fbpixel

Search icon
Search
Διαβάστηκε αλλά δεν απάντησε: απόρριψη μέσω facebook
PSYCHOLOGY

Διαβάστηκε αλλά δεν απάντησε: απόρριψη μέσω facebook

Το νέο φαινόμενο των millenials στο ερωτικό παιχνίδι


Σίγουρα είναι κάτι που έχετε βιώσει κι εσείς. Βγήκατε, ξαναβγήκατε με κάποιον που σας άρεσε και ύστερα από κλεφτές ματιές και συνεχόμενα μεταμεσονύκτια μηνύματα αποφασίζετε –έτσι για την αλλαγή- να ξεκινήσετε εσείς πρώτη τη συζήτηση, αφού είδατε το πολυπόθητο πράσινο λαμπάκι αναμμένο στο messenger –πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργός. Ανοίγετε τη συνομιλία και κάνετε πρώτα ένα scroll up για να θυμηθείτε παλιότερες κουβέντες σας και να εμπνευστείτε για το πώς θα ξεκινήσετε -γιατί ένα απλό «τι κάνεις;» δεν είναι ποτέ αρκετό. Τελικά, αποφασίζετε να στείλετε ένα «ψαγμένο» quote από έναν συγγραφέα που μετά βίας τον ξέρουν οι γονείς του, προκειμένου να σας περάσει για μια γυναίκα με επίπεδο και περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι στη βιβλιοθήκη σας κανείς βρίσκει μόνο κάτι ξεχασμένα βιβλία μαγειρικής της γιαγιάς σας. Γεμάτη αυτοπεποίθηση για την πολύ καλή –ή και όχι- επιλογή σας, πατάτε αποστολή και περιμένετε γεμάτη αγωνία την απάντησή του, στην οποία σίγουρα θα σας συγχαρεί για τις λογοτεχνικές σας προτιμήσεις, λίγο πιο ερωτευμένος με το πνεύμα σας απ' ό,τι ήταν πριν. Φυσικά, κλείνετε το παράθυρο συνομιλίας, για να μη φανεί ότι το διαβάσατε αμέσως κι ότι κάθεστε σε αναμμένα κάρβουνα, κάτι που εννοείται ότι ισχύει.

Η ώρα όμως περνάει και ακόμα απάντηση δεν έχει έρθει. Εκεί είναι που νιώθετε τον κρύο ιδρώτα να κάνει την εμφάνισή του με τις πρώτες σταγόνες του στο μέτωπό σας και την αμφιβολία να καραδοκεί, έτοιμη να σας κάνει να αμφιβάλλετε για το μέλλον του φλερτ σας. Ανοίγετε προσεκτικά τις συζητήσεις και βλέπετε, ότι το μήνυμα έχει παραδοθεί και μάλιστα, ότι αυτός είναι ακόμα ενεργός. Εκεί απορείτε. Σκέφτεστε «λες;» και καλείτε αμέσως μια φίλη σας για να σας καθησυχάσει και να σας σιγουρέψει, ότι φυσικά κι όλα αυτά που σκέφτεστε είναι της φαντασίας σας, ότι αυτός σας θέλει και σίγουρα έχει δουλειά και δεν μπορεί να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι είναι αργία, Κυριακή, δεκαπενταύγουστος ή 11 το βράδυ. Παίρνετε ξανά τα πάνω σας και ηρεμείτε λίγο, αφού η κολλητή σας έχει πάντα δίκιο. Η ώρα όμως συνεχίζει να περνάει και τελικά τα παρατάτε, τρώτε κάτι νόστιμο –με πολλές θερμίδες για να σας φτιάξει η διάθεση- και πέφτετε για ύπνο.

Την επόμενη μέρα ξυπνάτε με μια πολύ άσχημη διάθεση και αναρωτιέστε γιατί. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θυμάστε την προηγούμενη βραδιά και την απάντηση που δεν ήρθε ποτέ και πιάνετε το κινητό χέρια σας, σίγουρη ότι θα βρείτε ένα super απολογητικό μήνυμα, όπου σας ζητάει «χίλια συγνώμη» αλλά έμπλεξε, τσακώθηκε με τους δικούς του και δεν είχε όρεξη να μιλήσει, χώρισε ο κολλητός του και έπρεπε να του συμπαρασταθεί ή τέλος πάντων κάτι άλλο που τον εμπόδισε να σας απαντήσει. Τίποτα όμως από όλα αυτά. Αντίθετα, βλέπετε το «διαβάστηκε» στο τέλος της συζήτησής σας, που δηλώνει ότι όχι μόνο είδε το μήνυμα, αλλά απλά δε σας απάντησε ποτέ.

audrey.jpg

Λοιπόν, μόλις λάβατε μια “r-bomb”, που αποτελεί το νέο φαινόμενο απόρριψης της γενιάς των social media. Ο όρος της προέρχεται από τις λέξεις read (διαβάστηκε) και bomb (βόμβα) και σημαίνει, ότι κάποιος αντί να σας αντιμετωπίσει σαν άνθρωπος και να σας πει face to face ότι δεν ενδιαφέρεται για εσάς –πράγμα απολύτως δικαιολογημένο, αφού δεν έχει γούστο- προτίμησε να σας αγνοήσει! Αυτό ίσως να σας θυμίζει το λεγόμενο ghosting, όπου το πρόσωπο δεν απαντά σε μηνύματα και τηλέφωνα και είναι εξαφανισμένο, αλλά σε εκείνη την περίπτωση, τουλάχιστον υπάρχει η ψευδαίσθηση, ότι δεν ακούει το κινητό και δε βλέπει όντως τα μηνύματα που του έρχονται. Ενώ στο r-bombing η φάση είναι πιο ξεκάθαρη, το είδε, αλλά δεν απάντησε.

Τι κάνετε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση; Λοιπόν, τα τινά είναι δύο.

Πρώτον του ξαναστέλνετε μετά από δυο-τρεις μέρες. Μην του στείλετε την επόμενη μέρα, γιατί θα φανείτε πιεστική κι ότι δίνετε περισσότερη αξία από αυτήν που του αξίζει. Ύστερα από λίγο καιρό λοιπόν, στείλτε ένα cool μήνυμα στο οποίο θα δείχνετε χαλαρή και ήρεμη, παρά το γεγονός ότι μέσα σας βράζετε και θέλετε να του χαράξετε το αμάξι. Στείλτε κάτι του τύπου «Επ, που χάθηκες εσύ; Δουλειές;» και προσπαθήστε να μη συνεχίσετε με το «Να βγαίνεις στα bars προλαβαίνεις, να στείλεις ένα μήνυμα δεν ξέρεις». Τότε, βλέπετε τι γίνεται. Αν απαντήσει, τσεκάρετε το ύφος του και τι θα σας πει. Αν είναι του στιλ «ναι μωρέ ξέρεις, τρεχάματα», χωρίς να δίνει συγκεκριμένες εξηγήσεις, πολύ απλά δεν τον ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσει, ότι όντως δεν είχε χρόνο και προφανώς δεν τον ενδιαφέρει να συνεχίσει και την επικοινωνία του μαζί σας. Αν όμως τον βλέπετε ειλικρινή και δίνει γεγονότα που είναι αληθοφανή, τότε ίσως δώστε του μια ευκαιρία, γιατί προφανώς αυτό θέλετε να κάνετε -και στην τελική... yolo.

facebook-messeng.jpg

Επειδή όμως όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά ψάχνει και δε σας αφήνει να αναρωτιέστε που είναι και γιατί χάθηκε, γιατί δε στέλνει μήνυμα, γιατί σας μιλάει απότομα, αφήστε το πάνω του. Πραγματικά, αυτό που λέω σε όλες μου τις φίλες και κάτι που έμαθα και εγώ προσωπικά ύστερα από πολλές απογοητεύσεις, τελικά μια σχέση που μετρά σχεδόν τρία χρόνια είναι ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον φαίνεται από την αρχή. Είναι όλα εύκολα, δεν αναρωτιέσαι τι κάνει και που είναι γιατί το ξέρεις ήδη, γιατί σε ενημερώνει ακόμα κι αν δεν τον ρωτήσεις. Ακόμα κι αν δε σε αφορά, γιατί γνωρίζεστε λίγες εβδομάδες. Οπότε, αν πάλι στείλατε και δεν απάντησε (όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία), τότε πραγματικά εγκαταλείψτε την προσπάθεια, γιατί δεν ήταν να γίνει.

Άλλωστε, ο διακεκριμένος dating coach James Preece σε σχετικό άρθρο της βρετανικής Independent τόνισε ότι, όταν κάποιος δεν απαντά, τότε προφανώς δε θέλει να ξαναβρεθείτε, απλώς δεν έχει το θάρρος ή είναι πολύ ανώριμος, για να σας το πει από κοντά. Επίσης, προειδοποιεί ότι ίσως πέσετε στην παγίδα να ελέγχετε κάθε τρεις και λίγο, αν είναι online είτε στο facebook είτε στα υπόλοιπα social media, κάτι που μπορεί να σας γίνει τελικά εμμονή.

Οπότε, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, κάντε εσείς την επιλογή να μην ασχοληθείτε ξανά, μιλήστε όσο χρειάζεστε με τις φίλες και τους φίλους σας, βγάλτε το από μέσα σας, δώστε του λίγες μέρες κι αν δεν κάνει την εμφάνισή του, κάντε κι ένα ωραιότατο block και είστε εντάξει –ειδικά αν βλέπετε φωτογραφίες και check ins από εξόδους να διαδέχονται η μια την άλλη. Άλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για άτομα που δε σας εκτιμούν.