fbpixel

Search icon
Search
Το μουσείο Christian Dior στο Granville γιορτάζει την ιστορία των καπέλων του οίκου με μια μοναδική έκθεση
ARTS & CULTURE

Το μουσείο Christian Dior στο Granville γιορτάζει την ιστορία των καπέλων του οίκου με μια μοναδική έκθεση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Από την ίδρυση του οίκου Christian Dior το 1947, το γαλλικό fashion house έχει κάνει τα καπέλα την προσωπική του υπογραφή. Καθοδηγείται από τη φιλοδοξία του να επανεξετάσει την εποχή της υπέρτατης κομψότητας, εκείνη της Belle Époque, που έκανε αυτό το αξεσουάρ ένα από τα βασικά στοιχεία - αν όχι ουσιαστικό - της γυναικείας γκαρνταρόμπας, όπως το άρωμα. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Dior στο Little Dictionary of Fashion του 1954, «το καπέλο ολοκληρώνει κάθε look, κατά κάποιον τρόπο, και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εκφράσει η καθεμιά την προσωπικότητά της». Νοσταλγός των λατρεμένων φτερωτών καπέλων που φορούσε η μητέρα του, Madeleine Dior, μετέτρεψε αυτό το αξεσουάρ, σήμα-κατατεθέν του στιλ Dior και το εισήγαγε ευρύτερα στη γαλλική υψηλή ραπτική.

The art of the hat

1.jpeg

Παρά τη μεταπολεμική εποχή όπου η υπερβολικά «ντυμένη μόδα» αμφισβητήθηκε και η haute couture διαταράχθηκε - οι γυναίκες συμμετείχαν όλο και περισσότερο στην ενεργό ζωή της κοινωνίας και αναζητούσαν ρούχα που να ταιριάζουν με αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, ο οίκος Dior συνέχισε να δημιουργεί καπέλα. Και αυτή η δημιουργία άντεξε σε όλη την ιστορία του. Αυτή την ιστορία, το Μουσείο Christian Dior στο Granville προσφέρεται να μας διηγηθεί σήμερα.

Επιμελημένη από τον Stephen Jones και την ιστορικό μόδας Florence Müller, η έκθεση αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του θηλυκού αυτού αξεσουάρ και την εξαιρετική θέση του στην ιστορία της μόδας. Ιδιαίτερα πολύτιμο και πολλές φορές σύμβολο κοινωνικού status, έχει επιβιώσει από διαδοχικές εποχές και μόδες. Από το 1996 και τον ερχομό του Stephen Jones, το καπέλο φαίνεται πιο ανεκτίμητο από ποτέ: από τη Lady Diana έως τη Meghan Markle μέχρι τον Mick Jagger, τη Rihanna ή τη Céline Dion, επανασχεδιάζεται συνεχώς και επανέρχεται στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής σκηνής.

Σχεδόν 200 καπέλα Dior για να ανακαλύψετε

Ανατρέχοντας σε περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας, σχεδόν 200 καπέλα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής έκθεσης. «Συνομιλούν» με φορέματα υψηλής ραπτικής του Dior, καθώς και με πολυάριθμες φωτογραφίες μόδας και ομορφιάς.

chapeaux-dior-affiche-40x60-bd.jpg

Η έκθεση συνδυάζει επίσης πολλά αρχεία, σκίτσα και πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα (βίντεο, αποκόμματα περιοδικών, εργαλεία από τα εργαστήρια του οίκου κ.λπ.), αποδίδοντας έτσι ένα πραγματικό μέρος της ιστορίας του καπέλου και της συμβολής του Christian Dior στη δημιουργική έμπνευση των διαδόχων του. Ο τελευταίος, ο Stephen Jones, ήθελε επίσης να επαναδημιουργήσει τρία από τα καπέλα που σχεδίασε ο μεγάλος μόδιστρος τη δεκαετία του 1930 ειδικά για την περίσταση. Ο Βρετανός καπελάς τα ορίζει ως «την ίδια την έκφραση της αισιοδοξίας», απαλλαγμένη από κάθε χρηστικό περιορισμό.

Α must-see!

Info: Η έκθεση "Chapeaux Dior", «Η Τέχνη του Καπέλου από τον Christian Dior έως τον Stephen Jones» πρόκειται να ξεκινήσει από τις 14 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 στο Μουσείο Christian Dior, Villa les Rhumbs, Rue d'Estouteville 50400 Granville. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα MuséeDiorGranville.com