέρεται στα είδη των laser που εξυπηρετούν ιατρικές κι αισθητικές ανάγκες.
Η χρήση των laser έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ιατρική τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί με μακροχρόνιες έρευνες ασφαλείας και με εγγυημένο αποτέλεσμα, παράμετροι, βέβαια, που επηρεάζονται από την ικανότητα του εκάστοτε χρήστη. Στη Δερματολογία, χρησιμοποιούνται τόσο τα laser που εξυπηρετούν μια αισθητική λειτουργία όσο κι αυτά η χρήση των οποίων εξυπηρετεί ιατρικές εφαρμογές.
Laser Alexandrite
Το καθιερωμένο πλέον laser είναι το Alexandrite, που εκπέμπει στα 755nm, με μεγάλο αποτέλεσμα κυρίως στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Το συγκεκριμένο laser επιτίθεται στη μελανίνη των τριχοφόρων θυλάκων βοηθώντας στη συρρίκνωσή τους, με συνέπεια την εξάλειψη της τριχοφυΐας. Ανάλογα με την υπό θεραπεία περιοχή, χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών ούτως ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συνεδρίες συνιστάται να απέχουν περίπου 6 εβδομάδες η μια από την άλλη. Ο συγκεκριμένος τρόπος αποτρίχωσης θεωρείται gold standard τόσο στην ασφάλεια όσο και στο αποτέλεσμα. Το ίδιο laser καταπολεμά, επίσης, τους ανεπιθύμητους λεκέδες του δέρματος (κηλίδες γήρανσης) μέσω του μηχανισμού δράσης του εναντίον της μελανίνης. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή απαιτούνται 1-3 επαναλήψεις οπωσδήποτε, όμως, τους χειμερινούς μήνες και σε περιόδους όχι έντονης ηλιοφάνειας. Τέλος, χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τατουάζ.
Laser Nd-Yag
Ένα άλλο διαδεδομένο laser που χρησιμοποιείται στη Δερματολογία είναι το Nd-Yag, που εκπέμπει στα 1064nm. Το συγκεκριμένο laser χρησιμοποιείται για αφαίρεση μικρών ευρυαγγειών (συνήθως μπλε χρώματος) στα κάτω άκρα και μικρών αγγειωμάτων (συνήθως κόκκινου χρώματος) στην περιοχή του προσώπου και του κορμού. Επίσης, έχει πολύ καλή εφαρμογή στη σύσφιξη του δέρματος τόσο μόνο του όσο και συνδυαστικά με ενέσιμες θεραπείες. Για τη θεραπεία ανανέωσης και σύσφιξης του δέρματος απαιτούνται συνεδρίες ανά 3-4 εβδομάδες. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμογή και στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων στα νύχια των ποδιών. Είναι ωστόσο σημαντικό να τονιστεί ότι η εφαρμογή των laser στη θεραπεία των αιμαγγειωμάτων γίνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε μεγάλα αιμαγγειώματα της βρεφικής ηλικίας είναι καλό οι γονείς να επισκέπτονται άμεσα τον δερματολόγο ούτως ώστε να δίνεται θεραπεία όσο το βρέφος είναι μικρό, εκμεταλλευόμενοι τη μεταβλητότητα των αγγείων των μικρών παιδιών. Αυτού του είδους τα αιμαγγειώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στον πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους με συστηματική θεραπεία από το στόμα. Το laser Nd-Υag χρησιμοποιείται, επίσης, και στην καταπολέμηση ευρυαγγειών του προσώπου σε ασθενείς με ροδόχρου νόσο.
Laser co2
Στη Δερματολογία, επίσης, θέση έχει ακόμη ένα σημαντικό laser, το co2. Πρόκειται για χειρουργικό laser, το οποίο λειτουργεί ως οπτικό νυστέρι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε πολλές βλάβες προκαλώντας την ελάχιστη ουλή. Μπορούν να αντιμετωπιστούν θηλώματα, μυρμηγκιές και γενικότερα βλάβες που δεν απαιτούν τη λήψη βιοψίας. Οι μελαγχρωματικοί σπίλοι είναι σωστό να ελέγχονται με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης από δερματολόγο και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις μπορούν να αφαιρεθούν με laser. Η εκτομή τους συνήθως απαιτεί λήψη βιοψίας, δηλαδή, κανονική χειρουργική εκτομή. Επίσης, με το laser αυτό αντιμετωπίζονται εξαιρετικά τα οξυτενή κονδυλώματα. Τα τελευταία χρόνια, το laser co2 λειτουργεί και με τη μορφή fractional, κατά την οποία η κυρίως δεσμίδα του φωτός διασπάται σε πολλαπλές μικρές, προκαλώντας έτσι πολλές μικρές οπές στην επιφάνεια του δέρματος. Θεωρείται μια ιδιαίτερα καινοτόμος και αποτελεσματική θεραπεία στην ανανέωση της επιδερμίδας, στην αντιμετώπιση δυσχρωμιών, ουλών ακμής, ραβδώσεων στο σώμα καθώς και υπέρ πλαστικών ουλών. Επίσης, συνιστάται η εφαρμογή του τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Μετά από όλες τις θεραπείες με laser είναι απαραίτητο οι ασθενείς να προστατεύουν το δέρμα τους με ικανοποιητική αντηλιακή προστασία.