fbpixel

Search icon
Search
Doctors say: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το υαλουρονικό
HEALTH

Doctors say: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το υαλουρονικό

Οι χρήσεις, η τεχνική εφαρμογής και τα πλεονεκτήματα της δημοφιλούς θεραπείας


Ο Πλαστικός Χειρουργός Ευάγγελος Ακτσαλής αναλύει τις χρήσεις του Υαλουρονικού που θα πρέπει να γνωρίζει η κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα.

Σύμφωνα με τη Wikipedia «το όνομα «υαλουρονικό οξύ» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «ύαλος», που σημαίνει γυαλί και το «ουρονικό οξύ», επειδή απομονώθηκε πρώτα στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού (vitreous houmor) και απέδιδε ένα μεγάλο ποσό ουρονικού οξέος. Το όνομα δόθηκε από τον Γερμανό βιοχημικό Karl Meyer στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930, ο οποίος εντόπισε στο μάτι μιας αγελάδας μια άγνωστη μέχρι τότε ένωση, την οποία συνέδεσε με την ελληνική λέξη ύαλος, λόγω της διαύγειάς της. Έτσι, προέκυψε το υαλουρονικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε πολλά σημεία του σώματος και συνιστά το συνδετικό υλικό των ιστών. 

Αρχικά η παραγωγή σκευασμάτων υαλουρονικού νατρίου πρώτης γενιάς ήταν ζωϊκής προέλευσης και ιδίως από ακρολοφίες πουλερικών (λειρί κόκκορα). Τα τελευταία χρόνια έχουμε την παραγωγή υαλουρονικών τρίτης γενιάς, ή ορθότερα Υψηλής Καθαρότητας υαλουρονάνες. Πρόκειται για βιοτεχνολογικά προϊόντα με πλήρη καθαρότητα, που παράγονται από καλλιέργειες κυττάρων. Αφού αφαιρεθεί το εκτός κυτταρικής μεμβράνης υαλουρονικό, γίνεται ζύμωση σε βιοαντιδραστήρα, παραγωγή μεγάλου αριθμού κυττάρων, διήθηση σε γέλη πυριτίου (Silica Gel), κατακράτηση προσμίξεων, διατήρηση του κυτταρικού τοιχώματος, καθίζηση, περαιτέρω καθαρισμός, έκπλυση και τελικά παράγεται καθαρό υαλουρονικό οξύ, μακράς μη-διακλαδούμενης αλύσου. Ασφαλώς, τα τρίτης γενιάς είναι ποιοτικότερα και ασφαλέστερα από τα υαλουρονικά πρώτης γενιάς, γιατί παράγονται με βιοτεχνολογία.

fashion.jpg


ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ 

Το υαλουρονικό χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία, στην ορθοπεδική – τραυματολογία και στην πλαστική χειρουργική. Σε ό,τι αφορά την Πλαστική, στις μέρες μας το υαλουρονικό οξύ είναι το δημοφιλέστερο filler, δηλαδή ουσία που χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδώσει όγκο στα σημεία όπου επιθυμούμε. Ας δούμε αναλυτικά, που και πώς γίνεται αυτό.

Ρινοπαρειακές ρυτίδες

Πρόκειται για τις ρυτίδες που διατρέχουν την περιοχή από τα ρουθούνια σας και προς τις γωνίες του στόματος. Όπως είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου βαθμιαία βαθαίνουν, με αποτέλεσμα μετά τα 40 να γίνονται όλο και πιο φανερές και ενίοτε ενοχλητικές. Η χρήση υαλουρονικού προς αναπλήρωση του χαμένου όγκου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η συχνότερη, μιας πρόκειται για ένα σημείο που απασχολεί τις περισσότερες ενδιαφερόμενες.

Ζυγωματικά

Εκεί που γίνεται πιο φανερή από οπουδήποτε αλλού η σταδιακή ατροφία ιστών είναι τα ζυγωματικά. Ακόμα και άνθρωποι που κάποτε είχαν πλούσια, γεμάτα ζυγωματικά, μετά τα 50-60 έτη τα βλέπουν να "αδειάζουν". Για να γίνει αντιληπτό αυτό το φαινόμενο, αρκεί να κοιταχτεί κανείς στον καθρέφτη λοξά, σε στάση 3/4.

Χείλη

Τα τελευταία χρόνια τα χείλη έχουν πάρει τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τη χρήση υαλουρονικού. Λίγο - πολύ όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κάποια εξόφθαλμη περίπτωση υπερβολικής χρήσης της ουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα καλά νέα είναι, ότι η συνήθης δοσολογία (1 σύριγγα) προσδίδει μεν όγκο αλλά δεν παραμορφώνει την ενδιαφερόμενη. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι φυσικό και αρμονικό με το υπόλοιπο πρόσωπο της ενδιαφερόμενης.

Μαριονέτες

Πρόκειται για τις γραμμές κάτω από τις γωνίες του στόματος, οι οποίες επίσης βαθμιαία ατροφούν και προσδίδουν μια πιο θλιμμένη όψη. Το υαλουρονικό μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο όγκο, ενώ η συνυπάρχουσα πτώση ιστών μπορεί να διορθωθεί στον ίδιο χρόνο με τη βοήθεια νημάτων ανάρτησης.

Μεσόφρυο

Οι κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο είναι αποτέλεσμα του χρόνιου συνοφρυώματος. Η ευκολότερη -και οικονομικότερη- λύση είναι να μη συνοφρυώνεστε, δηλαδή να μη θυμώνετε και να φοράτε γυαλιά ηλίου! Σε αρχικά στάδια οι ρυτίδες αυτές αντιμετωπίζονται επιτυχώς με μπότοξ. Όταν όμως γίνουν μόνιμες, τότε απαιτείται το γέμισμά τους  με filler. Η διαδικασία απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από την πλευρά του θεράποντος λόγω γειτνίασης αγγείων και για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να ενεθεί μεγάλη ποσότητα ουσίας.

ΤΕΧΝΙΚΗ

Η τεχνική συνίσταται στην απευθείας ένεση της ουσίας διαμέσου μιας πολύ μικρής βελόνας στην υπό θεραπεία περιοχή. Το διάλειμμα συνοδεύεται από τοπικό αναισθητικό και έτσι η διαδικασία είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνη και άρα εύκολα ανεκτή από την ενδιαφερόμενη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

• αποτελέσματα άμεσα ορατά 
• περίοδος ανάρρωσης μηδαμινή
• σχετικά μακρά διάρκεια αποτελέσματος (περίπου ένα έτος)
• μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μη-επεμβατικές θεραπείες, όπως μπότοξ, νήματα, fractional laser και μεσοθεραπεία

doctor-aktsalis-1.jpg
Ευχαριστούμε τον Πλαστικό Χειρουργό, διπλωματούχο E.BO.P.R.A.S. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πλαστικής Χειρουργικής) Ευάγγελο Ακτσακλή για τις πληροφορίες.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., ειδικεύθηκε στην Πλαστική Χειρουργική στη Βρετανία και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, εξειδικεύθηκε στη Χειρουργική μαστού στο Μιλάνο (Ι.Ν.Τ. και Ι.Ε.Ο.) και στην Αισθητική Χειρουργική προσώπου στο Βέλγιο, ως υπότροφος (Fellow) της Ολλανδικής Εταιρίας Χειρουργικής Προσώπου (DAFPRS)
Info: www.aktsalis.gr