Διαχρονικοί πυλώνες του πολιτισμού, «θησαυροί» που κρύβουν μέσα τους ατόφια την ιστορία του κάθε τόπου και στιβαροί πομποί των ανθρώπινων ιστοριών, έχουν την δυναμική να συνδέουν τις διαφορετικές κοινότητες, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική αξία των μουσείων κατασκευάζει μοναδικές βιωματικές εμπειρίες, «γεννά» χρώματα και μνήμες και κρατά ισχυρό τον παλμό ενός ολόκληρου έθνους.
Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και γιορτάζεται με θεματικές εκδηλώσεις που σχετίζονται τόσο με τα μουσεία όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων στα τρία επίκαιρα ζητήματα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών-προσβασιμότητας και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι την συγκεκριμένη ημέρα, η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη!
Συγκεντρώσαμε πέντε πολιτισμικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα τιμήσουν με ιδιαίτερους τρόπους την συγκεκριμένη ημέρα, χαρίζοντάς μας ξεχωριστές στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης
Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει δωρεάν για παιδιά και οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Οι «Κρυφές ιστορίες διασποράς» μας προσκαλούν για να ανακαλύψουμε τις ιστορίες θραυσμάτων και αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Όσον αφορά τις νέες διαδραστικές εφαρμογές, θα γίνει μια μοναδική εξαίρεση για την παρουσίασή τους, καθώς παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν, αύριο για τρεις ώρες οι οθόνες θα "ανάψουν" και θα είναι έτοιμες για μια δημιουργική εμπειρία.
Info: Παρουσίαση «Κρυφές ιστορίες διασποράς» : Αγγλικά: 12:00 & 14:00, Ελληνικά: 17:00 & 18:00, Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12, στις 11:00 στα αγγλικά και στις 13:00 στα ελληνικά.
Παρουσίαση «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», Ώρες: 11:00 - 14:00
Για πληροφορίες: theacropolismuseum.gr
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει ξεκινήσει από χθες το πρόγραμμα των δράσεων πολιτισμού του για την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και το Σάββατο. Την έναρξη έκανε η συναυλία μουσικής δωματίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και ξενάγηση στην έκθεση της Συλλογής του ΕΜΣΤ από την επιμελήτρια, Άννα Μυκονιάτη. Αύριο από νωρίς το μεσημέρι είναι προγραμματισμένες ξεναγήσεις με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη και μέχρι το βράδυ θα παίζουν μουσική live έντεκα δημοφιλείς djs, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα για έντεκα ώρες με ποικίλες αγαπημένες μελωδίες, από ambient, new wave, electro ήχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική. Δεν θα λείπει και το πρόγραμμα προβολών με τίτλο "Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα", στο οποίο θα παρουσιαστούν δύο οπτικοακουστικά υλικά αφιερωμένα αποκλειστικά στην καλλιτεχνική δημιουργία της δεκαετίας του '80 και τις αντιθέσεις της, τα φιλμ "Griekenland alles inbegrepen" [Greece all inclusive], 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη, Jeff Kornelis και "Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43, 1991", του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη. Τελική ημερομηνία είναι το Σάββατο, προσφέροντας το Εργαστήριο "Ψηφιακοί θησαυροί", ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Info: Τετάρτη 18.05, 11.00-22.00, Η είσοδος θα είναι δωρεάν όλη την ημέρα και του Μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22.00., Αίθουσα Ομιλιών & Προβολών | Ώρες προβολών: 14.00,18.00 και 20.00, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 70 άτομα/ προβολή). Συνολική διάρκεια προβολής: 100'. Σάββατο 21.05 , 11.30-13.00
Για πληροφορίες: emst.g
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τιμά την ημέρα και προσκαλεί μία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση. Επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube, την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Φιλελληνισμοί, 1780-1860». Με αυτήν αναδεικνύεται το περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων των Λόρδου Βύρωνα, Σατωμπριάν και Πουκεβίλ και των μουσικών συγγραμμάτων των Τεοντόρ Λαμπάρ και Αμπρουάζ Μπετουρνέ: τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου βραδιά τάνγκο με τίτλο "Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!". Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές με την φωνή της μοναδικής, Άλκηστις Τόγια συνοδευόμενη από τις συγκινητικές εκτελέσεις του Κανάρη Κεραμάρη στο πιάνο.
Info: Βραδιά Τάνγκο: 20:00 - 21:30. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις στο thessistorikokentro@gmail.com
Σύνδεσμος για κανάλι του Μουσείου στο youtube.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει, επίσης, στον εορτασμό μέσα από τρεις εκπαιδευτικές δράσεις. Το ψηφιακό του πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» είναι ένα δια ζώσης εργαστήριο που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Δ' έως Στ' τάξεων και θα λειτουργήσει μόνο την συγκεκριμένη ημέρα. Οι μαθητές θα έχουν την ξεχωριστή εμπειρία να γνωρίσουν την τέχνη του ψηφιδωτού, να εμπνευστούν από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και να κατασκευάσουν ένα δικό τους ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους. Η διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικο κοινό από τη δρα Μαρία Παζαρλή με τίτλο «Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία» θα προσφέρει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών. Η εικαστική δράση που θα ακολουθήσει με την προβολή της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια» από την Action Art θα χαρίσει ένα ιδιαίτερο "μοίρασμα" ιστοριών από αφηγητές διαφόρων χωρών.
Info: «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 10:00 -12:00, Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
«Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία» Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 12:00 -14:00, Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια», Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 18:30-20:30, Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)
Για πληροφορίες: amth.gr
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιφυλάσσει με τη σειρά του τις δικές του πολιτισμικές εκπλήξεις! Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του μουσείου, ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Σινεδημιουργίες», όπου θα κατασκευάσουν και θα συναρμολογήσουν τις δικές τους αφίσες ταινιών, που θυμίζουν την αισθητική των παλιών διαφημίσεων, καθώς και την προβολή της εξαιρετικής ταινίας Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος του Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Λινάρες στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος που βρίσκεται μέσα στο Μουσείο.
Info: 09:00 – 19:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στη μόνιμη συλλογή του «Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου». 16:00 – 18:00 Κινηματογραφικό εργαστήρι «Σινεδημιουργίες» στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου. 19:00: Προβολή της ταινίας Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας
Για πληροφορίες: filmfestival.gr